© Ak Gazete 2015

Fahrettin Altun'dan Lütfü Türkkan'a hukuk dersi

Fahrettin Altun, kendisine hakaret eden şahsın aldığı cezayı, "duruşmasız ceza" olarak karalama kampanyasına dönüştüren Lütfü Türkkan'a, konuya ilişkin Meclis'in düzenlediği maddeyi hatırlattı.

İyi Parti Milletvekili Lütfü Türkkan, Twitter hesabından İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a hakaret eden bir şahsın 8 ay 25 gün hapis cezası aldığını takipçileriyle paylaştı.

KARALAMA KAMPANYASI BAŞLADI

Türkkan, Altun'un fotoğrafının da bulunduğu paylaşımında "Duruşmasız ceza..!Fahrettin Altun’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Hüseyin Gör adlı vatandaşa, duruşma dahi yapılmayan davada 8 ay 25 gün hapis cezası verildi. Avukat Mehtap Sert; 'Kendi mahkemelerini kurup, kendi yargılamalarını yapıyorlar' diyor." ifadelerine yer verdi.

Türkkan'ın bu paylaşımı, sosyal medyada bir anda karalama kampanyasına dönüştü.

ALINTILADI, CEVABINI VERDİ

Fahrettin Altun'un cevabı ise gecikmedi.

Türkkan'ın söz konusu paylaşımını alıntılayan Altun, adeta hukuk dersi verdi.

Konuya ilişkin TBMM'de düzenlenen maddeyi hatırlatan Altun, Türkkan'ın mensubu olduğu Meclis'ten çıkan kanun maddesinden haberdar olmadığını söyledi.

"İLGİLİ KISMA BAK"

Fahrettin Altun, "Hukuk bilmeden yargı dağıtmak bu olsa gerek! Ne acı! Mensubu bulunduğun yüce Meclisimizin çıkardığı yasadan bile haberin yok Lütfü Bey. CMK 251. Maddeye bak lütfen! 'Basit yargılama usulünün...duruşma yapılmaksızın hüküm verilebileceği hususu...' diye başlayan kısım." ifadelerini kullandı.

BASİT YARGILAMA USULÜ CMK MADDE 251

1- Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasını ve/veyaüst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilebilir.

2) Basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verildiği takdirde mahkemeceiddianame; sanık, mağdur ve şikâyetçiye tebliğ edilerek, beyan ve savunmalarını on beş güniçinde yazılı olarak bildirmeleri istenir. Tebligatta duruşma yapılmaksızın hüküm verilebileceği hususu da belirtilir. Ayrıca, toplanması gereken belgeler, ilgili kurum ve kuruluşlardan talep edilir.

3) Beyan ve savunma için verilen süre dolduktan sonra mahkemece duruşmaya pılmaksızın ve Cumhuriyet savcısının görüşü alınmaksızın, Türk Ceza Kanununun 61 incimaddesi dikkate alınmak suretiyle, 223 üncü maddede belirtilen kararlardan birine hükmedilebilir. Mahkûmiyet kararı verildiği takdirde sonuç ceza dörtte bir oranında indirilir.

4) Mahkemece, koşulları bulunması hâlinde; kısa süreli hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilebilir veya hapis cezası ertelenebilir ya da uygulanmasına sanık tarafından yazılı olarak karşı çıkılmaması kaydıyla hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir.

5) Hükümde itiraz usulü ile itirazın sonuçları belirtilir.

6) Mahkemece gerekli görülmesi hâlinde bu madde uyarınca hüküm verilinceye kadar her aşamada duruşma açmak suretiyle genel hükümler uyarınca yargılamaya devam edilebilir.

7) Basit yargılama usulü, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır ve dilsizlik hâlleri ile soruşturma veya kovuşturma yapılması izne ya da talebe bağlı olan suçlar hakkında uygulanmaz.

8) Basit yargılama usulü, bu kapsama giren bir suçun, kapsama girmeyen başka bir suçla birlikte işlenmiş olması hâlinde uygulanmaz.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER