© Ak Gazete 2015

Afrin için 3 seçenek .

Suriye’de çözümün görüşüldüğü Astana Zirvesi’nde Türkiye, PKK/PYD işgalindeki Afrin ile Fırat Kalkanı bölgesinin de İdlib Çatışmasızlık Bölgesi’ne bağlanmasını istiyor. Bu kabul görmezse, Afrin kuşatması ve harekatı gündemde... .

 

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye görüşmelerinin 5'inci turunda masada oluşturulan 4 çatışmasız bölgenin sınırları belirlenecek. Çatışmanın taraflarının da katıldığı zirvede Türkiye, İdlib Çatışmasızlık Bölgesi'ne Fırat Kalkanı operasyonuyla güvenliği sağlanan bölge ile Afrin'in de dahil edilmesini istiyor. Bunun kabul edilmemesi gündeminde kentin ablukaya alınması ve askeri harekat düzenlenmesi değerlendiriliyor. 'Astana 5' görüşmelerine; Türkiye, Rusya, İran, BM, ABD, Ürdün, Esad rejimi ve muhalefet heyetleri arasındaki teknik ikili ve üçlü görüşmelerle başladı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Abdurahman Mustafa, bu toplantıda daha önce teknik bir heyet tarafından hazırlanan haritalar üzerinde mutabakat sağlanacağını anlattı. Mustafa özetle şunları söyledi:.

HARİTALAR MASADA

30 Aralık Ankara Antlaşması ile birlikte Astana süreci başladı. Orada da askeri konularla, ateşkesle ilgili görüşmeler oldu. 4 bölgede çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması hususunda haritalar üzerinde mutabakat sağlandı. 4 bölgenin sınırlarının nereleri kapsayacağı konusunda teknik çalışmalar tamamlandı. Buna ilişkin haritalar oluşturuldu bu haritalar Astana'da garantör ülkelerin de katılacağı görüşmelerde onaylanacak. ABD, Münbiç'te verdiği PYD'nin çekileceği sözlerini yerine getirmedi. ABD'nin sözünü yerine getirmemesi Türkiye için bir güvenlik tehdidir. Afrin baştan beri terör örgütünün yuvasıdır. PKK'lı teröristler Afrin bölgesini kullanarak Türkiye'ye saldırılar düzenliyor.

TEL RİFAT VE MİNNAĞ

İdlib, Türkiye ve Rusya'nın kontrolünde olacaksa bu bölgeye Fırat Kalkanı ile oluşan bölgenin bağlanması gerekiyor. Orada da Tel Rifat var Minnağ havaalanı bölgesi var, Afrin var. Dolayısıyla Afrin'deki terör unsurlarının da yok olması gerekiyor. Bu hem Türkiye'nin milli güvenliği için hem de Suriye'deki dengeleri sağlamak için çatışmasızlık bölgesine dahil edilmesi gerekiyor. ABD'nin PYD'ye karşı tavrı belli, onlarla işbirliği içinde. Ama Rusya ve Türkiye'nin kendi aralarındaki görüşmelerde bu konu mutabakatın bir bölümüdür. Türkiye de Afrin ile ilgili somut kararlılığını Ruslar'a gösteriyor. Çünkü kendi milli güvenliğini tehdit ediyor. Çatışmasızlık bölgesinin de içinde bir kitlenin, bir kanserin kalması durumunda, bölge için bir şey yapılmaması anlamına gelir. Türkiye›nin kararlılıkla Ruslarla, Suriye›de 4 bölgenin çatışmasızlık bölgesi olmasında mutabık kalınıyorsa Afrin'in de bu görüşmelerin içinde olduğunu düşünüyorum."

KUŞATMA VE HAREKAT GÜNDEMDE

Bölgedeki ÖSO kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Afrin'in İdlib çatışmasız bölgesine dahil edilmemesi durumunda yakın zamanda ciddi bir operasyonun gündemde. Türkiye ve ÖSO güçlerinin ilk etapta Afrin'e direkt operasyon yapmayacağı ancak kenti etrafındaki Tel Rifat, Minnağ Havaalanı üzerinden kuşatılacağı düşünülüyor. Böylece, PYD'ye büyük destek veren ABD›ye de desteğini çekmesi yönünde baskı oluşturulması hedefte. ABD›den daha önce Münbiç'ten terör örgütünün çekileceği sözlerinin gereğinin yerine getirilmesi istenecek. Türkiye bu konudaki kararlılığını daha net bir şekilde ifade etmiş olacak. Türkiye terör yuvası Afrin sorununu masada çözmek için büyük diplomasi yürütüyor, ama tüm bu çabalarından bir sonuç elde edilmemesi durumunda Afrin'e doğrudan bir operasyon gündeme alınacak.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESiNDE KARAR VERİLDİ

Çatışmasız bölgeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Soçi kentinde yaptıkları görüşmede kararlaştırılmıştı. Nihai kararın ise Astana'daki zirvede verilmesi üzerinde mutabakat sağlanmıştı. Suriye'nin İdlib kentinin tamamı, Lazkiye, Halep ve Hama kentlerinin belli bölümleri, Humus vilayetinin belli bölümleri, Şam-Doğu Guta bölgesi, Dera ve Kuneytra vilayetlerinin belli bölümlerini kapsayan çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması benimsenmişti.

.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER