© Ak Gazete 2015

Noter Meral Akşener, KUMAR MASASINA geri döndü !

Son dakika haberleri... İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, yaptığı açıklamada ''Genel Başkanımız Millet İttifakı toplantısına katılma kararı almıştır.'' dedi.

Siyasi gündemde nefesler tutuldu.

İyi Parti Lideri Meral Akşener, "Dayatmaya boyun eğmeyeceğiz", "Noter masasına dönüştü" ifadeleriyle 6'lı masadan kalktı.

Millet İttifakı'nın geriye kalan 5 üyesi bugün yeniden toplanma kararı aldı.

Cumhurbaşkanı adayının açıklanacağı toplantı öncesinde Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, arabuluculuk görevini üstlenerek Meral Akşener'i ziyaret etti.

Ziyaretin sonrasında gözler, Kemal Kılıçdaroğlu'nun hamlesine çevrildi.

Masaya döndü

Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin sonrasında masaya dönmeye ikna edilen Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Merkezi'ne giriş yaptı.

400 kişilik dokunulmayacaklar listesi

Muhalefet gündemi hararetli günlerden geçerken, sayısız kulis bilgisi sızdırıldı.

Bir iddiaya göre, Meral Akşener’in ipleri kopardığı son 6’lı masa toplantısı öncesinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na 400 kişilik bir “dokunulmayacaklar” listesi verdiği konuşuldu.

Listenin ana  fikri olarak ise “seçilmesi halinde dokunulmayacaklarına dair güvence istenilen bir liste” ifadesi kullanıldı.

Masadan neden kalktı?

Bir başka kulise göre Meral Akşener’in masadan neden kalktığı sorusu, “ülkücü abiler kumpası, derin devlet refleksi” gibi maddelerle yanıtlandı.

Meral Akşener'in anlam verilemeyen dönüşü, kamuoyunca tartışılırken iplerin koptuğu ifadeler yeniden akıllara geldi.

6'lı masadan kalktığı gün oldukça sert ve hararetli bir açıklama sunan Akşener, şu ifadeleri kullanmıştı;

"5 siyasi parti tek ismi dile getirdi: Kılıçdaroğlu"

Tüm farklılıklarımıza rağmen Türkiye için ortak dertlerimize ve bu dertlerin çözümüne yönelik önerilerimize dair güçlendirilmiş parlamenter sistem anayasa değişikliği teklifi ve ortak politikalar metni gibi birçok önemli konuda mutabakat sağladık. Dün gerçekleşen toplantıda nihayet ortak cumhurbaşkanı adayının kim olacağını tartıştık. Bu doğrultuda 5 siyasi parti tek bir ismi dile getirerek Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı yönünde görüşlerini beyan ettiler. Biz de İyi Parti olarak 3 yılı aşkın bir süredir sokaklarda, dükkanlarda ve meydanlarda sıklıkla duyduğumuz, milletimizin yoğun bir teveccüh gösterdiğine hemen her yerde şahit olduğumuz ve yapılan tüm kamuoyu araştırmalarında da uzun süredir Sayın Erdoğan'a karşı açık ara kazandığını gördüğümüz iki ismin adaylığı konusunda görüşümüzü beyan ettik. Bu iki isim Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'mız Sayın Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'ydu.

"Kişisel ajandalar milletin kazandığı büyük hakikate tercih edilmiştir"

Bunun da yanında aday belirleme sürecinin sağlıklı yönetilmesi için her bir siyasi partinin ayrı ayrı belirleyeceği araştırma şirketlerinin yapacakları çalışmalar ışığında ortak cumhurbaşkanı adayının veriye dayalı, rasyonel ve objektif bir usulle belirlenmesini de önerdik. Ancak maalesef bu görüş ve önerilerimiz masadaki paydaşlar tarafından kesin bir biçimde reddedildi ve 6'lı masanın son toplantısında bir tırnak içi anlayışa varıldı. Bu vesileyle anlamış olduk ki şahsi hırslar Türkiye'ye tercih edilmiştir. Anlamış olduk ki kişisel ajandalar uğruna mübah sayılan kuyruklu yalanlar milletin kazandığı bir büyük hakikate tercih edilmiştir. Anlamış olduk ki yenilgi yenilgi büyüyen küçük hesaplar, 85 milyonun kazandığı kutlu bir zafere tercih edilmiştir.

"Parti çıkarlarını göz ardı edip milletimiz için fedakarlık yaptık"

Önce millet, önce memleket demekten asla vazgeçmedik. Bir kez bile milletimize verdiğimiz sözden dönmedik, caymadık. Yeri geldi, parti çıkarlarımı göz ardı edip milletimiz için fedakarlık ettik. Yeri geldi şahsi hedeflerimizi kenara itip, milletimiz için feragat ettik.

"6'lı masa, milletin iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir"

Hakarete uğradık, dişimizi sıktık. İftiraya uğradık göğüs gerdik, linç edildik, yıkılmadık. Bıkmadan, usanmadan vazgeçmeden konuştuk, anlattık, dinlettik, gösterdik. Ancak ne yazık ki olmadı, olamadı. Üzülerek söylüyorum ki geldiğimiz son noktada dün itibarıyla 6'lı masa, artık millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir.

"Tek bir adayın tasdiki için çalışan bir noter masasına dönüşmüştür"

Milletimizin ortak iyiliği için, iyi niyetle oturduğumuz bu masa, artık potansiyel adayların tartışılabildiği bir ortak akıl platformu olmaktan çıkmış, tüm alternatiflerin kara listeye alınarak tek bir adayın tasdiki için çalışan bir noter masasına dönüşmüştür.

"Ne kumar masasına ne de bir noter masasında olacağız"

Dolayısıyla biz ne olursa olsun imzamızın ve milletimize verdiğimiz her sözün arkasındayız. Ancak ne bir kumar masasında ne de bir noter masasında olacağız. 85 milyonun geleceğini kişilerin tahakkümüne teslim edip tehlikeye atmayacağız.

İmamoğlu ve Yavaş'a çağrı

Ülkemizi sadece kriz üreten bir ucube sisteme mahkum etmeyeceğiz. İlk gün olduğu gibi bugün de inatla ve ısrarla 'ben' değil 'biz' demeye devam edeceğiz. Millet iradesine uzanan elleri çekecek, tüm dayatmaları yıkacak, milletimizin sesini tüm Türkiye'ye duyuracağız.

İşte bu yüzden Sayın Mansur Yavaş'a ve Sayın Ekrem İmamoğlu'na bir çağrıda bulunmak istiyorum. Değerli başkanlarım, siz bu milletin iradesiyle seçildiniz, üzerinize atılan tüm iftiralardan alnınızın akıyla çıktınız. Tüm engellemelere rağmen çok çalıştınız, görevinizi en iyi şekilde yaptınız. Milletimizi enkazın altında bile yalnız bırakmadınız. Ne mutlu size ki milletimiz gayretlerinizi gördü, yanınızda durdu. Milletimiz emniyetimizi anladı, başının üstünde taşıdı. Milletimiz sizleri sevdi, bağrına bastı. Ve bugün de çok kritik bir kırılmanın eşiğinde sizi göreve çağırıyor

Muhalefet partilerinden kirli pazarlık! İkinci Güneş Motel olayı gerçekleşiyor

Altılı Masa'nın son günlerde ardı ardına attığı hamleler 1977 yılındaki Güneş Motel olayını bir kez daha hatırlattı. Akşener'in son olarak Altılı Masa'dan ayrılması ve Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı olması şartıyla döneceğini söylemesi, 1977'de yaşanan koalisyon krizini bir kez daha akıllara getirdi.

Altılı Masa'da yaşanan son krizler ve Meral Akşener'in ittifaktan ayrılması Türkiye'nin koalisyon dönemlerinde geçirdiği zor günleri bir kez daha hatırlattı. 

Son olarak 3 Mart günü toplanan Altılı Masa, adayda ittifak sağladıklarına dair bir bildiri imzalamış fakat daha sonrasında İYİ Parti Lideri Meral Akşener Altılı Masa'nın bir kumar masasına dönüştüğünü belirterek masadan ayrıldığını ilan etmişti. 

AKŞENER CHP'Lİ BAŞKANLARI TARAFINA ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR 

Yaşanan son olayların ardından Akşener'in tekrar masaya döneceği iddia edilmiş ve İYİ Parti cephesi CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP'li ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı olma şartını öne sürmüştü. 

GÜNEŞ MOTEL OLAYLARI HATIRLARA GELDİ 

Yaşanan bu siyasi kaosun ardından hafızalarda yerini koruyan Güneş Motel olayı tekrar canlandı. 

CHP'NİN KOLTUK SAYISI HÜKÜMET KURMASINA YETMEMİŞTİ 

5 Haziran 1977 yılında yapılan genel seçimde galip çıkan CHP, TBMM'de kazandığı 213 koltukla tek başına iktidar olamıyordu. Bunun üzerine AP Lideri Süleyman Demirel, MSP ve MHP'nin katılımı ile 2. Milliyetçi Cephe hükümetini kurdu. 

ECEVİT AP'Lİ VEKİLLERLE KAPALI KAPILAR ARKASINDA GÖRÜŞTÜ 

Fakat 11 Aralık 1977'de yapılan yerel seçimleri de CHP kazanınca dengeler değişmeye başladı. CHP fırsattan yararlanmak isteyerek AP'den istifa edenlerle temas kurmaya başladı. 

Ecevit ile 12 eski AP'li vekil ilk görüşmesini 22 Aralık'ta bir otelde gerçekleştirdi. Görüşmelerin gizliliğini yitirmesi sonrası başka bir yerde görüşmelere devam edilmesine karar verildi. 

Görüşmelerin devamı dönemin CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil'in organizasyonunda belediyeye ait Florya'daki Güneş Moteller'de yapıldı.

Ecevit 11 bağımsız milletvekiline, kuracağı hükümete destek karşılığında bakanlık önerdi. 11 vekilden 10'u teklifi kabul etti. Konya Milletvekili Oğuz Atalay ise söz konusu teklifi reddetmişti. 

GENSORU İLE HÜKÜMETİ DÜŞÜRDÜLER 

Yapılan anlaşma ile CHP TBMM'de gensoru vererek 31 Aralık 1977'de Süleyman Demirel başkanlığındaki II. MC Hükümetini devirdi. 

TARİHE 11'LER OLAYI OLARAK GEÇTİ 

12'ler içinde olan ve daha sonra tarihe 11'ler olayı olarak geçen gensoru görüşmesine alıkesir Milletvekili Cemalettin İnkaya eski partisinden aldığı aşırı baskı nedeniyle katılmadı. Böylece 12'ler grubu gensoru görüşmeleri sırasında 11'e düştü ve öyle anılmaya başlandı. Ardından Ecevit hükümeti güvenoyu aldı. 11'lerden Orhan Atalay dışındaki 10 milletvekili yeni kurulan hükümette bakan oldu.

ALTILI MASA GÜNEŞ MOTEL OLAYINI TEKRAR YAŞATIYOR 

1977 yılında yaşanan bu olay üzerinden 46 yıl geçtikten sonra aynı senaryoyu Altılı Masa gerçekleştirmeye çalıştı. Akşener, CHP'li belediye başkanlarını kendi tarafına çekmeye çalışırken, Altılı Masa'nın içindeki partilerin birbirleri ile bakanlık ve görev çatışmasına girmeleri Türkiye'nin tarihine kara bir leke olarak düşen 1977 olaylarının yeniden hatırlara gelmesine sebep oldu.  

Diğer yandan Akşener son olarak Yavaş ve İmamoğlu ile görüştü. Çok kısa süren görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti. Yapılan bu görüşme de Güneş Motel olayına benzerliği ile dikkat çekti. Akşener'in CHP'yi içeriden vurmak için İmamoğlu ve Yavaş'ı Kılıçdaroğlu ile tartıştıktan sonra kendi tarafına çekmek için çalışması Güneş Motel olayının 2023'e uyarlanmış hali olarak yorumlandı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER