© Ak Gazete 2015

MSB görüntüleri paylaştı! Düşmana korku salacak! İlk kez oluyor... ATMACA test atışını başarıyla geçti

MSB, Karadeniz'de gerçekleştirilen test atışında kullanılan millî güdümlü mermi “ATMACA'nın ilk kez Mobil Güdümlü Mermi Sistemi ile ateşlenme görüntüleri paylaştı. ATMACA ilk kez Mobil Güdümlü Mermi Sistemi ile karadan denizdeki bir hedefi başarıyla vurdu.

Milli Savunma Bakanlığı, Millî Güdümlü Mermi ATMACA'nın ilk kez Mobil Güdümlü Mermi Sistemi ile karadan denizdeki bir hedefe ateşlendiğini duyurdu.

MSB'den yapılan açıklamada, ''Satıhtan Satha Millî Güdümlü Mermi ATMACA ilk kez Mobil Güdümlü Mermi Sistemi ile karadan denizdeki bir hedefe ateşlendi. Bugün Karadeniz’de gerçekleştirilen test atışı başarıyla icra edildi.'' denildi.

Karaya konuşlu ATMACA gemisavar füzeleri, Türkiye’nin kıyı savunma kabiliyetleri konusunda önemli bir adım olarak ele alınabilir. Halihazırda Harpoon, Exocet ve Kh-35 gibi ATMACA ile aynı sınıftaki gemisavar füzelerinin de kara araçlarına konuşlu kıyı savunma sürümleri bulunmaktadır. Özellikle Ukrayna-Rusya Savaşı’nda Moskva kruvazörünün Ukrayna’ya ait karaya konuşlu Neptune füzeleriyle batırılmasından sonra kıyı savunma bataryaları günümüz savaş ortamında daha fazla dikkat çekmeye başlamıştır.

Görsel: MSB

ROKETSAN aynı zamanda ATMACA’nın karadan karaya atılabilen KARA ATMACA sürümünü de geliştirmektedir. Araca konuşlu olan bu füze RF yerine kara hedefleri için uygun olan IIR arayıcı başlık bulundurmasının yanında harp başlığı, menzil ve ağırlık bakımından ATMACA gemisavar füzesinden farklı değerlere sahip olacak. Yapılan test atışının KARA ATMACA’nın geliştirme çalışmalarına deneyim olarak da katkıda bulunduğu değerlendirilebilir.

Her türlü hava şartında kullanılabilen ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yeteneklerini bünyesinde barındırıyor. Bunlarla birlikte ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde de sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabiliyor. Küresel Konumlama Sistemi (KKS), Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre alt sistemlerini kullanarak hedefine doğru yol alan ATMACA, hedefini yüksek doğrulukla bulabilmek için aktif radar arayıcısını kullanıyor.

220 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olan ATMACA, görüş hattının ötesindeki hedefler için de büyük bir tehdit oluşturuyor. ATMACA’nın; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal kabiliyetlerinin ardında ise sahip olduğu gelişmiş ve modern veribağı (data link) yer alıyor. En verimli görev profilini sunabilen sistemde; hedefte zaman, hedef imha ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları da mevcut.

ATMACA, yapısal tasarımı ile de fark yaratıyor. Füze, gelişen teknolojiler doğrultusunda, ağırlığın azaltılması ve yapısal dayanımın arttırılması için kompozit malzeme teknolojileri kullanılarak tasarlandı ve füzenin üretiminde, bu teknolojilerden azami ölçüde yararlanıldı. Ayrıca yerli ve milli imkanlarla geliştiren ATMACA Mavi Vatanın korunması için Deniz Kuvvetleri tarafından etkin bir şekilde kullanılacak ve bu alanda önemli görevler üstlenecektir.

ATMACA Gemisavar Füzesi’nin Teknik Özellikleri
Uzunluk 4,3 m – 5,2 m
Ağırlık < 750 kg
Menzil > 220 km
Güdüm ANS* + KKS* + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre
Harp Başlığı Tipi Yüksek Patlayıcılı 

 

Penetrasyon Etkili

Harp Başlığı Ağırlığı 220 kg
Veribağı Hedef Güncelleme, Yeniden Saldırı, Görev İptal Yeteneği
Arayıcı Başlık Aktif RF

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER