© Ak Gazete 2015

Artık Birleşmiş Milletler kararıyla da ''beceriksiz''

BM, o partinin beceriksizlik belgesini böyle ilan etti UNCTAD (BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı) geçtiğimiz günlerde yayınladığı "2019 Ticaret ve Kalkınma Raporu"nda Türkiye'de 90'ların ortasında başlayan finansal krizlerin işçilerin milli gelirden aldığı payı düşürdüğünü belirtti.

1990'lı yıllardaki koalisyonların demirbaş aktörleri, 5 Nisan kararlarının mimarlarından CHP (SHP, DSP)'nin memleket yönetimindeki beceriksizliği BM tarafından resmileştirilmiş oldu. UNCTAD Türkiye'de hükümetin harcamaları ve kamu bankalarının borçlarının büyümeye katkıda bulunduğunu belirtti.

UNCTAD yeni ticaret ve kalkınma raporunda kapsamlı değerlendirmeler yaptı.

Dünyanın en önemli ekonomik kuruluşlarından UNCTAD (BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı) geçtiğimiz günlerde yayınladığı "2019 Ticaret ve Kalkınma Raporu"na "Yeni Bir Küresel Yeşil Anlaşmanın Finansmanı" başlığını attı.

CHP artık BM kararıyla beceriksiz!

UNCTAD raporunun yakın geçmişten itibaren emeğin milli gelirden aldıkları payın incelendiği, "Emeğin düşen payı" başlıklı bölümünde şöyle denildi:

"İşçilerin toplam gelirden aldıkları pay azalırken bunun yanında daha fazla iş güvencesizliğiyle de karşı karşıya kaldılar. Gelişmiş ülkelerde, pazarlık gücünün kaybedilmiş olması güvencesiz iş sözleşmelerine yol açtı. Birçok gelişmekte olan ülkede sanayisizleşme ve emek piyasasında liberalizasyon baskısı, tam zamanlı düzenli istihdam beklentisini zayıflattı. Sonuç olarak hanehalkı harcamalarının artan bir bölümü reel gelirden ziyade borçlanmayla finanse edildi. Genel hanehalkları tüketim ve yatırımı yavaşladı, yatırım ve verimlilik artışı üzerinde negatif sonuçlara yol açmakla birlikte toplam talebe zarar verdi. Böylece ücret ve istihdam artışı üzerinde aşağı yönlü baskıları güçlendirdi. 1990'ların ortasında, Meksika, Doğu Asya Rusya Federasyonu, Türkiye, Arjantin, Kuzey Amerika ve Avrupa'da başlayan finansal krizler, hem uzun vadeli büyüme için tek strateji olan ihracat merkezli politikaların yolunu açmak hem de istihdamı baskılamak suretiyle emeğin payına daha da zarar verdi."

UNCTAD'ın yeni raporunda Türkiye'nin 1990'ların ortalarında yaşadığı krizler böyle anlatıldı.

90 koalisyonlarının demirbaşları: SHP, CHP, DSP

UNCTAD tesbitinin Türkiye ayağında başarısız koalisyonların demirbaş ortağı CHP (SHP, DSP) idi.

Eski Başbakan Süleyman 7. Demirel Hükümeti'ni DYP ve SHP'li bakanlarla Kasım 1991- Haziran 1993 yılları arası yönetti. 1. Çiller Hükümeti de Haziran 1993 - Ekim 1995 tarihleri arasında görevdeydi. Bu hükümet ekonomi tarihine geçen 5 Nisan krizinin sorumlusuydu. Böylece Türkiye, UNCTAD'ın raporunda işaret ettiği 90'ların ortalarına, yani kriz yıllarına bu iki parti tarafından getirildi. 25 günlük Çiller azınlık hükümetinden sonra 3. Çiller hükümeti bu kez CHP ile kuruldu ve 1996'ya kadar sürdü. Arada DSP'nin desteğiyle 2. Yılmaz yani Anayol hükümeti görev yaptı. Refahyol arasından sonra bu kez sahnede DSP ile CHP birlikte yer aldı ve 1997'de 3. Yılmaz hükümeti kuruldu. Hükümet ülkeyi, solcu Ecevit'in başbakanlığında üçlü koalisyona getirdi. Krizler 28 Şubatçıların ülkeyi sürüklediği kaotik zulüm ortamında da devam etti.

IMF F&D dergisinde yer alan bir makalede de Türkiye'de CHP iktidarlarında yaşanan 1994 ve 2000 son 30 yılın en önemli ekonomik krizleri arasında sayılmıştı.

CHP bunu hep yapıyor!

CHP'nin (SHP, DSP) ne zaman iktidara gelse Türk ekonomisini batırdığı gerçeği geçtiğimiz dönemde de bazı bilimsel araştırmalarda ortaya konulmuştu. Mesela IMF Finance & Development Magazine dergisinde yer alan bir makalede son 30 yılın dünyada en büyük bankacılık krizleri arasında DYP-CHP iktidarının "5 Nisan Kararları"yla hatırlanan 1994 krizi ve Ecevit'in Türkiye'yi batmanın eşiğine getiren meşhur 2000-2001 krizi örnek gösterilmişti.

CHP hükümetlerinin 1974 ve 1978'de ülkeyi sürüklediği ekonomik felaketler ise raporların konusu olmasa da milletin zihninde tazeliğini koruyor.

"Hükümet harcamaları ekonomiyi büyüttü"

UNCTAD raporunda güncel ekonomik gelişmelere de yer verilirken hükümetin yaptığı harcamalarla kamu bankalarının verdiği yüksek kredilerin büyümede artışa yol açtığı belirtildi. Raporda şöyle denildi:

"Türkiye'de yerel seçimden önceki harcamalar ve kamu bankalarının verdiği yüksek miktarda kredi, üç çeyrek süren negatif büyümeden sonra, büyümenin 2019'un ilk çeyreğinde önceki çeyrekteki rakamın yüzde 1.3 artmasına yardımcı oldu."

IMF uzmanlarına göre DSP'li hükümetin neden olduğu 2001 krizi Türkiye GSYH'sının üçte birine maloldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER