Rus gemilerine Sivastopol baskını! SİHA ve İDA'lar birlikte saldırdı, Moskova tahıl anlaşmasını iptal etti
GÜNDEMSon dakika haberi... Rusya Deniz Kuvvetleri, Moskova krüvazörünün batmasıyla sonuçlanan 14 Nisan saldırısından bu yana en ağır darbeyi bugün Sivastopol'da yedi. SİHA ve İDA'lar limandaki gemileri hedef aldı. Kremlin, saldırıya tepki olarak tahıl koridoru anlaşmasından çekildiğini duyurdu.
Rus donanması 14 Nisan'da amiral gemisi Moskova'nın vurulmasından bu yana en büyük darbeyi bugün yedi. Geçtiğimiz aylarda stratejik Kırım yarımadasında bulunan Rus üslerini hedefleyen Ukrayna ordusu bu kez Sivastopol Limanı'nda demirli gemileri vurdu.
Silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve insansız deniz araçları (İDA) ile gerçekleştirilen saldırı sonucu aralarında Amiral Makarov fırkateyninin de bulunduğu 4 Rus gemisinin vurulduğu iddia ediliyor.
Bombardıman sonrası bölgeden yansıyan görüntüler, Sivastopol Limanı'ndan yoğun dumanlar yükseldiğini gösteriyor. Saldırıyı doğrulayan Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna güçlerinin 9 adet SİHA ve 7 adet otonom insansız deniz aracı kullandığını, limanda bulunan mayın tarama gemisi Ivan Golubets ile Yuzhnaya Körfezi Barajı'nda hafif hasar oluştuğunu ileri sürdü.
Kiev kaynakları Rus donanmasının önemli savaş gemilerinden Amiral Makarov'un da vurulduğunu savunuyor. Sözkonusu gemi geçtiğimiz mayıs ayında da vurulmuş, fırkateynden çıkan yoğun dumanlar İHA'lar tarafından da görüntülenmişti. Ancak o saldırıda Moskova krüvazörü gibi sulara gömülmeyen Amiral Makarov, Kırım'da limana çekilmişti.
Bugünkü saldırının sonuçlarına ilişkin en net bilgilerin önümüzdeki günlerde yayınlanması beklenen uydu görüntüleriyle açığa çıkacağı sanılıyor.
KREMLİN TAHIL KORİDORUNDAN ÇEKİLDİ
Sivastopol saldırısının en çarpıcı sonucu gıda sevkiyatına darbe vurması oldu. Moskova, gemilerinin tahrip edildiği saldırıya tepki olarak tahıl koridoru anlaşmasından çekildiğini duyurdu.
Türkiye'nin arabuluculuk çabasıyla 22 Temmuz'da dünya çapında etkileri olan çok önemli bir anlaşma imzalanmış ve Ukrayna topraklarında depolarda bekleyen yaklaşık 20 milyon ton buğday ile yine milyonlarca ton mısır, ayçiçeği ve buna bağlı ürünlerin diğer ülkelere sevkiyatının önü açılmıştı.
Ukrayna limanlarından ağustos başından beri devam eden seferler dünyada gıda krizi endişesini bitirmiş, Birleşmiş Milletler gözetiminde Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan anlaşma küresel ölçekte beğeni toplamıştı.
Anlaşma kapsamında 1 Ağustos'tan buyana 9 milyon tondan fazla gıda dünya pazarına ulaştırıldı. Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilme hamlesi sonrası gıda konusunda yeni bir istikrarsızlığın başgöstermesinden endişe ediliyor.
İlginizi Çekebilir