© Ak Gazete 2015

Kamuya 60 bin işçi alınacak! .

Kamuya işçi alımı bekleyenlere müjde, kamuya 60 bin işçi haberi vatandaşlar arasında heyecan yarattı. Kamuda çalışmak ve sosyal haklardan faydalanmak isteyen işçiler, kamuya işçi alımı şartlarını araştırılıyor. Kamu personel alımıyla ilgili son dakika haberi kamuya 60 bin işçi oldu. 900 binden fazla taşeronun kadroya geçmesinden sonra memuriyet vasfı taşımayanlar, emekliliği gelenler ayrıldı. Şimdi kamuya 60 bin işçi alınacak. İşçilerin ücretlerine yüzde 60’ı bulan zam yapılacak. Kamuda oluşan işçi açığını azaltma amacıyla, yeni işçi alımlarının hız kazanması bekleniyor. İlk etapta 60 bin işçinin alınmasıyla ilgili çalışma başlatıldı. Bundan sonra artık taşeron sistemi olmadığı için yeni işçiler de kamu yani sürekli işçi kadrosunda istihdam edilecek.

 

 

Kamu personel alımı hakkında araştırma yapanlar kamuya 60 bin işçi alımı şartları hakkında araştırma yapıyor. Kamuya işçi alımı ile ilgili meraklı bekleyişini sürdüren işçiler, kamuya 60 bin işçi alımı ile ilgili haberleri yakından takip ediyor. Peki kamu personel alımında devrim yaratacak kamuya 60 bin işçi şartları neler, süreç nasıl işleyecek? Sabah'tan Faruk Erdem'in köşesine taşıdığı bilğilere göre; Türkiye devrim niteliğinde bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Kamuda çalışan 1 milyona yakın taşeron işçinin kadroya geçirilmesi iki aylık bir süreçte tamamlandı. Süreç 2 Nisan itibarıyla bitti. Bu büyük operasyon sonunda 900 binden fazla çalışan kamu işçisi olarak kadroya geçti. Taşeron şirketlerle bağı kopan işçiler rahat bir nefes aldı. Maaş, izin, emeklik ve tazminatları garanti altına alındı. Ankara'dan alınan bilgilere göre ilk etapta 60 bin işçinin alınmasıyla ilgili çalışma başlatıldı. Bundan sonra artık taşeron sistemi olmadığı için yeni işçiler de kamu yani sürekli işçi kadrosunda istihdam edilecek. Bu arada bazı işçi alımlarının sözleşmeli statüde olması da düşünülüyor. Eğer bu formül uygulanırsa teknik personel için unvan "Büro görevlisi", yardımcı hizmetler için ise "Destek personeli" şeklinde olacak.

 

KAMUYA 60 BİN İŞÇİ ALIMI ŞARTLARI NELER?

Taşeron işçilerin kadroya geçiş sürecinde hem sınav hem mülakat hem de güvenlik soruşturmaları birlikte yürütüldü. Tabii burada memur olma sıfatı taşımayanlar elendi. Güvenlik soruşturmasından geçemeyenler de doğal olarak kadroya alınmadı. Ayrıca emekliliği gelenler, vefat edenler, kendi isteğiyle ayrılanlar da oldu. Sonuçta kamuda bir işçi açığı oluştu.

 

 

Şimdi bu açık yeni işçi alımlarıyla doldurulacak. Ankara'dan alınan bilgilere göre ilk etapta 60 bin işçinin alınmasıyla ilgili çalışma başlatıldı. Bundan sonra artık taşeron sistemi olmadığı için yeni işçiler de kamu yani sürekli işçi kadrosunda istihdam edilecek. Bu arada bazı işçi alımlarının sözleşmeli statüde olması da düşünülüyor. Eğer bu formül uygulanırsa teknik personel için unvan "Büro görevlisi", yardımcı hizmetler için ise "Destek personeli" şeklinde olacak. Bundan sonra işçi alımlarında da yeni getirilen formül uygulanacak. Alımlarla ilgili duyurular ve yöntemlerle hangi kurumların işçi alacağı yakında açıklanacak.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, genel idarelerde ve belediyelerde sürekli işçi kadrosuna geçirilen taşeron işçilerin ücretleri ile mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacak toplu iş sözleşmesi hükümlerini açıkladı. Buna göre;

Günlük ücretlere 2018- 2020 döneminde her 6 ayda bir yüzde 4'er zam yapılacak.

Aylık 3 çocukla sınırlı olmak üzere her çocuk için 25 lira çocuk, 30 lira da yakacak yardımı ödenecek.

Fiilen çalışılan günlerde bir öğün yemek ya da 5 lira yemek bedeli verilecek.

Her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarından 1 hafta önce 75 lira bayram harçlığı ödenecek.

Evlilik, çocuk eğitim, askerlik ve ölüm yardımı gibi ödemeler yapılacak.

Fazla çalışma ücreti, normal ücretin yüzde 60 zamlısı olarak ödenecek.

Ulusal bayram, genel tatil günlerinde çalıştırılan kişilere her bir gün için toplam 3 yevmiye verilecek.

20.00-06.00 saatleri arasında çalışanlara (güvenlik görevlileri hariç) ücretleri yüzde 10 zamlı ödenecek.

İş sözleşmesi İş Kanunu'nda belirtilen hallerde sona erenlere her tam hizmet yılı için 35 gün, işçinin işverenin işini yaparken iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölümü halinde ise 40 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenecek.

 

2016 KPSS İLE KAMU PERSONELİ ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI

KPSS ile kamu personeli alımına kimler başvuruda bulunabilir?

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı alımını yapacağı pozisyon için adaylardan, 657 Sayılı devlet memurları kanunun 48. maddesindeki şartları taşımak, Erkek adaylar için askerliğini yapmış veya askerlik ile ilgisi bulunmamak, iyi derecede yazılı ve sözlü olarak İngilice bilmek, Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak, Erke kadaylar için askerliğini yapmış veya askerlik ile ilgisi bulunmamak, Analitik düşünebilme yeteneğine sahip olmak, Yoğun iş ortamına uygun olmak, Fakültelerin 4 yıllık eğitim veren bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği bölümlerinden mezun olmuş olmak veya eğitimini yurtdışında yapan adaylar için YÖk tarafından onaylı yükseköğretim kurumlarından mezuz olmuş olmak nitelikleri ve 2016 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavından ve Yabancı Dİl sınavından puan almış olmaları gerekmektedir.

Ayrıca adayların KPSS puanının %70 i ve YDS puanının %30 u esas alınarak yapılacak sıralama sonucunda kadro sayısının 10 katı kadar aday sınava tabii tutulacaktır.

 

 

BAŞVURULAR:

Başvuru yapacak adaylar, başvurularına ilanın yayımlanması ile birlikte başlayabilirler. Buna göre başvurular 10 Nisan 2018 tarihi ile 24 Nisan 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Başvurular, ÖSYM sitesinde bulunan başvuru formunu eksiksiz doldurarak ve istenilen belgeler ile birlikte ÖSYM Başkanlığı Üniversiteler Mahallesi, İhsan Doğramacı Bulvarı No:1 Bilkent/ANKARA adresine şahsen veya posta yolu başvuru yapmaları gerekmektedir.

 

III- BAŞVURU SONUÇLARININ DUYURULMASI

Başvuruların incelenmesi sonucunda genel ve özel şartları sağlayan adaylardan, 2016 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavlarında ( KPSS ) KPSSP3 puanının yüzde yetmişi (%70) ile yabancı dil puanının yüzde otuzunun (%30) toplamı esas alınarak yapılacak sıralamaya göre en yüksek puanlıdan başlanarak sözleşmeli bilişim personeli pozisyonunun on (10) katı aday sözlü sınava çağrılacaktır.

Bu sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın bulunması halinde, bu adayların tamamı sözlü sınava kabul edilecektir.

Giriş sınavı sözlü usulü ile 14.05.2018 tarihinde ÖSYM Başkanlığı Üniversiteler Mahallesi, İhsan Doğramacı Bulvarı No:1 Bilkent/ANKARA adresinde yapılacaktır. Aynı gün bitmemesi halinde takip eden günlerde sözlü sınava devam edilecektir. Sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylara, sınav yeri ve tarihi bilgileri, http://sonuc.osym.gov.tr adresinden bildirilecektir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER