© Ak Gazete 2015

Terörün kökünün kazındığı bölgeden müjde! Kato Dağı'nın altı petrol denizi!

Şırnak'ta, terörden temizlenen Gabar ve Cudi dağlarında keşfedilen petrol rezervlerinden sonra ekonomiye katkı sağlayacak yeni bir petrol müjdesi daha geldi. Teröristler tarafından ikinci Kandil olarak adlandırılan ve teröristlerin 'girilmez' dediği Kato Dağı'nda petrol arama çalışmaları hız kesmeden sürüyor. TPAO Bölge Müdürü Oğuz Şahin, "Kato Dağı'nın altı petrol denizi" diyerek Türkiye'ye güzel haberin müjdesini verdi.

Terör saldırılarıyla gündeme gelen Kato, Cudi ve Gabar'da artık petrol sondaj makineleri arama çalışmaları için çalışıyor. Bölücü terör örgütü eliyle Türkiye'nin bölgedeki petrol denizine ulaşmasını isteyenler büyük bir hayal kırıklığı yaşamaya devam ediyor. 

KATO DAĞI'NIN ALTI PETROL DENİZİ 

Terörün kökünün kurutulduğu bölgeler ekonomik ve toplumsal anlamda yeniden hayat buluyor. Bölgede yapılan petrol arama çalışmalarından güzel haberler gelemeye devam ediyor. Cudi ve Gabar'ın ardından TPAO Bölge Müdürü Oğuz Şahin, "Kato Dağı'nın altı petrol denizi" diyerek arama faaliyetleriyle ilgili müjdeli haberi verdi. 

BU KÖYLERE 40 YILDIR GİRİLMEDİ 

Bölgedeki petrol çalışmalarını yerinde inceleyen Yavuz Donat, Şırnak-Van sınırında bulunan 'Kör Kandil-1' kuyusunda çalışmaların hızla sürdüğünü ifade ederek yeni müjdelerin yolda olduğunu belirtti. İzlenimlerini  paylaşan Donat, "Şimdi size ilk defa bir şey söyleyeceğim. Türkiye bunu da duysun. Önümüzdeki günlerde 36 köy yerleşime açılıyor. 40 yıldır girilmeyen köyler bunlar." diyerek bir müjdeyi daha duyurdu.

"TERÖRİSTLERİN ARKASINDA BİNLERCESİ VAR"

Donat, bölgeye giderek Kato'da yürütülen petrol arama çalışmalarını yerinde inceledi. İzlenimlerini paylaşan Donat, terör örgütünün nasıl maşa olarak kullanıldığı, "4 teröristin gerisinde binlercesi var. Arkasında ABD'si var Avrupa'sı var AB'si var NATO'su var arkasında olmayan yok. Öyle bir şey olmasa zaten biz bugüne kadar oraya girerdik." dedi.

"BÖLGEDE CANLILIĞI GÖRDÜM"

Donat önemli bir müjdeyi de paylaşarak 36 köyün yeniden yerleşime açılacağını belirterek "Şimdi size ilk defa bir şey söyleyeceğim. Türkiye bunu da duysun. Önümüzdeki günlerde 36 köy yerleşime açılıyor. 40 yıldır girilmeyen köyler bunlar. Hadi gel köyümüze geri dönelim türküsünün gerçekleştiğini gidip orada gördüm. Mağara köy. Köydeki evler birer mağara. O mağaralar birbiriyle bağlantılı Kapadokya gibi bir yer. Tam bir turizm harikası. Oraya geri dönüş başladı. Bölgedeki insanların tek isteği var yatırım imkanı gelsin işsizlik önlensin. Yatırım da hızla başlayacaktır. Çünkü petrol olan yere yan sanayi kolları gitmemeleri mümkün değil. Bölgede o canlılığı gördüm." dedi.

GABAR DAĞI'NDAN KAT KAT FAZLA

Kato, Cudi ve Gabar'da yapılan sondajlar ve bulunan petrol, yıllardır terör olayları ile Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde ekonomik bağımsızlığının nasıl engellendiğinin kanıtı oldu. Terörün başının ezilmesiyle başlayan sondaj, çalışmaları yeni dönemin habercisi. Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Donat Kato, Cudi ve Gabar'da yapılan petrol keşifleriyle ilgili bir yazı kaleme aldı.

İşte Donat'ın o yazısı:
Geçit vermeyen Kato Dağı... Yüksekliği 2 bin 900 metre... Şırnak-Hakkâri sınırında. Dağın eteğindeki Faraşin Yaylası... 2 bin 650 metre... Bir doğa harikası... Çiçek tarlası.

Yaylanın ortasında Yamaçaltı 1 kuyusu... Sondaj devam ediyor

TPAO Bölge Müdürü Oğuz Şahin, "Kato Dağı'nın altı petrol denizi" diyor:
Kato'daki petrol rezervi Cudi Dağı'ndan, Gabar Dağı'ndan kat kat fazla.

Faraşin Yaylası... Binbir çeşit çiçek... Şırıl şırıl akan dere... Ve derenin yanında sondaj kulesi... 7/24 mesai... Hedef 3 bin metre derinliğe, petrol denizine inmek.

40 YILLIK HASRET

Bölgede... 40 yıldır terör olayları yaşanıyor.
Batı... Terörü destekliyor... Paraysa para... Silahsa silah.

Türkiye'nin, kendi sınırları içindeki petrol denizine ulaşması istenmiyor.
Şimdi... Bölgeye huzur gelince... TPAO, dağları deliyor... Türkiye'yi yerli ve milli petrolle buluşturuyor.
Gurur duyulacak bir olay... Büyük başarı.

KAYMAK GİBİ YOL
Şırnak yolu, hani ne derler, "kaymak gibi".
Bölünmüş yol... Asfalt... Tüneller... Gaza bas, gerisini düşünme.
Fakat... Petrol sahalarına giden yollar öyle değil... Dağlar... Virajlar... Uçurumlar.

Dikkatli gitmek zorundasınız... Yolun dışına çıkmanız tehlikeli... Zira arazi mayınlı... Teröre karşı önlem.
Ekipler yol genişletme çalışmalarına başlamışlar... Ama kolay iş değil... Zor bir coğrafya.
Yoruluyorsunuz... Fakat... Kuyudan çıkan petrolü görünce bütün yorgunluğu unutuyorsunuz. Hedef 77 gün

Gabar Dağı'nın tepesi... Şehit Aybüke Yalçın 1 kuyusu.
Sondaj başlarken... Hedef, "75 günde petrole ulaşmaktı".
Ama... Zamana karşı yarış... Ekipler öylesine çalıştılar ki... 56 günde hedefe ulaşıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER