Botoks Nedir? Nasıl Yapılır?
YAŞAMYüz bölgesinde genellikle aşırı mimik kullanımı ve yaşa bağlı olarak oluşan kırışıklar, zamanla rahatsız edici bir görüntüye neden olabilir.
Bu görüntünün ortadan kalkması için botoks yöntemi en doğru seçenektir. Uzman doktorlarımız tarafından uygulanan botoks enjeksiyonu sayesinde, kişiye daha genç, enerjik ve tazelenmiş bir ifade elde etmemizi sağlar. Botoks ile ilgili merak edilen birçok soruyu sizler için yanıtladık:
Botoks Nedir?
Botoksun içeriğini, 'clostridium botulinum toksin' isimli hareketli bir bakteriden elde edilen toksin oluşturur. Bu toksin, sinir uçlarında akışı oluşturan maddelerin iletimini önler. Ayrıca, sinirler ve sinirlerle aktarım halinde olan organlar arasındaki bağlantıyı durdurur. Bu aktarımın sonlanması, sinir uçlarının uyardığı organın işlevlerinde azalmalara ya da tamamen işlev kaybına neden olur.
Botoks Hangi Alanlarda Kullanılır
- Estetik ve kozmetik amaçlar için
- Aşırı mimik kullanımı nedeniyle oluşan kırışıklıklara müdahalede botoks en çarpıcı yöntemdir.
- Çene sıkma ve diş gıcırdatmaya bağlı olarak çene bölgesinde bulunan masseter isimli çiğneme kasının büyümesi nedeniyle oluşan geniş yüz görüntüsünün tedavisi için Masseter Botoksu devreye girer.
- Boyunda oluşan deformasyonlar ve jawline hattının yeniden düzenlenmesi için Nefertiti Botoksu imdadımıza yetişir.
- Aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak için koltuk altına, avuç içine ve ayak tabanına botoks uygulanır.
- Kronik migren tedavisinde alın, şakaklar, ense ve boyun bölgesinde de tedavi amaçlı botoksa sıklıkla başvurulur.
Masseter Botoksu:
Diş sıkma, diş gıcırdatma, çok fazla sakız çiğneme, sıkça sert et tüketmek gibi sebeplerden ötürü çiğneme kası olarak bilinen masseter kası, gözle görülür derecede büyür ve özellikle tek taraflı çiğnemede yüz asimetrisine neden olur. Bu görüntünün ortadan kalkması için masseter botoksuna tek çaredir.
Halk arasında çene hattı veya jawline botoksu olarak da anılan bu işlem, yüzün alt tarafındaki şekil bozukluklarını düzeltmeyi sağlar.
Nefertiti (Boyun) Botoksu:
Uzun boyun ve belirgin çene hattı, geçmişte ve günümüzde hala güzelliğin simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. Adını Mısır Kraliçesi olan Nefertiti’den alan bu botoks uygulaması, boyun bölgesine genç ve pürüzsüz bir etki vermek için uygulanmaktadır. Yüze gösterilen bakım ve ilginin, boyun bölgesine gösterilmemesi sonucu, boyun bölgesinde gözlenen kırışıklıklar yüzünüzün adeta bir maskeymiş gibi algılanmasına sebep olabilir. Boyun botoksu ile pürüzsüz bir boyun ve keskin bir çene hattı ile estetiksel bütünlük amaçlanmaktadır.
Terleme Botoksu
Terleme sorunu, bireylerin özgüvenini sarsan ve sosyal hayata karşı çekingen olmalarına neden olan büyük bir negatif engeldir. Ancak modern tıp teknikleri sayesinde, ameliyatsız ve ağrısız bir şekilde 10 dakikada bu problemden kurtulmak artık mümkün hale geldi. Avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altı gibi bölgelere uygulanan terleme botoksunda, yaklaşık 10-15 bölgeye 100 ila 150 ünite arası botulinum toksin enjekte edilir. Oldukça konforlu bir tedavi yöntemi olan terleme botoksunda, özellikle koltuk altı bölgesinde ağrı yok denecek kadar azdır. Botox sonrası terleme azalarak 2 hafta içinde kaybolur. +-6 ay arası terlemeyi durdurur. Terleme yeniden başladığında tekrarı gerekir.
Migren Botoksu:
Kırışıklıkların giderilmesinde önemli rol oynayan botox, migren tedavisine de büyük fayda sağlamaktadır. Alın, şakaklar, ense ve boyun bölgesine uygulanan migren botoksu sayesinde, sinir uçlarında ağrıya sebep olan nörotransmitterlerin iletimi önlenir. Botoks ile ortaya çıkan bu sonucun, kronik migren ağrılarını azaltmada büyük rol oynadığı düşünülmektedir.
Botoks Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Botox çok küçük enjeksiyonlar şeklinde iletim noktalarına uygulanır, uygulanırken ilk enjeksiyon anında hafif bir acı hissedilirse de, işlem genel itibariyle ağrısızdır.
Terleme botoksu ve mimik botoksunda farklı yollar izlenir. Terlemenin azaltılması amaçlanıyorsa enjeksiyon deri içine, mimiklere bağlı oluşan kırışıklıkların azaltılması isteniyorsa mimik kaslarının içine uygulanır.
Botoksun görsel olarak sonuç vermesi bir haftayı bulabilir. Kalıcılığı 4-6 ay arasındadır.
Botox En Fazla Kaç kere Yapılabilir?
Botoks tedavisi etkisi geçtikçe tekrarlayabileceğiniz bir prosedürdür. Kendinizi uzman ellere bıraktığınızda, hayat boyu botox işlemi uygulayabilirsiniz.
Botoks Sağlığa Zararlı mıdır?
Botox, insan sağlığı için herhangi bir tehlike teşkil etmez. Geçici minimal şişlik, hafif morarma, yanlış uygulamada göz kapağında düşüklük gibi yan etkileri bulunsa da, bunlar kısa süreli negatif etkilerdir.
Morarmayı önlemek için işlem uygulanan bölgeye, 10 dakika boyunca buz kompres uygulanabilir.
Botoks Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
İşlem sonrası kişi sosyal hayatına hemen dönebilir. Ancak yine de bazı hususlarda dikkatli olmakta fayda vardır.
- Yüz kaslarını çalıştıran hareketlerden özellikle ilk 72 saat kaçınılmalıdır.
- Enjeksiyon sonrası yaklaşık 4-5 saat baş yüksekte tutulmalı, eğilmekten sakınılmalıdır.
- İşlem sonrası, sıcak su ile duş alınmamalı ve kese uygulanmamalıdır; bunun amacı sıcak etkenlerin botoxu hızlı çözmesine sebep olmasıdır.
- Dolayısıyle güneşten de cildi en az 72 saat çok daha iyi korumalıyız...
Botoks, İfade Kaybına Yol Açar mı?
Botoks işleminde hedef mimikler değildir. Mimiklere bağlı oluşan kırışıkların yok edilmesi ya da en aza indirilmesidir.
Botoks sonrası yumuşayan mimikler, yüzün daha canlı ve genç bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
Korku veya şaşkınlık içeren ifadelerle sonuçlanan botoks işlemleri, uygulamanın doğru yapılmamasından kaynaklanan bir işlem hatasıdır.
Botoksun vasıfsız ve tecrübesiz kişiler tarafından uygulanması, felç ve zehirlenme gibi oldukça tehlikeli sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle botoks sürecini mutlaka alanında uzman doktorlar eşliğinde şekillendirmek gerekir.
Hamilelik Sürecinde Botoks Yapılabilir mi?
Botoxun, hamilelik ve emzirme döneminde zararlı olup olmadığına dair kesin bir kanıya henüz ulaşılamamıştır. Bu nedenle anne-bebek sağlığını riske atmamak için, söz konusu özel dönemlerde botoks yapılmaması önerilir.
Hamilelik ve emzirme sürecinin yanı sıra, sinir-kas sistemine dair hastalığı bulunan bireylerin de, botox uygulamasından kaçınmaları gerekir.
Botoks Ne Kadar Güvenli?
Üzerinde iki bini aşkın çalışma yapılmış olan botoks enjeksiyonu, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir yöntemdir. Yaklaşık 20 yıldır dünyada ve ülkemizde güvenle kullanılmakta ve birçok kişinin başlıca tercihi olmaktadır.
Düzenli Botoksun Yararı Var mıdır?
Botoksu sürekli uygulayan kişiler, işleme düzenli aralıklarla devam ettikleri takdirde, zamanla mimik yaratan kırışıklıklarında açılma gözlerler. Bu da botoksun kalıcılığını artırdığı için botox yapma sıklığını azalttığı farkındalığını yaratmıştır.
Botoks Yaptırmak Bırakılırsa Kırışıklıklar Daha da Artar mı?
Botox yaptırmak bırakılırsa dahi mimik kaslarda oluşan zayıflama nedeniyle daha az kırışıklık bulunan bir cilt görüntüsü oluşur.
Botoks Fiyatları Ne Kadardır?
Botox fiyatları, işlem uygulanacak bölgeye ve yönteme göre değişiklik gösterebilir.
Botoks fiyatlarını belirleyen bir diğer faktör de doktorun, botox hakkındaki deneyimleridir.
Botoks fiyatları hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için +90 542 464 74 33‘ü arayabilir ya da www.drleylaarvas.com adresi üzerinden randevu talep ederek, deneyimli kadromuzla iletişime geçebilirsiniz.
Ayrıca bize sosyal medya üzerinden de ulaşabilirsiniz:
Op. Dr. Leyla Arvas
Web Site: https://www.drleylaarvas.com
Facebook :@drleylaarvas
Instagram :@drleylaarvas
YouTube: LeylaArvas
İlginizi Çekebilir