Kötü dostluk SİHA sahibi yaptı
TEKNOLOJİABD ve İsrail'in SİHA'ların satışı ve kiralanması konusunda Türkiye'ye çıkarttığı zorluklar Türkiye'yi bu teknolojinin sahibi yaptı. SİHA teknolojisine sahip dünyanın 6 ülkesinden biri olan Türkiye, şimdi de bu ürettiği teknolojiyi satmaya hazırlanıyor.
Türkiye, 1990'lı yıllarda terörle mücadelede ABD'nin GNAT ile İsrail'in Heron adı verilen insansız hava araçlarını kullandı. Ancak bu araçların kullanımı konusunda ABD ile İsrail sürekli sorun çıkardı. Türkiye, 2008'de MQ-1 Predator ve MQ-9 Reaper silahlı insansız hava aracı alımı için ABD yönetimine talep mektubu gönderdi. Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği, terörle mücadelede önemli olan bu SİHA'ların alımı için 2008 ile 2014 arasında yoğun bir mesai harcadı. Ancak, ABD yönetimi farklı gerekçelerle oyalayarak, bu SİHA'ların Türkiye'ye satışına onay vermedi.
ABD, PKK hedeflerinin havadan vurulmasında etkili olan akıllı mühimmatların satışı konusunda da, Türkiye'ye sorun çıkardı. Türkiye, bir dönem İsrail'den 10 Heron'u kiralamıştı. Ancak İsrail, Türkiye tarafından görüntü sistemi yerleştirilecek silahlı Heron projesini daha sonra iptal etti. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, daha önce yaptığı açıklamada, "İsrail'den aldığımız İHA'ların ürettiği bilgilere dayanarak yapılan bu bombalamaların önemli bir bölümünün isabetsiz olduğunu sonradan anladık. Sonradan anladık ki dağı taşı bombalamışız aslında" demişti.
SIRADA KARAYEL VAR
Türkiye, ABD ve İsrail'in bu tavırlarının ardından yerli İHA ve SİHA üretimine yöneldi. Yüzde 96 yerlilik oranı ile üretilen İHA'lar 2015'ten itibaren kullanılmaya başlandı. 2016'dan itibaren de SİHA'lar terörle mücadelede etkin bir şekilde devreye sokuldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde şu anda Bayraktar marka 36 adet İHA, 15 adet SİHA bulunuyor. Yapılacak yeni alımlar ile bu sayı 151 İHA ve 112 SİHA'ya çıkacak. TUSAŞ tarafından üretilen ANKA marka üç İHA ile iki SİHA'da kullanıma girdi. ANKA'nın sayısı da 40 İHA ve 25 SİHA'ya çıkartılacak. Böylece TSK'nın envanterindeki toplam İHA sayısı 191'e, SİHA sayısı ise 137'ye çıkacak.
Bunun yanı sıra Vestel'in Karayel adını verdiği SİHA projesi de devam ediyor. Türkiye, silahlı insansız hava aracı üreten altı ülkeden biri konumuna geldi. ABD, Çin, Rusya, İsrail ve İran SİHA üretiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, SİHA'larda Aselsan'ın yerli üretim akıllı mühimmatlarını (roket) kullanıyor. Böylece insansız hava araçlarının yanı sıra akıllı mühimmat konusunda da Türkiye'nin dışa bağımlılığı ortadan kalktı.
TSK YERLİ SİSTEMLE DONATILIYOR
Terörle mücadeleyi aralıksız sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri, yerli üretim sistemlerle güçleniyor. Yürütülen çalışmalar kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığına 25 adet T-129 ATAK helikopteri teslim edildi.
Güvenlik birimlerine 15'i silahlı olmak üzere 38 adet Bayraktar İHA'nın teslimatı yapıldı. Milli imkanlarla üretilen ve seri üretime başlanan 3 bin 435 MPT-76 silahın teslimatı yapıldı, yıl sonuna kadar 7 bin tüfeğin teslimatı hedefleniyor. Altay Projesi kapsamında 500 adetlik seri tank üretimi için ihaleye çıkıldı. Güvenlik güçlerine bugüne kadar 700'ün üzerinde zırhlı araç teslimatı yapıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın eğitim uçağı ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği HÜRKUŞ-B Projesi kapsamında, 15 uçağın testleri sürüyor. Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamındaki çalışmalar ise devam ediyor. Heybeliada ve Büyükada korvetleri, görevlerini başarıyla yürütüyor. Burgazada'nın teçhizatla donatım faaliyetleri sürüyor.
İlginizi Çekebilir