© Ak Gazete 2015

Halkbank'ın Amerika zaferi! New York Savcıları ile FETÖ'nün tüm iddiaları çöktü

Halkbank'a yönelik kumpas davasında FETÖ ile birlikte çalışan New York Güney Bölge Savcılığı, Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin kararıyla büyük bir şok yaşadı. Yüksek Mahkeme, Halkbank'a cezai soruşturma açılmasına yönelik alt mahkemenin kararını iptal etti.

ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank'a cezai soruşturma açılmasına yönelik alt mahkemenin kararını iptal etti. ABD'nin Halkbank'a ilişkin yıllardır iddia ettiği suçlamalar zinciri böylelikle çökmüş oldu.

ABD'nin yaptırım uyguladığı dönemde Türkiye'nin İran'la Halkbank üzerinden ticaret yaptığını belirterek bunun suç olduğunu öne süren Amerikan savcıları, bu konuyu yıllardır Ankara'yı sıkıştırmak için şantaj aracı olarak kullanıyordu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17/25 Aralık darbe girişimine de konu olan Halkbank davasında New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, ABD'nin İran'a karşı verdiği mücadelenin küresel ölçekte sekteye uğramasına Türkiye'nin çanak tuttuğunu ileri sürüyordu. 

Reza Zerrab'ın gözaltına alınarak Türkiye aleyhine ifade vermeye zorlanması, dönemin Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın ABD seyahatinde gözaltına alınıp tutuklanması gibi olaylarla sonuçlanan Halkbank davası, ABD Yüksek Mahkemesi'nin verdiği kararla resmen çöktü. 

Amerikan yaptırımlarının 2013 yılında Halkbank üzerinden delindiğini savunan New York Savcılığı, dosyayı ele alan Anayasa Mahkemesi üyelerine de bir mektup göndererek "Halkbank lehine karar vermeyin" demişti. Yüksek Mahkeme üyeleri savcıların tehditlerini dinlemedi ve Halkbank'a yönelik davanın hukuksuz olduğuna hükmetti. 

Karar, ABD Doları ile ticaret yapan bütün ülkeler açısından önemli bir emsal niteliğinde. 

AKSİ HALDE İNFİALE YOL AÇARDI 

Halkbank ABD'de 1976’dan bu yana yürürlükte olan Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası’na göre (FSIA) Amerika’da bir ceza mahkemesinde yargılanamayacağını iddia etmiş; ancak alt mahkeme, Halkbank’ın bu tezini haksız bulmuştu. Halkbank ise alt mahkemenin kararına itirazını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Halkbank avukatları temyiz başvurusunda, hisselerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ait bankanın ABD'de yargılanamayacağını, Amerikan yargısının bu yolu açması halinde 'uluslararası infiale ve uluslararası toplumda diplomatik bir kabusun yaşanmasına neden olabileceğine' dikkat çekmişti. 

Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu'na ait olan bankanın uluslararası yargı dokunulmazlığına sahip olduğunu kaydeden Halkbank avukatları Azerbaycan, Katar ve Pakistan'ın aynı doğrultudaki görüşlerini dilekçeye eklemiş, dünyaca tanınmış çok sayıda finans profesörünün bu yöndeki tezlerini de savunmaya dahil etmişti. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER