© Ak Gazete 2015

Afrika’ya desteğimiz insanlık vazifemizdir

Emine Erdoğan, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği’nce düzenlenen etkinlikte Afrika ülkelerinin First Lady ve bakanların eşlerine hitap etti: Afrika’dan yükselen her ses, Türkiye’de yankılanmaktadır

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ABD'nin New York şehrinde Birleşmiş Milletler 'de (BM) Afrika ülkelerin First Lady ve bakanların eşlerine hitap etti.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği tarafından düzenlenen "Afrika'daki Kadınları ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi: Dayanıklı, Sürdürülebilir ve Adil Toplumların İnşasına Yönelik Yaklaşımlar" isimli etkinlikte konuşan Erdoğan, Afrikalı kadınların durumunu iyileştirmek gerektiğini vurguladı. Erdoğan, "Afrika, Türk halkının dost ve kardeş bildiği çok özel bir coğrafyadır. Afrika'dan yükselen her ses, Türkiye'de yankılanmaktadır" dedi.
Türkiye'nin Afrika'nın hak ettiği refah seviyesine ulaşması için elinden geleni yaptığını belirten Erdoğan, "Özellikle kadınlar için bölgeden bölgeye değişen ihtiyaçlara göre planlamalar yapıyoruz. Temel ihtiyaçların giderilmesi, sosyal statünün güçlendirilmesi ve ekonomik durumun iyileştirilmesi şeklinde üç temel hareket noktamız var. Afrika'nın desteğe muhtaç kadınları için yapacaklarımız, onlar için bir lütuf değil, bizim insanlık vazifemizdir. Çünkü insan hakları bölünmez bir bütündür. Hakların bir bölümü herhangi bir sebeple elden alınırsa, insan hakları kavramı meşruiyetini kaybeder" diye konuştu.



ERKEKLER DE EĞİTİLMELİ
130 milyon genç kız ve kadının kadın sünnetine maruz kaldığını ve kadın sünnetinin ne tıbbi, ne de dini gerekçesi olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bütün bu sorunlarla mücadele etmenin yegâne yolu ise, eğitimdir. Yalnızca kadınların değil, erkeklerin de eğitime tabi tutulması, yanlış geleneksel algıların empoze ettiği tutumların değişmesi gerekir" diye konuştu.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in eşi Tamara Djukanovic, Erdoğan'ın konuşmasından sonra fotoğraf çektirip, karşılıklı hediye tesliminde bulundu. SABAH'a konuşan Djukanovic, "Dostum Emine'ye kendi isminin yazıldığı büyük, güzel bir şal hediye ettim" dedi.

AFRİKALI KADINLARA ŞANS VERİN
Emine Erdoğan, El Cezire'nin internet sitesinde "Afrika'nın sorunlarını çözmek için kadınlara şans verin" başlıklı bir makale kaleme aldı. Makalesinde Türkiye'nin bölgede yürüttüğü yardım projelerine değinen Emine Erdoğan, "Ülkem, Nijer'de anne ve çocuk sağlığı merkezinin yanı sıra Kamerun'da kadınlar için inşa edilen bir dizi sığınakları ve Madagaskar'da bir mesleki eğitim merkezini desteklemektedir. TİKA sadece geçen yıl kıta genelinde 30 bin sağlık kontrolünü ve 3 binin üzerinde cerrahi ameliyatı denetledi" dedi. Erdoğan, Afrikalı kadınlar için ekonomik fırsatlar yaratmanın kesinlikle hayati olduğuna da işaret etti. 


Emine Erdoğan, ABD'nin New Jersey eyaletindeki Türkiye Maarif Vakfı Okulu öğrencileri ve temsilcilerini de kabul etti. Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Özgün bir eğitim modeli olan okulumuza başarılar diliyorum" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER