© Ak Gazete 2015

28 Şubat'ın simge ismi İslamî usûllerle gömülecek: Refah Partisi'ni kapattırmıştı

1997-2001 döneminin ünlü başsavcısı Vural Savaş, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. İsmi 28 Şubat darbesiyle özdeşleşen Savaş, cuntacıların emriyle Refah Partisi'ni kapattırmıştı.

Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi'ni kapattıran, Erbakan ve ekibini siyasi yasaklı hale getiren ve sonrasında kurulmuş Fazilet Partisi hakkında da kapatma davası açan Vural Savaş, 84 yaşında hayatını kaybetti.

28 Şubat postmodern darbe döneminde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı koltuğunda oturan Vural Savaş, 'siyasal İslamcılara karşı savaş yürütmekle' övünüyordu. Başörtüsü başta olmak üzere İslam'ın simge ve sembollerine yönelik düşmanca tutumuyla bilinen Savaş, şimdi İslamî usûllerle toprağa verilecek. 

Vural Savaş

Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Savaş, 2001 yılında emekli olmasının ardından DSP saflarında siyasete girdi; 2013 yılında ise CHP üyesi oldu. 

İktidardaki Refah-Yol hükümetinin en büyük ortağı Refah Partisi'ni 'laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelmekle' suçlayıp Mayıs 1997'de kapatma davası açan Savaş, partiyi kapattırmayı başardı ve açtığı davayı 'gerçek bir devrim' diye tanımladı. 

Vural Savaş, Kemal Kılıçdaroğlu ile bir miting sırasında

Emeklilik döneminde yazdığı bir kitapta Refah Partisi'ni kapattırmanın bir devrim olduğunu iddia eden Vural Savaş, "O davanın açılmasından sonra Refahyol hükümeti düştü, 8 yıllık eğitim yasası iktidarın el değiştirmesi sayesinde gerçekleşti. O tarihten sonra bir tane bile imam hatip okulu açılamadı, orta kısımları kapatıldı, lise kısmına gidenler yarı yarıya azaldı. Kur'an kursları denetim altına alındı. Bir sonraki seçimde Fazilet Partisi, devamı olduğunu iddia ettiği Refah Partisi'nden yüzde 7 daha az oy aldı. Siyasal İslamcılar iki partiye bölündü" şeklinde ifadeler kullanmıştı. 

Vural Savaş, Refah Partisi'ne kapatma davası açarken hem cuntacı askerlerden hem de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den destek görüyordu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER