© Ak Gazete 2015

Türkiye güne ÇAKIR müjdesiyle başladı: Milli seyir füzesi 150 kilometreyi vurabiliyor

Son dakika... Türkiye güne ÇAKIR müjdesiyle uyandı. Savunma Sanayii Başkanlığınca tanıtımı yapılan yeni nesil seyir füzesi ÇAKIR, 150 kilometre menzilde düşman radar, hava savunma sistemi ve gemileri tahrip edebiliyor

Türk savunma sanayii birbirinden yetenekli silahlarla ilgi odağı olmaya devam ediyor. Kamuoyuna açıklanan son mühimmat, bir süredir geliştirildiği bilinen ÇAKIR füzesi oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı ROKETSAN tarafından geliştirilen ÇAKIR seyir füzesine ilişkin bir klip yayınladı. Kara, deniz ve hava platformlarından atılabilecek 150 kilometrenin üzerinde menzile sahip yeni nesil seyir füzesinin yetenekleri görenlere parmak ısırttı. 

Düşman kıyı bölgelerindeki hava savunma sistemleri, gemiler ve radarları vurmak için suya çok yakın mesafeden ilerleyen, böylelikle hedefe fark edilmeden yaklaşan ÇAKIR, önceden belirlenmiş rotayı takip ederek sisteme girilen noktaları başarılı bir şekilde imha edebiliyor. 

TÜBİTAK SAGE üretimi SOM füzesine benzer özellikler taşıyan ÇAKIR mühimmatı, savaş uçaklarından, AKINCI ve AKSUNGUR SİHA'larından, insansız uçak KIZILELMA'dan ve insansız deniz aracı İDA'lardan atılabiliyor. ÇAKIR'ın ilk deneme atışının AKINCI TİHA'dan yapılacağı açıklandı. 

BU FÜZE YENİ BİR GÜÇ ÇARPANI

ÇAKIR'ın tanıtımı dolayısıyla ROKETSAN tesislerinde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Grup Başkanı Osman Okyay katıldı.

Toplantıda verilen bilgilere göre, kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen seyir füzesi ÇAKIR, son teknoloji özellikleri ve etkili harp başlığı ile silahlı kuvvetler için yeni bir güç çarpanı olacak.

Sabit ve döner kanatlı hava araçları, insansız hava ve deniz araçları, taktik tekerlekli kara araçları ve su üstü platformlardan atılabilen yeni seyir füzesi Çakır, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanıcıya operasyonel olarak geniş alternatifler sunuyor. 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan ÇAKIR'ın hedefleri arasında su üstü, kıyıya yakın kara ve su üstü, stratejik kara hedeflerinin yanı sıra alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor.

MOTORUNU KALE ARGE ÜRETİYOR

Kale Arge tarafından geliştirilen yerli ve milli KTJ-1750 turbo-jet motora sahip Çakır, tasarımının getirdiği çeviklik sayesinde, görev planlama esnasında tanımlanan üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla icra edebiliyor. Çakır, hedef üzerinde vuruş noktası seçimi ve özgün harp başlığı ile hedeflere karşı yüksek imha kabiliyeti sunuyor.

Gelişmiş ara safha ve terminal güdüm sistemleri ile Çakır, hedeflerine tüm hava koşullarında yüksek hassasiyetle angajman sağlayabiliyor. Ağ tabanlı veri-bağı sayesinde hedefe ilerlerken kullanıcı seçimine bağlı olarak, hedef değiştirme ve görev iptaline de olanak sağlıyor.

BİRDEN FAZLA HEDEFE SÜRÜ SALDIRISI 

Çakır'ın en dikkat çeken özelliklerinin başında ise platformda çoklu taşımaya imkan veren tasarımı ve sürü konseptinde görev icra yeteneği geliyor. Çok sayıda mühimmatla koordineli taarruz imkanı veren sürü konsepti ile düşmanın savunma sistemlerinin aşılması kolaylaşırken, bir ya da birden fazla hedefte yüksek etkinlik sağlanıyor.

Radar soğurucu özellikli özgün gövde tasarımı sayesinde Çakır, yüksek beka kabiliyeti sunuyor. Deniz üzerinde su sathına çok yakın uçuş, kara üzerinde ise arazi maskeleme kabiliyetlerine ek olarak radar soğurucu gövde yapısı ile düşman hava savunma sistemlerince tespit edilebilirliğini en az seviyeye indiriyor.

Çakır, karıştırmaya dayanıklı GNSS ve altimetre destekli ataletsel navigasyon sistemi ile yoğun elektronik karıştırmanın olduğu durumlarda da seyrine devam edebiliyor.

ROKETSAN'ın öz kaynakları ile başlatılan yerli ve milli seyir füzesi Çakır'ın tasarım çalışmaları devam ederken ilk test atışı yıl içinde AKINCI'dan yapılacak, platform entegrasyonu ise 2023'te hedefleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER