Devletten konut fiyatlarını düşürmek için yeni taktik: Ofisler eve dönüşecek!
GÜNDEMSon yıllarda artan fahiş kira fiyatlarının düşürülmesi için devlet tarafından birçok hamle yapılıyor. Son olarak konut arzını artırmak ve kiraları düşürmek için ofislerin eve dönüştürülmesi planlanıyor. Bu dönüşümle İstanbul'da 50 bin, Türkiye genelinde 100 bin yeni konut arzı sağlanabileceği öngörülüyor.
Fahiş kiralar için hükümet yeni bir önlem aldı. Ofislerden şartları uygun olanların eve dşnüştürülmesine karar verildi. Böylece konut arzı artarak vatandaşın daha uygun maliyetle ev bulmasının yolunu açılmış olacak. Boş ofislerden şartları uygun olanların, toplam konut oranı en fazla yüzde 50 olabilecek şekilde konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesinin önü açıldı.
100 BİN YENİ KONUT SAĞLANABİLİR
Sektör temsilcileri yapılacak uygulama ile birlikte Türkiye genelinde ofislerin dönüşümüyle 100 bin yeni konut arzı sağlanabileceğini söylüyor. Çevre, Şehircilik ve İmar Bakanlığı'nca Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANMIŞ
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle boş ofislerden şartları uygun olanların, toplam konut oranı en fazla yüzde 50 olabilecek şekilde konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesine imkân sağlandı.
İSTANBUL'DA 20 BİN YENİ KONUT ÜRETİLEBİLİR
GYODER'in bu yılın ilk çeyreğindeki raporuna göre, İstanbul'da ofis arzı 6.5 milyon metrekare. Bunun 1 milyon metrekaresi boş. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, "1 milyon metrekare boş ofis alanını baz aldığımızda sadece İstanbul'da 20 bin yeni konut üretilebilir.Ofis yatırımcılarının da konuta dönüştürme avantajını kullanacağını baz alırsak bu sayı 50 bine kadar çıkabilir" açıklamasında bulundu.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ YENİ HAMLE İÇİN NE DİYOR?
GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı/ Neşecan Çekici yeni hamle ile ilgili olarak, "Konut arzında yaşanan sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla yönetmelikte böyle bir değişiklik izni çıkarıldı. İstanbul'da A tipi 6.5 milyon metrekare ofis pazarı var. Bunun yüzde 15'i boş. Ancak her ofisi konuta dönüştürmek çok zor. Çünkü konut için ıslak zemin olarak adlandırdığımız banyo vs gibi alanları yapmanız gerekiyor. Ruhsat aşamasındaki ofisler daha kolay konuta dönüştürülebilir. Bu da yapım aşamasındaki binalar için metrekare açısından ciddi bir kazanç sağlar." dedi.
"BAZI OFİSLER DÖNÜŞEBİLİR"
İNDER Başkanı/ Nazmi Durbakayım, fiyatlarındaki artış ve arzda yaşanan sorunlara çözüm amaçlı bu yönetmeliğin devreye alındığını belirterek "Ofis olarak planlanmış ve bitirilmiş bir projede dönüşüm çok zor. Astarı yüzünden pahalıya gelir. Ancak bazı bölgelerde yapılan projelere ofis zorunluluğu getirilmişti. Bazı müteahhitler de bu ofisleri konut olarak da kullanılabilecek şekilde projelendirip yaptı. Bu tür ofisler konuta dönüşebilir." dedi.
KONUT ARZINA KÜÇÜK DE OLSA KATKI SAĞLAR
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı/ İnanç Kabadayı: Türkiye'de özellikle İstanbul'da son bir yıldır çok ciddi bir konut ihtiyacı oluştu. Yönetmelikte yapılan değişiklik bu sorunun çözümüne bir miktar da olsa katkı sağlar. Ancak yapım aşamasında altyapısı uygun olan ofisler konuta dönüştürülebilir. Böylece konut arzına küçük de olsa bir katkı sağlanır.
İlginizi Çekebilir