© Ak Gazete 2015

Türkiye'yi zengin edecek müjde hangisi? Gaz hidrat rezervi mi, yoksa boru hattı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakında bir müjde açıklayacağını söyleyip "Duyunca 'Bu da nereden çıktı?' diyeceksiniz" şeklinde bahsettiği sürprizin ne olduğu merak konusu. Tahminler ağırlıklı olarak iki ihtimal üzerinde yoğunlaşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel dönüşü uçakta söylediği o cümle gündemdeki yerini koruyor. Erdoğan'ın, dünyadaki enerji krizini aşmak için yoğun görüşmelerden bahsederken "Şu anda açıklamayacağım. Ama duyduğunuzda 'Bu da nereden çıktı?' diyeceksiniz" şeklindeki ifadeleri sosyal medyada vatandaşları tahmin yarışına soktu. 

Erdoğan tarafından yakında açıklanması beklenen müjdenin enejiye ilişkin olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Tahminler ise genel olarak iki başlıkta toplanıyor. Bunlardan ilki, geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım tarafından duyurulan gaz hidrat (hidrojen sülfür) rezervleri. 

DÜNYA ENERJİ İHTİYACININ 45 KATI

Karadeniz'de tespit ettikleri rezervin dünya enerji ihtiyacının tam 45 katına denk geldiğini kaydeden Yıldırım, "Karadeniz'in bizim olan kısmında veya karşı tarafta 150 metrenin altında ne var biliyor musun orada? Hidrojen sülfür var. Dünyanın en temiz yakıtı. Yani hidrojeni sülfürden ayırıyorsunuz, yakıt oluyor. Hem de en kaliteli yakıt. Buradaki hidrojen sülfür miktarı o kadar fazla ki şu anda teknolojisi biraz henüz tam gelişmedi ama bütün ülkeler bütün imkanlarıyla 2030 için 2040 için bunu geliştiriyor. Dünyanın ihtiyacının 45 katı bizde, evet."

Hidrojen sülfürü yeşil yakıta dönüştürmek için geliştirilmiş olan kritik teknoloji, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyuracağı müjde olabilir. Vatandaşların dikkat çektiği ikinci ihtimal ise Karadeniz değil Doğu Akdeniz'le ilgili... 

BİR İHTİMAL DAHA VAR: DOĞU AKDENİZ

İsrail'in Güney Kıbrıs ve Yunanistan'la birlikte bir süre gerçekleştirmeye uğraş verdiği ancak şu anda tamamen çöpe gönderilen EastMed projesi Türkiye'ye dönebilir. Tel Aviv'le gergin seyreden ilişkilerin İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un ziyaretiyle yerini bahar havasına bırakmasının ardından bu ülkeyle yürütülecek enerji işbirliği projeleri yeniden gündemde. 

İsrail açıklarındaki doğalgazın Avrupa'ya taşınmasında en ekonomik yolun Türkiye güzergahı olduğu biliniyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez de iki ülkenin anlaşması halinde İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınabileceğini söylemişti. Enerjide İsrail-Türkiye işbirliğinin Doğu Akdeniz ölçeğinde genişlemesi ve Yunanistan, Güney Kıbrıs ile KKTC'yi de içine alacak şekilde bir ortaklığa dönüşmesi ihtimaller arasında bulunuyor. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Türkiye'ye adeta diplomatik akın yaşanması ve hem İsrail hem de Yunanistan'dan Ankara'ya iletilen sıcak mesajlar, enerji projelerine ilişkin sıcak bir iklimin oluştuğunu gözler önüne seriyor. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi için bulunduğu Brüksel'den dönüşte bir gazetecinin, "Dünyada enerji sıkıntısı yaşanırken liderlerin Türkiye’ye ziyaretleri, bunların hepsini bir araya getirecek olursak Türkiye’nin ‘enerji hub’ı olma hedefi vardı, bu hedefte mesafenin azaldığını söyleyebilir miyiz?" şeklindeki sorusunu şöyle cevaplamıştı: 

"İnşallah bu önümüze yeni kapılar açacak. Şu anda açıklamayacağım. İnşallah bu yaptığımız görüşmelerle birlikte önümüze enerjide çok daha farklı alanlar açılacak ve bunu duyduğunuzda ‘Bu da nereden çıktı?’ diyeceksiniz. Bu görüşmelerden inşallah şöyle dört dörtlük bir sonuç çıkacak. İlk görüşmeleri yaptık, inşallah arkadaşlarımız da görüşmeleri devam ettirecekler, bu görüşmelerin devamında da biz bunun açıklamasını yapacağız."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER