© Ak Gazete 2015

Milli Muharip Uçak motor çalıştırıp piste çıktı! İşte tarihi anın görüntüsü

Türkiye’nin özgün savaş uçağı Milli Muharip Uçak (MMU) taksi testlerine başladı. Kendi motorlarını kullanarak piste çıkan Milli Muharip Uçak, testi başarıyla tamamladı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen Milli Muharip Uçak Projesi, başarıyla devam ediyor. Kısa süre önce ilk kez motorlarını çalıştıran Milli Muharip Uçak, yer testlerinin bir sonraki aşaması olan taksi testlerine başladı.

Milli Muharip Uçak, 16 Mart Perşembe günü gerçekleştirilen test esnasında kendi motorlarını çalıştırarak piste çıktı. Bir süre boyunca pistte kendi motorlarıyla hareket eden ve ilerleyen Milli Muharip Uçak, böylelikle ilk taksi testini başarıyla tamamlamış oldu. 

18 Mart 2023 tarihinde roll-out diye tabir edilen hangardan çıkış töreninin gerçekleştirilmesi planlanan Milli Muharip Uçak, bu test ile birlikte roll-out’a hazır olduğunu da kanıtladı. 

Milli Muharip Uçak’ın piste çıktığı özel görüntülere ise öncelikli SavunmaSanayiST.com ulaştı. Görüntülerde Milli Muharip Uçak’ın, gri boyamasına kavuştuğu, hava alıkları ile radom kısımlarının ise daha açık bir renge boyandığı görüntülendi.

AKŞAM SAATLERİNDE İSMAİL DEMİR PAYLAŞTI

Milli Muharip Uçağın piste çıktığı tarihi anlara ilişkin fotoğrafları akşam saatlerinde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir sosyal medya hesabından paylaştı. Tüm Türkiye'yi heyecanı boğan fotoğraflar Türk savunma sanayiinin ulaştığı kabiliyeti bir kez daha ortaya koydu. 

MMU fotoğraflarını paylaştığı mesajına "Şehitlerimizin aziz hatırasına..." ifadesiyle başlayan İsmail Demir şunları kaydetti:

"Milli Muharip Uçağımızı 18 Mart'ta hangardan çıkaracağız demiştik. Uçağımız bugün pistin başında. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde inşallah gök vatanımızda süzülmesine de şahit olacağız."

F110 MOTORLAR ÇALIŞIYOR 

Milli Muharip Uçağın üretim hattından ilk fotoğraf ve görüntü Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir tarafından 23 Aralık 2022 tarihinde yayınlanmıştı. Sonraki günlerde montajı hızla tamamlanan ve motorları da takılan MMU'nun 22 Şubat'ta ilk kez motor çalıştırdığı iddia edilmişti.

Bugün yayınlanan görüntüler MMU'nun piste de çıktığını ortaya koydu. MMU'ya iki adet F110 motoru güç veriyor. MMU için geçtiğimiz haziran ayında TUSAŞ'a ABD'den 10 adet motor gönderilmişti. Bu motorlardan 6'sı Blok-0 olarak adlandırılan ilk 3 adet prototip MMU'da kullanılacak. 

MMU'YA MİLLİ MOTOR ÜRETİLİYOR

Milli Muharip Uçağa güç verecek motor projeleri ise en az iki koldan yürüyor. TUSAŞ bünyesindeki TRMotor şirketi, milli uçağın motorunu üretmek için gece-gündüz uğraş verirken aynı zamanda İngiliz Rolls Royce firmasıyla işbirliği yapan Kale Grubu da MMU için motor üretmeye hazır olduklarını vurguluyor. 

MMU motoru için üretime hazır bir diğer şirket ise Türk Motor Sanayii TEI. Firmanın genel müdürü Faruk Akşit, 35 bin pound itiş gücündeki motoru üretecek birikime sahip olduklarını belirterek şunları söylemişti:

"ABD bu uçakları kimseye satmıyor. Biz Raptorların motorunun itiş gücünü verebilecek seviyeye geldik. Milli Muharip Uçak için 35 bin pound güçte bir motor yapabileceğimize eminiz. Kendimize güveniyoruz."

İLK UÇUŞ GELECEK YIL

Milli Muharip Uçağın Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 2028 yılında teslim edilmesi ve sonraki dönemde ayda 2 adet olmak üzere yıllık 24 tane üretilmesi bekleniyor. 

Temel Kotil'e göre, talebin yoğun olması halinde üretim hızı katlanarak artırılabilir. MMU'nun ilk uçuşu 29 Ekim 2024 tarihinde ilk uçuşunu yapması planlanıyor. 

Milli Muharip Uçak 2030'dan itibaren Türk Hava Kuvvetleri'nin belkemiğini oluşturacak. Geleceğin savaş konsepti çerçevesinde MMU'ların çok sayıda KIZILELMA ile birlikte uçması hedefleniyor. 

MMU'ya insansız jet KIZILELMA'nın yanında TUSAŞ'ın geçtiğimiz günlerde görüntüsü basına sızan delta kanat ANKA-3 jet SİHA'sının da eşlik etmesi bekleniyor. 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER