81 milyona büyük müjde
GÜNDEMBaşbakan Binali Yıldırım, emekliden öğrenciye, ev sahibinden çalışana, 7'den 70'e toplumun her kesimini sevindirecek süper paketi açıkladı. Pakette emeklilere yılda biner liralık iki bayram ikramiyesi, imarsız yapılara tapu imkânı ve öğrenciye af gibi birçok müjde var. Vatandaşların sevinçle karşıladığı düzenlemeler kısa sürede hayata geçirilmesi için TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Yıldırım, müjde paketinin maliyetinin 24 milyar lira civarında olduğunu söyledi
EMEKLİYE İKİ BAYRAM ÖNCESİ İKRAMİYE
12 milyon emeklinin yanı sıra gaziler, şehit yakınları, köy korucuları da devletten maaş alıyor. Tüm bu vatandaşlara Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde biner lira ikramiye verilecek. Bu uygulama yılda iki defa olmak üzere düzenli olarak devam edecek.
YAŞLI AYLIĞINA BÜYÜK ZAM
65 yaş ve üzerindekilerin aldığı 266 liralık yaşlı aylığına iki katına varan bir zam yapılarak 500 liraya çıkarıldı. Emekliliği olmayan ve hiçbir geliri olmayan yaklaşık 600 bin civarında vatandaş böylece yaşlı aylığı olarak 3 ayda bir bin 500 lira alacak.
BORCU OLANA DA SAĞLIK HİZMETİ
Bağ-Kur borcu olduğu için sağlık hizmeti alamayan vatandaşların sağlık hizmetinden yararlanmasının önü açılıyor. Başbakan Yıldırım bu durumu "Borç ayrı sağlık ayrı. Bunun pazarlığı olmaz. Borcunu bugün vermedi yarın imkan olur verir" sözleriyle özetledi.
ÖĞRENCİLERE AF GELİYOR
Üniversiteyi çeşitli nedenlerle bitiremeyen veya okulunu yarıda bırakmak zorunda kalan gençlere de müjde veren Yıldırım, "Kaydı silinen öğrencilere bir kereliğine eğitimini tamamlayıp diploma alma imkanı veriyoruz. Terörle iltisakılar ise yararlanamayacak" dedi.
Çankaya Köşkü'nde dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu'nun ardından Başbakan Binali Yıldırım 7'den 77'ye herkesi ilgilendiren müjdeler paketini açıkladı. Kanun tasarısı olarak dün TBMM Başkanlığı'na sunulan düzenlemelerle emekliden, işçiye, gençlerden çalışanlara kadar toplumun tüm kesimlerinin yüzü gülecek. Buna göre, borcundan dolayı Bağ-Kur'dan yararlanamayan vatandaşların sağlık hizmeti alabilmesinin önü açılıyor, 266 lira olan yaşlı aylığı 500 liraya çıkarılıyor, üniversiteden atılan öğrencilere yeniden üniversiteye dönme imkanı sağlanıyor, 12 milyon emekliye Ramazan ve Kurban bayramlarından önce de biner TL bayram ikramiyesi geliyor. Ayrıca imar barışı ile yaklaşık 13 milyon imarsız yapı sahibi tapusuna kavuşuyor. Müjdeler şöyle:
STOK AFFI: Vergi ve SGK primlerine ilişkin ihtilaflı alacaklar da yapılandırma kapsamında olacak ve vergi prim barışı sağlanacak. Ayrıca stok affı konusunda da düzenleme yapılıyor. Stoklarda olan ama kayıtlarda görünmeyen ürünler ile kasa fazlalıklarına beyan usülüne göre düzenlenme imkanı sağlanacak. Vatandaşlar bunun için temmuz sonuna kadar müracaat ederek, takip eden 36 ay içinde de borçlarını ödeyebilecek. Peşin ödeyenler de gecikme faizinin yüzde 90'ı yerine sadece yüzde 10'unu ödeyecek.
EMEKLİNİN BORCU SİLİNİYOR: Emekli olduktan sonra işyeri açan ve yüzde 15 oranında destek primi yatıran vatandaşların ödedikleri bu rakam kaldırılmıştı. Ancak geçmiş yıllardan borcu olan emekli vatandaşların o borçları da tamamen siliniyor. Böylece emekli olan bir kişi, ilave yüke girmeden işyeri açabilecek.
GİRİŞİMCİYE PRİM DESTEĞİ: 18-29 yaş aralığındaki gençler iş yeri açmak istediğinde 3 yıla kadar vergi kolaylığı sağlanıyordu. Gelir vergisinden 75 bin liraya kadar muaf tutuluyordu. Şimdi 3 yıllık gelir vergisi desteğinin yanı sıra 1 yıl boyunca da iş yeri açtığında kendisinin Bağkur primini ödemeyecek. Bunu devlet ödeyecek.
İMARSIZ YAPILARA TAPU: Başbakan Yıldırım Türkiye'deki yaklaşık 25 milyon binanın yaklaşık 12-13 milyonunun 2000 yılı öncesinden imarsız yapılar olduğuna dikkat çekerek, vatandaşın yaklaşık 30 yıldır bir binada oturmasına rağmen evine elektrik, su bağlatamadığı için sıkıntı çektiğini kaydetti. Yıldırım, bu durumdaki vatandaşlara Yapı Kayıt Belgesi verileceğini, vatandaşın imar alacağı durumda bu belgenin işe yarayacağını ya da evini kentsel dönüşüme götürmek isterse bu belge sayesinde öncelik tanınacağını belirtti. Yıldırım bunun bir imar affı olmadığını, 'imar barışı' olduğunu, bu düzenleme kapsamındaki vatandaşın Yapı Kayıt Belgesi'ni aldıktan sonra istediği gibi evini yıkamayacağını, fazla kat çıkamayacağını herşeyi belediyenin imar emsaline göre yapabileceğini vurguladı. Yapı Kayıt Belgesi almak isteyen vatandaşlar da bulunduğu evin emlak beyan değeri üzerinden yüzde 3'lük bir para ödeyerek mülkü alabilecek. Yine bu yapı tapuya geçtiğinde de yüzde 3'lük bir pay alınacak. Buradan gelecek para da parklarıyla, okullarıyla kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacak.
HAZİNE ARAZİSİNE 10 YILLIK DÜZENLEME: Köylerde Hazine arazisini kullanan çiftçiler de yeni düzenleme ile kullandıkları araziyi 10 yıllığına satın alabilecek. 10 yıl bitince bir 10 yıl daha süreyi uzatabilecek. Bu arazi mevcut kullanana verilecek ve 3 yıldan beri ecri misil ücretini ödemiş çiftçiye verilecek. İhale yapılmadan 3 yıldır ödenen ecri misil ücretinin yarısını ödeyecen çiftçi 10 yıllığına bu araziyi kullanmaya devam edecek.
SULTANBEYLİ'DE TAPU İMKÂNI: İstanbul Sultanbeyli'de 1980'li yıllardan beri devam eden vakıf arazileri ve orman vasfını yitirmiş 2B kapsamındaki arazilerle ilgili de önemli bir düzenleme yapılıyor. Buradaki araziler ihale yoluyla belediye tarafından vatandaşa verilecekti. Ancak Başbakan Yıldırım orada kazanılmış bir hak olduğunu, burada tapunun yıllardır orada oturan vatandaşlara verileceğini belirtti. Vatandaş oldukça düşük bir emlak beyan değeri üzerinden tapusunu ihalesiz alabilecek.
ÇAY ALIM FİYATLARI ARTTI: Çay toplama mevsiminde Karadeniz'deki yaş çay üreticisine de müjde geldi. Yıldırım bu yıl yaş çayın alımında birim fiyatın 2 lira 45 kuruş olacağını belirterek, ÜFE'nin üzerinde bir değere tekabül ettiğini söyledi. Böylece yaklaşık yüzde 16'lık bir artış olmuş oldu.
TOPLAM MALİYET 24 MİLYAR LİRA: Tüm bu müjde paketinin yaklaşık 24 milyar lira civarında olacağını belirten Başbakan Yıldırım, bunun da milli gelirin yaklaşık yüzde 0,6'sına denk geldiğini belirtti.
VERGİ VE CEZALARA YAPILANDIRMA
Esnafın, sanayicinin, çalışanı yakından ilgilendiren bu düzenleme ile sigorta primi, vergi ve trafik cezası gibi cezalar yeniden yapılandırılacak. Trafik cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen cezalar, seçimlere katılmayanlara kesilen cezalar, askerlik, nüfus ve RTÜK cezaları, köprü ve otoyol kaçak geçişleri gibi cezalar yeniden yapılandırılıyor. Belediyelerin atık su alacaklarının da bu yapılanmaya dahil olacağı ve yeniden yapılandırma için 31 Mart 2018 tarihinden önce vatandaş borcunu ödememişse bu düzenlemeden yararlanabilecek.
İlginizi Çekebilir