© Ak Gazete 2015

Soykırım yapan Nobel’i kapıyor

İsveçli bir silah tüccarının vasiyeti üzerine ‘İsveç Kraliyet Akademisi’ tarafından her yıl verilen Nobel ödüllerinin, eli kanlı katillere ya da soykırım yandaşlarına verilmesi dikkat çekiyor. Son ödülün Sırp soykırımını savunan Handke’ye verilmesi geçmişte; Siyonist katliamcılar İshak Rabin ile Şimon Peres’e, Irak’ı yerle bir eden Barack Obama’ya, Arakan’da soykırım uygulayan Myanmarlı Aung San Suu Çii’ye ve tarihi insanlık suçlarıyla dolu AB’ye verilen ödülleri akıllara getirdi.

İşgal ettikleri topraklarda yıllarca Müslüman kanı döken, akan kanlar üzerinde gelecek inşa etmeyen çalışan emperyalistleri ödüllendirmek için sıraya giren Nobel Komitesi, insan haklarına karşı işlenen tüm cinayetlerin ekmeğine yağ sürdü. Nobel Edebiyat Ödülü’nün Srebrenitsa Soykırımını inkar eden yazara layık görülmesi, İsveç Kraliyet Akademisinin daha önce verdiği skandal ödülleri de akıllara getirdi. Tartışmalı ödüllerden biri, 2012’de Avrupa Birliğine (AB) verilen Nobel Barış Ödülü. Avrupa’da 60 yıldır insan hakları, demokrasi, barış ve uzlaşma anlayışıyla kararlı bir şekilde mücadele verdiği gerekçesiyle AB’ye ödül verilmesi, AB’nin ekonomik sorunlarla boğuşması ve silah sattığı iddialarıyla tepki toplamıştı.

Barışın değil nefretin ödülü

ABD eski Başkanı Barack Obama’nın da 2009’da Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesi dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Göreve başlamasının henüz dokuzuncu ayında, böyle bir ödüle layık görülmesi Obama’nın kendisini de şaşırtmış, “Akademiden böyle bir karar beklemiyordum” ifadeleri uzun süre gündemde kalmıştı. Komite, Obama’nın bu ödülü hak ettiğini savunsa da Obama’nın özellikle Irak ve Afganistan’daki savaş politikaları tepki çekmişti. ABD başkanı Theodore RooseveltJaponya ve Rusya arasındaki barıştan dolayı 1906 yılında, ABD başkanı Woodrow Wilson 1919 yılında, ABD eski dışişleri bakanı Henry Ksincer 1973 yılında, ABD başkanı Jimmy Carter 2002 yılında, ABD’li demokratların ileri gelenlerinden All Goor 2007 yılında Nobel ödülünü aldı.

Zulme sessiz kal ödülü kap

Nobel Barış Ödülü sahipleri arasında en çok tartışılan isimlerden biri de eski ABD’li siyasetçi Henry KissingerABD eski başkanı Richard Nixon’un danışmanlığını yaptığı 1973’te ödüle layık görülen Kissinger, Vietnam Savaşı’nın sona ermesindeki katkısı nedeniyle bu ödülü almıştı. Ancak Kissinger, savaşın sürdüğü ve barışın sağlanmadığı tepkileriyle karşılaşmış, kendisiyle birlikte aynı ödüle layık görülen Kuzey Vietnamlı siyasetçi Le Duc Tho ödülü almayı reddetmişti. Nobel Barış Ödülü’ne 1991’de layık görülen Myanmar lideri Aung San Suu ÇiArakanlı Müslümanlara yönelik zulme sessiz kalmasının ardından tepki topladı. Suu Çi, uluslararası toplumun çağrılara rağmen on binlerce insanın vatanından edilmesine, binlercesinin hayatını kaybetmesine karşı sessiz kalmıştı. Suu Çi’nin, bu tutumu nedeniyle birçok ödülü elinden alınırken, Nobel Komitesi ödülün geri alınmayacağını açıklamıştı.

10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, “Nobel Edebiyat Ödülü’nün Bosna Hersek’te yaşanan soykırımı inkâr eden ve savaş suçlularını savunan ırkçı bir şahsa verilmesi, insan hakları ihlallerinin ödüllendirilmesinden başka hiçbir anlam taşıyamayacaktır” ifadelerini kullanarak Nobel’e sert tepki gösterdi. Kendisine Nobel Barış Ödülü verilmesi halinde sözde barış ödülünü reddedeceğini vurgulayan Erdoğan, şunları söylemişti: “Nobel kendini tüketmiştir. Nobel, siyasi, ideolojik davranan bir kuruluş konumundadır. Benim için Nobel’in hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur. Türkiye olarak bu törene kesinlikle katılmayacağız. Böyle bir katili ödüllendirmek zulüm ile ortak hareket etmektir.

İşte Haçlı’nın verdiği sözde barış ödülü

-Avusturyalı yazar Peter HandkeBosna Hersek’te 1995 yılında yaşanan Srebrenitsa Soykırımını inkar ettiği için Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

-Mısır’ı, Libya’yı, Irak’ı, Afganistan’ı  ve Suriye’yi paramparça eden, Amerikan silah depolarını kimyasal silahlarla dolduran ABD eski Başkanı Barack Obama, 2009 yılında Nobel Barış Ödülü’nü aldı.

-Arakanlı Müslümanların katledilmesine sessiz kalan Myanmarlı lider Aung San Suu Çi de 1991’de Nobel tarafından ödüllendirildi.

-1.5 milyon Cezayirliyi katleden Fransa, Ruanda’da 10 milyon insanı katleden Belçika ve yüzbinlerce Afrikalı Müslümanı öldüren İtalya’nın hizmet ettiği AB ise ‘demokrasi ve insan hakları’ adı altında 2012’de Nobel Barış Ödülü’nü aldı.

Sancar da tepki gösterdi

Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Srebrenitsa katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke’ye verilmesine tepki gösterdi. Öte yandan, Bosna soykırımını inkâr eden Peter Handke’ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine tepki gösteren İsveçli gazeteci Christina Doctare, Nobel madalyasını iade edeceğini açıkladı.

Destici: Bosna halkına hakaret

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, soykırıma sahip çıkan bir yazara Nobel Edebiyat Ödülü verildiğini belirterek, “Sanki dünyada başka edebiyatçı kalmadı. Bu bütün insanlığa, özellikle mazlum Bosna Hersek halkına hakarettir.” dedi. Destici, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, yazar Hüseyin Nihal Atsız’a vefatının yıl dönümünde Allah’tan rahmet diledi.

Türklere küfür etti Nobeli kaptı

Türk Milletine yaptığı hakaretlerle gündeme gelen Orhan Pamuk da, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü almıştı. Türklüğe hakaret etmesinin karşılığında Nobel’le ödüllendirilen Pamuk, 1.4 milyon dolar para ödülü ile cebini doldurmuştu. İftiracı Pamuk, bir İsviçre gazetesine, “Bu topraklarda 1 milyon Ermeni öldürüldü. Benden başka kimse bundan bahsetmeye cesaret edemedi” demişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER