© Ak Gazete 2015

Bu rezerv dünyaya bin yıl yeter! Eskişehir'deki NTE madenleri Çin'i telaşlandırdı

Eskişehir'de bulunan 694 milyon tonluk nadir toprak elementi (NTE) rezervi, küresel talebi bin yıl karşılayacak ölçekte görülüyor. Stratejik madde konusunda dünyada lider durumdaki Çin, Türkiye'deki gelişmeleri önemsiz göstermek istedi. Çin medyası, Beylikova rezervinin Pekin'in tahtını sarsamayacağını iddia ederek kuyruğu dik tutmaya çalışıyor.

Yüksek teknoloji ürünleri için vazgeçilmez nitelikteki NTE'ler, yani nadir toprak elementleri, Türkiye'ye nesiller boyu güç ve refah getirecek bir potansiyel taşıyor. Eskişehir'in Beylikova ilçesinde bulunan 694 milyon tonluk NTE rezervi, bu konuda dünyanın bir numarası Çin'in tahtını sarsmaya yetti. 

Şu anda dünyanın en büyük NTE sahası Çin'deki Bayanoba bölgesinde bulunuyor ve rezervlerin büyüklüğü yaklaşık 800 milyon ton düzeyinde. Yani Eskişehir'de bulunan rezerv, şu an tespit edilen miktar düşünüldüğünde Türkiye'yi dünya ikincisi yapmaya yetiyor. 

Yaygın olarak kullanılan 17 tür nadir elementin en az 10 tanesi Beylikova rezervlerinde bulunuyor. Çin'in ABD, Güney Kore ve Japonya'ya zaman zaman şantaj konusu yaptığı NTE'lerin uluslararası ticaretteki önemi öylesine büyük ki, yüksek teknoloji ürünleri imâl eden şirketler sıklıkla kendi hükümetlerine "Pekin'le iyi geçinin" telkini yapmak zorunda kalıyor. 

ÇİN MEDYASI KUYRUĞU DİK TUTMAYA ÇALIŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in geçtiğimiz günlerde Beylikova'da ziyaret ettiği maden sahası ve orada yaptığı açıklamalara ilişkin detaylar Çin basınında yankılandı. Eskişehir'de 694 milyon tonluk rezervin küresel NTE talebini 1000 yıl karşılamaya yetecek düzeyde olduğu bilgisini Rus Sputnik'ten alıntılayan Çin merkezli Global Times, bulunan rezervin Çin'in bu konudaki küresel hakimiyetini etkilemeyeceğini savunarak moral bozmamaya çalıştı. 

Bakan Fatih Dönmez ve Eti Maden ekipleri Beylikova'daki madende incelemede bulunmuştu. 

NTE tedariğinde Çin'in en baskın güç olduğunu ve bu elementleri üretmek için eksiksiz endüstriyel zincire sahip tek ülke olma konumunu koruduğunu belirten Global Times, Türkiye'nin bu yeteneğe ulaşmasının zaman alacağını bildirdi. Eskişehir'deki rezervleri önemsiz göstermeye çalışan gazetenin haberinde şu ifadeler kullanıldı:

"Nadir toprak minerallerinin elektrikli araçlar, motorlar ve hatta gelişmiş silahlar için elektronik bileşenlerin üretiminde yaygın olarak kullanılan çok önemli hammaddeler olduğu doğrudur ancak nadir toprak yatakları çok da nadir değildir. İstatistikler Çin'in NTE rezervlerinde dünyada lideri olduğunu, Vietnam, Brezilya ve Rusya'nın da sıralamada bulunduğunu gösteriyor.

Japonya karasularında da 16 milyon ton NTE minerali içeren yatak bulunmuştu. Ancak Japonlar NTE'yi işleyecek teknolojiye sahip olmadığı için o yatağa dokunmadı. Yeni NTE rezervlerinin keşfi Çin'in bu konudaki lider konumunu etkilemeyecek. Çünkü Çin, bu elementleri düşük maliyette ve düşük kirlilikte işleyecek endüstriyel kapasiteye sahip. 

Elektrikli araçlara artan talep ve diğer elektronik ürünlerle birlikte NTE'nin önemi her geçen gün daha da artıyor. ABD de kendi nadir toprak elementi tedarik zincirini geliştirmeye başladı. 

NTE'ler stratejik bir malzemedir. Bu nedenle Çin, gelecekte nadir toprak kaynaklarının korunmasına ve uygulama teknolojisinin geliştirilmesine daha çok eğilecektir. Çin'in rekabetçiliğini devam ettirmesi için bilimsel ve teknolojik yenilikleri sürekli geliştirmesi gerekiyor."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER