Erdoğan söz almıştı! Rekabet başladı
TEKNOLOJİCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, üretimi için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan söz aldığı yerli otomobil, paylaşılamıyor.
Haziran ayı meclis toplantısında konuşan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, yerli otomobili Kayseri’de üretebileceklerine inandıklarını belirterek, gelişmişlik anlamında da risklerin dağılımı anlamında da yatırım yerinin Kayseri olması gerektiğini söyledi.
Kayseri’nin ihracat rakamlarını artırmak için katma değerli üretimin şart olduğunu vurgulayan Büyüksimitci, şu an gündemde olan yerli otomobil üretiminde Kayseri’nin de bir yerde yer alması gerektiğini ifade etti.
KAYSO olarak yerli otomobil ile ilgili TOBB’a iletmek üzere bir çalışma yaptıklarını açıklayan Başkan Büyüksimitci, “Biz Kayseri olarak yerli otomobilin Kayseri’de üretilebileceğine inanıyoruz. Marmara bölgesinde altyapı olduğu yönünde bir takım söylemler var ancak, biraz dünyayı araştırdığınızda modern otomobil yatırımları için illaki limana yakın, altyapının tek bir şehirde hatta tek bir ülkede toplanması gerekmediğini görüyorsunuz. Kayseri gibi bir şehirde bu üretimin yapılacak olması, buraların gelişmişlik derecesini inanılmaz derecede artıracaktır. Bu tür stratejik yatırımlar ülke geneline yayılmalı. Gelişmişlik anlamında da risklerin dağılımı anlamında bu çok önemli” dedi.
Büyüksimitci, Türk ekonomisinin ilk çeyrekte hiç kimsenin beklemediği bir şekilde yüzde 5 gibi bir büyüme gösterdiğini belirterek büyümenin lokomotifinin yüzde 5,3’lük oranla sanayi üretimi olduğuna işaret etti. İhracatta Kayseri olarak geçen yılın mayıs ayına göre yaklaşık yüzde 13 civarında bir artış yakaladıklarını ve bu yılın mayıs ayında 183 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini açıklayan Başkan Büyüksimitci, katma değeri yüksek ürünlere yönelerek bu rakamları daha da yukarı çıkarma gayretinde olacaklarını söyledi.
'BELLİ PARÇALARI BİZ ÜRETEBİLİRİZ’
Haziran ayı Olağan Meclis toplantısında konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da yerli otomobil üretimi konusunda Kayseri’nin çalışma yapması gerektiğini vurgulayarak, “Tamamını yapamıyorsak belli parçaların yapılması için çalışma yapmalıyız” diye konuştu.
Hükümetin 2017 yılının başından itibaren destekleri ve teşvikleri ile iş dünyasının önünü açacak tedbirler aldığını kaydeden Hiçyılmaz, “Son açıklanan rakamlara bakıldığında ihracatımızda ve işsizliğimizde önemli düşüşler var. 2017 yılında toparlanma sürecini yaşıyoruz.
Ekonomimiz beklenenin üzerinde yüzde 5 oranında da bir büyüme gösterdi. Sanayide yüzde 5.3’lük bir oranla 2023 hedefl erine ulaşma noktasında verimli bir yıl geçireceğiz. İş dünyası olarak bizim de üzerimize düşen görevler var. Ülkemiz belirli noktalara gelecekse iş dünyasının gayretleri ile gelecek. Hükümetimizin de bizim arkamızda olması gerekiyor” dedi.
KONYA, 8 KENTİ İNCELEDİ RAPORUNU TOBB’A VERDİ
Konya’da sanayi odası, ticaret odası ve ticaret borsası, kapsamlı bir rapor hazırlayarak ‘yerli oto’nun kentte yapılmasını istedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ederek raporu sunan kent liderleri, raporda otomotiv sanayinin öne çıktığı 8 kenti inceleyerek, yatırım için en uygun yerin Konya olduğunu kaydettiler. Raporda Konya’nın tamamen düz bir alana sahip olması ve düşük doğal afet riski de şehrin avantajları arasında yer aldı.
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ederek, Konya’da Otomobil Üretilebilirliği Fizibilite Raporu’nu sundu. Raporu inceleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, süreç hakkında bilgi vererek “Konya’mıza bu yatırım yakışır” dedi.
Ziyarette konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yerli otomobil üretimi konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile çalışmaya devam ettiklerini söyleyerek, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir sunum yapacakları bilgisini verdi. Hisarcıklıoğlu, “En önemlisi de Konya özel sektörüyle, siyasetçisiyle bu işi yapmaya hazır. Aslında yatırım iklimi Konya’da var. Esas olan da bu iklim. En son aşamada böyle bir tesisin Konya’da yapılması söz konusu olacak olursa, zaten Konya’nın tüm dinamikleriyle kucaklayacağı apaçık ortada” ifadelerini kullandı.
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de yerli otomobil yatırımını Konya’da görmekte ısrarlı olduklarını belirtti. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise, “Ülkemizin bu tarihi sorumluluğunu paylaşarak, yatırıma ev sahipliği yapmaya hazırız” dedi. Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Konya’nın tarım şehri, tahıl ambarı olarak bilinmesine rağmen, son yıllarda sanayisiyle de Türkiye’nin kalbi haline geldiğini belirterek, TOBB’un çalışmalarıyla hayata geçirilecek bu yatırımı Konya’da görmek istediklerini vurguladı.
'YERLİ OTOMOBİL İÇİN EN DOĞRU ADRES SAKARYA'
Geçtiğimiz günlerde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul da milli tankını üreten, milli tren üretimine ev sahipliği yapan Sakarya'nın, yerli otomobil üretimi için de gerekli tüm parametrelere sahip olduğunu ifade etmişti.
İlginizi Çekebilir