Roketi sattı, enerjiye talip…
TÜRKİYETürkiye ile roket anlaşması imzalayan Elon Musk’ın Tesla’sı yeni havalimanı için de bir proje sundu.
Geçen hafta Ankara ziyaretiyle Türkiye gündemine oturan ‘Çılgın mucit’ Elon Musk’ın şirketi Tesla, İstanbul Yeni Havalimanı’nda enerji depolama tesisi kurulabileceği önerisinde bulunarak, tesisin yapımına da talip oldu.
Teklifin detaylarını anlatan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, elektrik enerjisi depolayacak batarya üretimine hız veren Tesla’nın ürettiği ‘Powerwall’ ünitesiyle dünyada bu depolamaları sağlamaya çalıştığını ifade ederek, “Geçen yıl Tesla merkezini ziyaret ettik. Burada Elon Musk’ın İş Geliştirme bölümünden Sorumlu Başkan Yardımcısı Diarmuid O’Connell, Yeni Havalimanında bir elektrik depolama tesisi kurulabileceğini, bunu da Tesla olarak yapmak istediklerini anlattı. Biz de ‘Değerlendirebiliriz’ dedik. Ancak böylesine yerli bir projede gönlümüz önce bu işin yerli olmasından yana olur. Biz Kalyoncu olarak da yerli enerji depolama tesisleri üzerinde çalışacağız. Yerli şirketler, ortaklıklar da olabilir. Hepsi değerlendiriliyor” diye konuştu.
Metro yetişmiyor
Tüm etaplar bittiğinde 150 milyon kapasiteyle dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın yüzde 70’i tamamlanırken, 29 Ekim 2018’e yetişmesi için çalışmalar hızla devam ediyor. Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon ortaklığı tarafından hayata geçirilen havalimanında yer almak isteyen firmaların ilgisi de sürüyor.
Yeni Havalimanı’nın son durumuyla ilgili bilgi veren Kalyoncu, gayrettepe’den başlayan metronun havalimanı açılışına yetişmeyeceğini belirterek, ancak başta yakında açılacak D-20 Karayolu bağlantısı olmak üzere tüm bağlantıların tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi.
‘Agresif yatırım’
Almanya’nın Bonn şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda sürdürülebilir çevre politikalarını anlatmak üzere konferansta yer alan Yeni Havalimanı ekibi, bu alanda yaptığı uygulamaların detaylarını paylaştı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mehmet Kalyoncu, yabancı havalimanlarının büyük ilgisi olduğunu ifade etti. Kalyoncu, “Henüz anlaşmalar yok ama zaten hangi firma nasıl bir yer istiyor, nasıl bir kullanım alanı istiyor hepsini çoktan ayarlamıştık. Örneğin Singapur, Özbekistan, Suudi arabistan Havayolları mevcuttan fazla uçakla gelecek. Burada agresif bir yatırımla yer almak istiyorlar” dedi.
Tasarruf için özel teknoloji
Çevre ve iklim projelerinin uygulamaları merak edilerek Konferans’a davet edildiklerini belirten İGA Çevre ve Sürdürülebilirlik Direktörü Ülkü Özeren, yenilikçi teknolojiler ile 19 bin hanenin elektrik, 5.500 hanenin su tüketimine denk tasarruf yapacaklarını, bu tasarrufların toplamda yıllık 33.2 milyon lirayı bulacağını öngördüklerini söyledi. Konferansta ‘İstanbul Yeni Havalimanı İklim Değişikliği aksiyon Planı’ başlıklı bir sunum gerçekleştiren Ülkü Özeren, terminalin yıllık Afyon ili kadar enerji ihtiyacı bulunduğunu kaydetti. Özeren, “Projenin başlangıcından bu yana çevre için 16 milyon euro’luk kaynak ayırdık” dedi.
İYH projesinde, ayrıca sosyal yatırım programı çerçevesinde 16 bin kişiye yönelik toplamda 150’yi aşkın proje hayata geçirildi.
Yeni Havalimanı’nda araç kullanımında ise apronda elektrikli araç kullanımına öncelik verilmesi, dar alanlarda bisiklet kullanımı ve sürücüsüz araçların kullanımı için de fizibilite çalışmaları yapılıyor.
‘Bir gece ansızın inebiliriz’
Mehmet Kalyoncu, havalimanında ilk uçak inişinin ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğum tarihine’ (26 Şubat 2018) yetişip yetişmeyeceği yönündeki soruya ise, “Bizim pilotlara sordum, inebileceklerini söylediler. Pistlerimiz hazır. Cumhurbaşkanımızın tabiriyle bir gece ansızın inebiliriz” yanıtını verdi.
İlginizi Çekebilir