© Ak Gazete 2015

Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Diş gıcırdatma genellikle geceleri uyku esnasında görülen ve strese bağlı olarak meydana geldiği düşünülen bir rahatsızlıktır.

 

 

Diş Gıcırdatması Nedir?

Tıp dilinde Bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatma genellikle uyku sırasında görülen bir hastalıktır. Kişinin uyku sırasında dişlerini sıkması ve çenesini kilitlememesi halk arasında diş gıcırdatma olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda gündüzleri de görülebilen bu durum ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Diş gıcırdatmasının başlıca nedeni aşırı sinir ve strestir. Çoğunlukla uyku sırasında görülen bu durum kişi tarafından farkedilmemektedir. Çevreden gelen tepkiler ve uyarılar doğrultusunda mutlaka bir doktora başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

Diş gıcırdatmasına neden olan bir diğer faktör ise dişler arasındaki kapanış ilişkisinde meydana gelen bozukluktur. Çocuklarda görülen diş gıcırdatması ise süt dişlerinin dökülmesi esnasında görülmektedir.

 

 

Diş Gıcırdatmasına Neden Olduğu Sorunlar

Dişlerin geceleri istemsiz olarak sürekli birbirlerine sürtmesi diş yapısında bozukluklara neden olmaktadır. Bu bozukluklar genellikle ön dişlerde görülmektedir. Dişlerde meydana gelen bozuklukların yanı sıra ilerleyen dönemlerde dişlerde kırılma kaçınılmaz bir durum olmaktadır.

Soğuk havalarda hassaslaşan dişler tıpkı soğuk bir içecek içildiğinde olduğu gibi sızlamaya başlar. Kış aylarında artan diş sızlamaları diş gıcırdatması nedeniyle daha çok artmaktadır. Önlem alınmayan ve tedavi edilmeyen diş gıcırdatmalarında çeşitli diş ve diş eti problemleri söz konusu olmaktadır.

 

 

Diş ve diş etlerinde meydana gelen problemlerin yanı sıra yanaklarda tahriş oluşumu görülmektedir. Diş gıcırdatmasının neden olduğu rahatsızlıklardan bir diğeri ise çene ekleminde ve kaslarında meydana gelen ağrılardır. Şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması nedeniyle ağrı görülmektedir. Bunun yanında çene eklemine aşırı yüklenilmesi ile çenede meydana gelen ağrı kaçınılmaz olmaktadır.

 

Diş Gıcırdatmanın Neden Olduğu Diğer Sorunlar;

Diş Gıcırdatmasının Tedavisi

Tedaviye başlanmadan önce diş gıcırdatmasına neden olan faktörler araştırılmalıdır. Genellikle strese bağlı olarak ortaya çıkan diş gıcırdatmalarını önlemek adına öncelikle neden olan problem ortadan kaldırılmalıdır. Stres azaltılmalı veya diş gıcırdatmasına neden olan diğer problemler çözüme ulaştırılmalıdır.

Özellikle çocuklarda görülen diş gıcırdatmaları mutlaka tedavi edilmektedir. Aksi halde diş ve diş etlerinde meydana gelen problemler ileriki yaşlarda çeşitli sorunların görülmesine yol açmaktadır. Yüz ve çiğneme kaslarını olumsuz yönde etkileyen diş gıcırdatması zaman içinde eklem ağrılarına neden olmaktadır.

Genellikle geceleri görülen diş gıcırdatmasını önlemek adına uygulanan tedavi yöntemlerinin başında slikon diş plakları kullanılmaktadır. Sıklıkla kullanılan yöntemlerin başında gelen slikon plakların yetersiz kalması durumunda kas gevşetici, psikolojik tedavi ve gerekli diş bakımlarıyla desteklenebilir.

 

Kaynak   neoldu.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER