Kıble Yönü Nasıl Bulunur?
YAŞAMNamaz kılanlar için en önemli sorunlardan birisi de kıble yönünün tespiti hususudur.
Kıble yönünün bilinmediği bir yerde namaza duracak kimse bu sorunla karşı karşıya kalacak ve doğru şekilde kıble yönünü tayin etmeye gayret gösterecektir. Zira namazın şartlarından birisi olan istikbal-i kıblenin tespiti için araştırma yapmak zaruridir. Araştırma yapmaksızın herhangi bir yöne doğru namaza durulmaz. Peki kıble yönünü nasıl bulacağız?
Kıble Nasıl Bulunur
Herkes tarafından bilinmese de kıble tayininde kullanılacak en pratik ve güvenilir metot kıble saati yöntemidir. Namaz vakitlerini gösteren duvar takvimleri ile mobil uygulamalarda bulunduğunuz yerin kıble saati verilmektedir. Bulunulan yerin kıble saati vaktinde yüzünü güneşe dönen kimse aynı zamanda kıbleye yönelmiş olur. Kıble saati vaktini mobil cihazlar ile istediğiniz yerden öğrenebilirsiniz.
İkinci yöntem ise güneş ile kıble yönü tayinidir. Akrep ve yelkovanı olan kadranlı (analog) saatler yardımıyla da yön ve dolayısıyla kıble yönümüzü tespit edebiliriz. Yatay vaziyette saatinizin -kısa olan- akrebini güneş ile kesişinceye değin kol saatinizi döndürün. Kol saatinizin akrebi güneşi işaret ettiğinde, saatin akrebi ile yine saatin 12 rakamı arasının orta kısmı kuzey-güney hattını gösterir. Güneş tarafına doğru olan hat (dışa bakan taraf) her zaman güneyi işaret eder. Konunun daha iyi anlaşılması açısından bir örnek olarak, tam saat 16.00’da güney yönünü bulalım. Bu durumda doğal olarak akrep 4, yelkovan 12 üzerinde olacaktır. Saatin akrebi (4) ile güneşi gösterirken, 4 ile 12 arasının açı ortayı olan 2’nin (güneş tarafına yakın olan) dışa doğru olan yönü güney yönüne isabet eder. Ülkemiz açısından da güney veya batı bölgelerde hafif güneydoğu yönü kıble yönünü gösterir.
Kıble yönü bulma hususunda kurulan web sitesi ve uygulamalarda size yardımcı olacaktır. Bu hususu aşağıdaki açıklamaya çalışacağız. Yanı sıra camilerde mihrap ve minarelerin şerefeye açılan kapısı güney yönünü gösterir. Kiliselerin ibadet yönü ise doğuya işaret eder. Kilisenin çanı ise kilisenin batısında kalır. Müslüman mezarlarının baş tarafı batıyı, Hristiyan mezarlarının baş kısmı ise güney yönünü gösterir. Karıncalar sıcağı seven hayvanlar olarak yuvalarını güney yönünü görecek şekilde inşa ederler. Dolayısıyla yuvalarının ağız kısmı güneyi, toprağı yığdıkları taraf ise kuzeyi gösterir.
Kıble yönünün tespitinde bu doğal yöntemlerin dışında internet alt yapısını kullanan siteler ile mobil uygulamalar da pratik olmaları dolayısıyla en çok tercih edilen yöntemler arasındaki yerini almıştır. Google Maps alt yapısını kullanan www.kiblebulma.com çalışması ile pratik şekilde kıble yönünüzü bulabilirsiniz. Bulunduğunuz konum ile Kâbe-i Muazzama arasındaki kıble hattınızı hızlıca alabilir ve böylece kıble yönünüzü pratik şekilde tespit edebilirisiniz.
İlginizi Çekebilir