Şaka gibi ama gerçek: Eleman yok, Suriyeliler dönmesin!
TÜRKİYESığınmacıların geri dönüşleri hızlandıkça işçi sıkıntısı çeken atölye sahiplerinin feryadı artıyor. Tekstil, deri, imalat, makine, otomotiv sektörlerinde ara eleman sıkıntısı had safhada ve açık günden güne büyüyor.
Rejimle yürütülen temaslar, kaçaklara yönelik ardı ardına operasyonlar ve sığınmacıların geri dönüşü için artan toplumsal baskı, son aylarda Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini artırdı. Ancak bu durumdan hiç de memnun olmayan bir kesim var: İşadamları...
Tesis ve atölyelerinde çalıştıracak eleman bulamadıklarından yakınan çok sayıda üretici, işçi yokluğundan ötürü zaten kapasitenin altında üretim yaptıklarını, Suriyelilerin gidişiyle birlikte iyice zora girdiklerini söylüyor.
Bu feryadın en önemli nedeni şüphesiz işçi maliyetleri... Türk işçilerin istediği maaşın genellikle yarısı kadar paraya çalışan Suriyeliler, işverenlerin üretim masraflarının da düşmesini sağlıyor. Böylelikle üreticinin rekabet gücü artıyor.
GERİ DÖNÜYORLAR, KRİZE GİRDİK
Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'ye konuşan deri atölyesi sahibi Şehmuz Kıran Altıparmak, eleman bulamadıkları için sektörde yüzde 30 kapasiteyle çalıştıklarını, maaşlarının uygun olması nedeniyle Suriyelileri istihdam ettiklerini, ancak son dönemde geri dönüşler nedeniyle krize girdiklerini anlattı. Altıparmak şunları söyledi:
"Şimdi ülkelerine geri dönmeye başladılar. İki yıldır dikim ustalığı yapan çalışanımız işi bıraktı. Türk ustalar da çok para istiyor. Suriyeli dikim ustası aylık 7 bin 500 liraya çalışıyordu. Bugün aynı işi yapacak olan Türk usta 15 bin lira istiyor. Bunu verecek bütçemiz yok. İşleri çok kaliteli olmasa da uygun maliyetli olduğu için yabancı çalışan tercih ettik ancak şu an çalıştıracak işçi bulamıyoruz."
BU SEKTÖRLER ÇOK SIKINTIDA
Sadece tekstil sektöründe ara eleman açığının 60 bin civarında olduğu belirtiliyor. Deri imalathanelerinde ise açık 10 binin üzerinde. Mobilya sektöründe 25 bin, takım tezgâhı ve makine sektöründe 20 bin, turizm ve yeme-içme sektöründe 15 bin, otomotiv ve yan sanayide 5 bin kadar eleman açığı bulunduğu sanılıyor.
NİTELİKLİYİ GEÇTİK NİTELİKSİZ BİLE YOK
Hazır giyim sektöründe üretim yapan işadamı Serkan Durmaz ise "Nitelikliyi geçtik, niteliksiz işçi bulmak bile zor" diyerek yaşanan sıkıntıyı özetledi. "İmalathanelerde mültecilerin sayısı azalınca onlar da fiyatlarını yükseltti. En basit işi yapan işçi asgari ücrete çalışmıyor. Türk işçiler ise haliyle 8 bin liradan aşağı iş beğenmiyorlar" diyen Durmaz, kesim, baskı, dikim ve kalite kontrol gibi ustalık istemeyen alanlarda bile eleman açığı bulunduğunu söyledi.
Son aylarda ülkelerine dönen Suriyeli sayısının her hafta ortalama 1500 olduğu belirtiliyor. Ağustos ayında geri dönen sığınmacı sayısı 40 bini geçmişti.
İlginizi Çekebilir