© Ak Gazete 2015

Devlet 2.200 ton altının peşinde

Yastık altındaki altınlar ekonomiye dâhil edilecek, böylece vatandaş daha çok kazanacak.

 

Başbakan Yardımcısı Şimşek “Yastık altında atıl bekleyen 2 bin 200 ton altını ekonomiye kazandıracağız. Böylece altınlar güvende olacak, kaynaklar artacak, yatırımcı daha çok kazanacak” dedi. ürkiye’nin tasarruf açığının kapanması, kaynakların çoğalması ve faiz oranlarının düşmesi için yeni tedbirler devreye alınacak. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek “tahminlere göre” Türkiye’de yastık altındaki altın miktarının en az 2 bin 200 ton olduğunu, bunun değerinin 300 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülen ve artık ihraç aşamasına gelinen “altın tahvili” ve “altına dayalı kira sertifikası” projesi ile Türkiye’de bugüne kadar atıl bekleyen bu potansiyelin ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını vurgulayan Şimşek, bu kapsamda ilk ihracın 2-6 Ekim’de yapılacağını bildirdi. Şimşek, altınını devlet güvencesi altında değerlendirmek isteyen yatırımcıların, Hazine tarafından açıklanacak Ziraat Bankası şubelerine teslim edeceğini, isterlerse verdikleri altın karşılığında altın tahvili almayı talep edebileceğini söyledi. Faiz hassasiyeti olan vatandaşlar ise altına dayalı kira sertifikasını seçebilecek.

DEVLET GÜVENCESİ
Şimşek, ihraç edilecek bu tahvillerle yastık altında ya da kasalarda atıl duran altınından hiçbir getiri alamayan, çalınma riski, kasa masrafı gibi maliyetleri göze alan vatandaşlara, devlet güvencesinde saklama imkânı sunulduğunu söyledi. Şimşek, şunları kaydetti: Ek getiriler hesaplara otomatik olarak aktarılacak. Vatandaşımız arzu ederse vade sonunu beklemeden, altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını satarak, karşılığında parasını alabilecek. Sattığı tarihe kadarki altın getirisini de Türk lirası olarak temin edebilecek. Talep etmesi durumunda, hesabındaki altın tahvili veya kira sertifikası karşılığı altınını, hiçbir ekstra maliyete katlanmaksızın, külçe altın ya da Darphane tarafından basılan çeyrek altın olarak alabilme hakkı da bulunuyor.

ÇOK TASARRUF AZ FAİZ
Altın tahvilleriyle birlikte şimdiye kadar atıl duran bu tasarrufların sisteme dâhil olacağını belirten Mehmet Şimşek “Vatandaşlarımızın bu tahvillere gösterecekleri ilgi sonucunda ekonomiye kazandırılacak olan kaynak, ülkemizin tasarruf havuzunun önemli ölçüde büyümesine yardımcı olacaktır. Artan tasarruf miktarı, hem faiz oranlarının gerilemesine destek olacak, hem de yatırımlar için ihtiyaç duyulan kaynağın miktarını artıracak. Tahvil ve kira sertifikası karşılığında toplanacak altınlar, Hazinenin Merkez Bankasındaki hesabına yatırılacak. Böylece brüt rezervler güçlenecek” dedi.

Elçilere büyük görev
Gaziantep’te düzenlenen 4. TİM Büyükelçiler Buluşması’na, 72 ülkeden 176 büyükelçi, misyon şefi ve bürokrat katıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyükelçilerle bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Türkiye algısının düzelmesinde ve geliştirilmesinde elçilere büyük görev düştüğü, bunun ihracat ve turizm açısından önemli olduğu vurgulandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “Büyükelçiler tekrar gelmek için program yapıyor. Hepsi memnun kaldı. Samimiyet kurmak önemli. Daha sonra ihracat ile ilgili sorunları halletmek kolay oluyor” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER