Rusya’da halk ayaklandı! ‘SSCB’nin çöküşünden daha beter olacak’
DÜNYADünyayı etkisi altına alan koronavirüs Rusya’yı karıştırdı. Ülkede antidepresan satışları artarken; marketlere hücum eden halk, yiyecek stoku yaptığı görüldü. 52 yaşındaki Deripaska Rusya'nın salgına hazır olmadığını, halkın toplu taşıma araçlarında bile maske takmayıp en temel koruma yöntemlerini görmezden geldiğini belirterek, “Eğer gerekli önlemler acilen alınmazsa, salgının sonuçları 1991'de ülkenin dağılmasından (SSCB'nin çöküşü) daha beter olacak” dedi.
Ölümcül koronavirüs salgını ve ekonomideki olumsuz gelişmeler Rus halkını da etkiliyor. Ülkede antidepresan satışları artarken; marketlere hücum eden halk, yiyecek stoku yapıyor. Ayrıca ülkede koronavirüs tedbirleri de artırıldı.
Rusya'da antidepresan satışları Şubat ortasından bu yana "istikrarlı bir artış" eğiliminde.
RBC gazetesinin analiz şirketi DSM Group'tan edindiği verilere göre, 17-23 Şubat tarihleri arasında antidepresan satışları bir önceki yıla göre yüzde 6,8 oranında arttı. 24 Şubat - 1 Mart tarihleri arasındaki artış oranı ise yüzde 11,5.
Yılın ilk 9 haftası dikkate alındığında satılan paket sayısının bir önceki yıla göre yüzde 4,9 azalarak 1,3 milyona gerilediği, ancak satışların parasal bazda yüzde 11,2'lik artışla 99,4 milyon rublelik (1,4 milyon dolar) hacme ulaştığı bildiriliyor.
Haberde ayrıca psikotrop, yani uyuşturucu etkiye sahip ilaç satışlarının da arttığı bilgisi yer aldı.
Halk marketlere hücum etti
Avrupayı koronavirüs paniği ile etkisi altına alan "alışveriş patlaması" Rusya'nın da kapısında. Rus basınına göre, salgının yayılmasının ardından ülke genelinde tedbir alan vatandaşlar market alıverişini hızla arttırıyor.
Rublenin değer kaybıyla yeni zamlardan da endişe edilen ülkede özellikle hububat, makarna ve konserve ürünlere talep patlaması yaşandığı belirtildi.
Tass ajansının haberine göre, Rusya'da marketler ve evlere online siparişle yiyecek servisi hizmeti veren şirketler, ayrıca hijyen ürünlerine ve tuvalet kağıtlarına olan talepte çok büyük artış olduğunu aktardı.
Bazı süpermarket zincirlerinde rafların boşaldığı, online siparişlerin de artışa geçtiği belirtiliyor.
Ülkenin en büyük perakende zincirlerinden X5 Retail Group, süpermarketlere ürün sevkiyatlarını artırdığını, depolarında yeterli ürün stoklarının bulunduğunu, rafların boşalmaması için önlemlerin alındığını duyurdu.
Auchan'dan yapılan açıklamada ise ürünlerin sevkiyatında aksama olmadığı, bazı ürünlere yoğun talep nedeniyle personellerin marketlerde boşalan rafları zamanında dolduramadığı belirtildi.
Bu arada "Bank Otkrite" tarafından yapılan bir anket ise Rusya'da halkın sadece yüzde 9'unun koronavirüs salgını korkusuyla stok alışverişi yaptığını gösterdi.
“Acil önlem alınmazsa salgının sonuçları, SSCB’nin çöküşünden daha beter olacak”
Bu arada Rusya'nın en zengin iş adamlarından Oleg Deripaska, Rusya'nın etkili koronavirüs önlemi almakta geç kaldığını savunarak, “Tüm ülke genelinde minimum 60 gün süreyle hemen karantina ilan edilmesi gerekiyor” dedi.
Kremlin'e yakınlığı ile bilinen 2,9 milyar dolarlık servet sahibi oligark, panik yaşanmaması ve halkın kendini çaresiz hissetmemesi için bunun tek mantıklı karar olacağını savundu.
52 yaşındaki Deripaska Rusya'nın salgına hazır olmadığını, halkın toplu taşıma araçlarında bile maske takmayıp en temel koruma yöntemlerini görmezden geldiğini belirterek, “Eğer gerekli önlemler acilen alınmazsa, salgının sonuçları 1991'de ülkenin dağılmasından (SSCB'nin çöküşü) daha beter olacak” dedi.
Virüs salgını ticareti de vurdu
Koronavirüsün Rusya ekonomisine etkileri tartışılmaya ve “zarar maliyeti” hesaplanmaya devam ediyor. Maliye Bakanı Anton Sulianov, yaşanan dış ticaret hacmindeki düşüş yüzünden Rusya'nın sadece Çin'den kaybının günlük 1 milyar ruble (13,8 milyon dolar) olduğunu söyledi. Sulianov, “Çin en büyük dış ticaret partnerimiz, en büyük kaybı oradan yaşıyoruz” dedi.
Diğer yandan petrol fiyatındaki sert düşüş yüzünden bu yıl GSYİH'de yüzde 1 düşüş olması, federal bütçedeki kaybın da 2 trilyon rubleyi (27,6 milyar dolar) bulması bekleniyor.
Önümüzdeki üç yıl için denk bütçe hesabını ortalama 42-43 dolar varil fiyatı üzerine yapan Rusya, 35 doların altına seyir eden fiyat yüzünden bütçeyi de yenilemek zorunda kalacak.
Koronavirüs önlemleri
Rusya koronavirüs önlemlerini arttırmaya devam ediyor. Son olarak Moskova, bu sabahtan geçerli olmak üzere Belarus ile olan kara sınırını kapatma kararı aldı. Başbakan Mişustin, ilgili kararnameyi imzaladı.
İlk gelen bilgiler, sınırın mal sevkiyatını engellemeyeceği, sadece yolcu geçişlerine ilişkin olduğu yolunda.
Bu arada Rusya'da pazar günü 4 yeni vakanın daha eklenmesiyle, koronavirüslü hasta sayısı 63'e çıktı. Üç yeni vaka Moskova oblastta, bir vaka ise Tümen'de saptandı. Bu arada Putin, koronavirüse karşı önlemleri ele almak üzere özel bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verdi.
Eğitim Bakanlığı da, Rusya'daki üniversitelere "uzaktan eğitim" düzenine geçmesi tavsiyesinde bulundu.
Moskova'daki ilköğretim kurumlarına çocuklarını yollayıp yollamamak ise pazartesinden başlayarak "velilerin tercihine" bırakıldı.
Yetkililer, nakit paraların virüs bulaşmasında risk taşıdığını, mümkün olduğunca banknot kullanımından uzak durulması tavsiyesi yayınladı.
Bu arada Rusya'nın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi'ndeki Novi Urengoy şehrinde bir yolcu treninde seyahat eden bir kadın işçide koronavirüs semptomları görülmesi üzerine, aynı vagonda bulunan 18 kişi karantinaya aldı.
Öte yadan Gürcistan, salgın korkusuyla Rusya ile olan kara sınırını kapattığını duyurdu.
Moskova bölgesinde Covid-19 kuşkusuyla karantinaya alınan hastaların bulunduğu Kommunarka hastanesinden bu sabah 52 kişinin "temiz raporu" ile taburcu edildikleri açıklandı.
Çoğunluğu İtalya'dan turistlerden oluşan hastalar, iki haftalık karantina altına tutulmuştu. Sağlık durumu normale dönen ve karantina süresi sonunda virüs taşımadıkları anlaşılan 52 kişinin hastaneden ayrıldıkları açıklandı. Aynı hastanede şu an Covid-19 taşıyan ve tedavileri devam eden 17 kişi bulunduğu bildirildi.
Bu arada Halk Sağlığı Dairesi Rospotrebnadzor, hastalığa yakalanan Rusya vatandaşlarından üçünün virüsü başka ülkelerde değil, "Rusya içinde", dışarıdan gelen hastalarla kontakt sonucu kaptıklarıı açıkladı.
Rusya'da 59 Covid-19 hastası bulunuyor. 2 Çin ve 1 Rusya vatandaşı ise hastalığa yakalandıktan sonra iyileşmişti.
İlginizi Çekebilir