© Ak Gazete 2015

Anahtar rol üstlendik .

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin bölgesel, küresel ve huzur istikrarına katkı yapacak tüm projelere destek vereceğini belirterek, “Enerjinin sorunlarının çözülmesinde anahtar bir rol üstlendik, bu rolümüz devam edecek” diye konuştu .

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı , Türkiye'nin Avrasya ve Ortadoğu'yu birleştiren konumuyla, üretici ve tüketici ülkeleri birbirine bağladığını belirterek, "Stratejik bir konuma sahibiz. Karşılıklı kazan-kazan ilkesine dayalı tüm projelerin doğal müttefiki olmaya devam edeceğiz" dedi. Bölgesel, küresel ve huzur istikrarına katkı yapacak tüm projelere destek verileceğini aktaran Albayrak, Türkiye'nin enerjinin sorunlarının çözülmesinde anahtar bir rol üstlendiğini bunun da devam edeceğini vurguladı.

KİŞİ BAŞI TALEPTE EN HIZLIYIZ
Türkiye'nin son 15 yılda enerjide devrim niteliğinde adımlar attığını belirten Albayrak, kişi başı elektrik talebini OECD ülkeleri arasında en hızlı artıran ülke olduğumuzu anlattı. Bu talebi karşılamak için elektrikteki kurulu gücün neredeyse üç katına çıkarıldığını anımsatan Albayrak, geçen yıl Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp ve ham petrol ithalatının da yaklaşık 40 milyon tona ulaştığını ifade etti.

SONDAJ İÇİN YOĞUN MESAİ
Akdeniz'deki çalışmalara yoğun şekilde devam ettiklerini söyleyen Albayrak, "Karadeniz'e de bu anlamda aynı yoğunlukta eğiliyoruz. Sismik araştırmaların ardından keşif ve sondaj çalışmalarına yoğun bir mesai harcayacağız" dedi.

DEPOLAMADA LİDER OLACAĞIZ
Türkiye'nin depolamada bölgenin en büyüklerinden olacağını söyleyen Albayrak, "Doğalgaz iletim şebekemizin günlük taşıma kapasitesini 190 milyondan 300 milyon metreküpe, takip eden iki yıl içinde de 400 milyon metreküpe çıkaracağız. Yani iki katından fazla artıracağız. Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi'nin de kapasitesinin yükseltilmesiyle 2023 yılı itibarıyla 11 milyar metreküplük doğalgaz kapasitesine ulaşarak bu anlamda bölgedeki en büyük doğalgaz depolama kapasitesine sahip ülkelerden biri olacağız" şeklinde konuştu.

MİLLİ ENERJİ VE MADEN POLİTİKASI
Türkiye 'nin enerjide hızlı talep artışı ve ithalat bağımlılığıyla tanımlandığını belirten Albayrak, "Sektörü yönetmek için hızlı ve politik reflekslere, iyi yönetişime, öngörülebilir bir düzenleyici çerçeveye ve özel sektör yatırımlarının harekete geçirilmesi için düzenlemelere ihtiyaç var. İşte bu nedenle, milli enerji ve maden politikamızı hayata geçirdik" dedi.

KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİ İÇİN ADIM ATTIK
Bak ü-Tiflis-Ceyhan, TANAP, TAP, Türk Akımı ve Doğu Akdeniz gazının kaynak çeşitliliği açısından çok önemli projeler olduğunu söyleyen Albayrak, "Bölgesinde tüm jeopolitik gerilim ve zorluklara rağmen Türkiye, şeffaf rekabetçi piyasa yapısıyla yenilenebilir düzenleyici çerçeveyi oluşturmayı başardı, özel sektör yatırımlarını hayata geçirecek adımları attı, atmaya devam edecek" dedi.

6 TRİLYON DOLARLIK BULUŞMA
13 Temmuz'a kadar sürecek 22. Dünya Petrol Kongresi'nde başta İpek Yolu'nda bulunan ve ekonomik büyüklükleri 21 trilyon dolara ulaşan ülkeler olmak üzere, dünyanın her yerinden çok sayıda dev şirketin temsilcisi yer aldı. 100'den fazla ülkeden 150 şirketin büyüklüğü 6 trilyon doları buluyor. Kongrede ayrıca 5 bin delege bulunuyor. Kongre için 20 bin ziyaretçi bekleniyor..

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER