© Ak Gazete 2015

Bu ne cüret!

Müfredat tartışmalarının gölgesinde başlayan 2017-2018 eğitim öğretim döneminin ilk haftasına ders kitaplarındaki sakıncalı içerikler damga vurdu.

 

Müfredat tartışmalarının gölgesinde başlayan 2017-2018 eğitim öğretim döneminin ilk haftasına ders kitaplarındaki sakıncalı içerikler damga vurdu. FETÖ’cülerin etkisi olduğu düşünülen ders kitaplarının bazılarında dinlerarası diyalog propagandası yaptığı, firari FETÖ’cünün makalesine yer verildiği ve hükümete yolsuzluk ithamında bulunulduğu belirlenirken, kitaplarda Osmanlı padişahlarına hakaret içerikli şiirler ve nükleer santral projelerine karşı çıkılan eylemlere yer verildiği saptandı. Çoğunlukla Sosyal Bilgiler ve Türkçe ders kitaplarında rastlanılan sıkıntılı içeriklerle ders kitaplarının toplatılma ve sayfa yırtarak okullara dağıtma gibi işlemler de yapılmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunca hazırlanan ders kitaplarının tepki çeken içerikleri şunlar.

 

DİYALOG SAFSATASI

6. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabının 148. sayfasında yer alan “Medeniyetler Ülkemizde buluştu” başlıklı metinde, FETÖ’nün Vatikan adına yürüttüğü Dinlerarası Diyalog projesi anlatılıyor. “Çan, hazan ve ezan sesi buluştu” sözünün manşet yapıldığı bir gazete haberine yer verilen metinde, “Semavi dinlerin temsilcileri tarafından dünyaya barış çağrısı yapılması amacıyla Hatay’da düzenlenen 1. Medeniyetler Buluşması dün başladı” ifadeleri bulunuyor.

 

BASINA BASKI VE YOLSUZLUK YALANI 

Sosyal Bilgiler 7. Sınıf ders kitabının 1. Ünitesi’nin “İletişim ve İnsan İlişkileri” bölümünde basın özgürlüğü kılıflı siyasi bir metin var. Anayasadan alıntı yapılarak oluşturulan bir soru metninde, adeta öğrenciler AK Parti iktidarına karşı şu hin ifadelerle kışkırtılıyor.

 

ECDADA HAKARET 

İlköğretim 4. sınıf Türkçe ders kitabında sakıncalı kitaplar arasında. Ders kitabında Milli Mücade’nin anlatıldığı bölümde “Milli Egemenlik ve Milli Mücadele” başlıklı okuma metninde, milletin İstiklal Savaşı’nı Osmanlı’ya karşı verdiği algısı oluşturuluyor. Yine 7. Sınıf Sosyal Bilgiler kitabındaki haber alıntıları arasında “Elektrikte Güç Bedeline İptal Yürürlükte” başlıklı 5 Ekim 2003 tarihli bir haber eklendi. 6. sınıf Türkçe kitabına, küfür anlamı taşıyan ‘el hareketi’nin yapıldığı karikatür konuldu. 18 uzmanın çeşitli aşamalarda okuyup incelediği ama ‘görmediği’ vahim hatayla ilgili kitapların ilgili sayfasının yırtılarak, 1 sayfa eksik olarak okullara dağıtılması kararı alındı. Ortaöğretim felsefe kitabında örf ve adetlerin anlatıldığı bölümde, küfür anlamı taşıyan “orta parmak” işareti yapılmış bir karikatür bulunuyor. Sosyal Bilgiler 4. sınıf ders kitabında ise küçük bir kız çocuğunun yarı çıplak kıyafetle, bir eğitimci eşliğinde buz pateni yaptığı fotoğraf kullanıldı. İlköğretim 4. Sınıf ders kitabında ise itikadi yönden sakat bir “Latin Amerika” masalına yer verildi. “Müzik yeryüzüne nasıl geldi?” başlıklı masalda şu tuhaf sözler yer aldı.

 

İMZA ATANLAR VE GÖZ YUMANLAR HESAP VERMELİ

Söz konusu ders kitaplarındaki sakıncalı içeriklerle ilgili öğrenci velileri ve kamuoyunun tepkilerinin hedefinde MEB Talim ve Terbiye Kurulu yer aldı. Konuyu, “Geçiş dönemleri sancılı olur. Köklü değişim ve arınma döneminden geçen Milli Eğitimimiz bu tür aksaklıklar da giderilerek hakiki manada ve tamamen millileşecektir” diye yorumlayan eğitimciler de var, “Sorumlular hesap vermeli. Bu tür yanlışlıklara imza atan ve göz yumanlar mutlak manada sorumludur ve hesap vermelidirler” diyenler de...

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER