© Ak Gazete 2015

Savaşçı robot KAPGAN cephede dengeleri değiştirecek! İşte dijital birliğin ağır abisi...

HAVELSAN tarafından geliştirilen ve bir süredir görüntüsü merakla beklenen KAPGAN, yayınlanan kliple ile ortaya çıktı.

Seri üretim sözleşmesine imza atılan FNSS imzalı Gölge Süvari'nin ardından Türkiye, ağır sınıf bir kara robotuna daha kavuşmak üzere. Savaş ortamında pek çok unsurun yapay zeka yardımıyla yönetildiği ve sürü robotların birlikte düşünüp hareket ettiği 'dijital birlik' konseptini yıllardır geliştirmekte olan HAVELSAN, bu konseptin en önemli aygıtlarından birini, KAPGAN'ı tanıtacak. 

Şirketin ağır sınıf insansız kara aracı (İKA) KAPGAN, 25-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek SAHA Expo Uluslararası Savunma ve Havacılık Fuarı'nda sergilenecek. 

HAVELSAN orta sınıf insansız kara aracı olarak BARKAN'ı geliştirmişti ve bu İKA, güvenlik güçlerinin talepleri doğrultusunda yeni yetenekler kazanmıştı. BARKAN'ın yakında TSK envanterine girmesi bekleniyor. 

HAVELSAN, bu çalışmanın devamı olarak bir süredir ağır sınıf insansız kara aracına yönelik çalışmalar yapıyordu. Bu çalışmalar sonunda da ortaya KAPGAN çıktı.

İSMİ GÖKTÜRK KAĞANINDAN GELİYOR

İsmini 'fatih' anlamına gelen Göktürk Kağanı 'Kapgan Kağan'dan alan ağır sınıf insansız kara aracı, 30x113 milimetrelik silah sistemi ile dikkati çekiyor. Kara ve hava hedeflerine karşı zırh delici özelliği olan bu silah sistemi, 2000 metre etkin menzile caydırıcılık sağlayacak. Farklı tip ve kalibrelerdeki silah sistemleri de KAPGAN'a entegre edilebilecek.

KAPGAN yüksek manevra kabiliyeti sağlayan tekerlekli yapısı ile her türlü hava ve arazi koşullarında, değişik görüş şartlarında üstün harekat kabiliyetine sahip olacak. Taktik sahada kullanılacak diğer faydalı yükler dışında gerekli görüldüğü durumlarda platform üzerinde yük taşınacak arayüzler bulunabilecek.

KAPGAN, HAVELSAN Otonomi Paketi sayesinde otonom devriye, GPS bağımsız görev, dinamik güzergah planlama, link kaybında eve dönüş ve sürülebilir yol analizi yapabilme kabiliyeti ile elektronik harbe karşı yüksek seviye dayanım sağlayacak.

GÖVDESİNDEN DRONE KALIYOR

Kapgan, 5 kilometre taktik veri linki, GSM ve uydu haberleşme altyapısı, 4 metre yükseltilebilir çevre gözetleme mastı ve yüksek teknoloji sensör sistemleri sayesinde çevreyi algılayarak gündüz/gece görüş ve faaliyet imkanı sunacak.

Araca entegre kablolu veya kablosuz drone sayesinde menzil yetersiz durumlarda da röle olarak kullanılabilecek, drone entegre modem üzerinden kesintisiz haberleşme sağlanabilecek, görüş dışında kalan bölgelerde kolaylıkla drone üzerinden gözetlenebilecek. Bu sayede aracın keşif, gözetleme ve operasyon kabiliyeti de artırılmış olacak.

Karma/sürü dijital birlik görev icrasına uygun olarak geliştirilen KAPGAN, asimetrik tehditlere karşı etkin çözüm, otomatik hedef takibi, yüksek hareket kabiliyeti sayesinde meskun mahal operasyonları, keşif, gözetleme, devriye ve taktik intikallerinde ihtiyaç duyulan desteği, temel görevleri ve en önemlisi dijital muharebe alanlarının gereksinimlerini karşılayacak.

600 KİLO FAYDALI YÜK TAŞIYOR 

Robotik kol entegrasyonu ile ergonomik ve modüler yer komuta kontrol istasyonları da Kapgan'ın kolluk kuvvetlerinin yüksek vuruş yeteneğini artırmasını sağlayacak.

KAPGAN yerli ve özgün yazılımları, modüler mimarisi sayesinde farklı ihtiyaçlara yönelik farklı boyutlarda ve farklı tiplerde çeşitli görevleri yerine getirebilecek operasyonel konfigürasyon imkanına da sahip olacak.

Ağır sınıf insansız kara aracı, 1400 kilogram ağırlığa, 600 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip bulunuyor. KAPGAN saatte 25 kilometre hıza ulaşıyor, 6 saat operasyon gerçekleştirebiliyor. KAPGAN 5 kilometrenin üzerinde görüş hattı haberleşmesi, GSM haberleşmesi gibi yöntemlerle kumanda edilebiliyor.

Elektrikli motorlu araç, 0,5 metre engel aşma, 1,2 metre hendek geçişi gibi yeteneklerle operasyon gerçekleştiriyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER