© Ak Gazete 2015

Vadi İstanbul'a İPTAL DAVASI

İSTANBUL’UN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ OLAN VADİ İSTANBUL’UN İNŞAAT RUHSATININ İPTALİNE YÖNELİK DAVA AÇILDI

 

İSTANBUL Sarıyer de Eski Evyap Fabrikası arsası üzerinde inşa edilen Vadistanbul,424.000 m2 arsa alanıyla en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri olma özelliği taşıyor.
Vadi İstanbul Projesinin bulunduğu parsel ile komşu parseller hakkında Eski Şişli Belediyesi’nin imar düzenlemesi ile komşu parsellere yola ulaşım imkanı tanınmadığı parsel maliklerinin araştırmasıyla ortaya çıktı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Funda YİRMİBEŞOĞLU ve Doç. Dr. Hakan YAMAN tarafından alınan teknik raporda usulüne uygun parselasyon yapılmadığının tespit edilmesiyle, parsel malikleri İstanbul 8.İdareMahkemesinde Vadi İstanbul Projesinin de içinde bulunduğu parsellerdeki inşaat ruhsatlarının iptali için dava açtı.


Şişli Belediyesi tarafından parselasyon işleminde işlemin yapıldığı tarihte Şişli Belediyesi sınırları içinde bulunan şimdi ise Sarıyer Belediyesi sınırlarına dahil edilen İstanbul Sarıyer İlçesi Ayazağa Mah. 10629 ada ve 3 parselde yer alan araziye yola ulaşım imkanının tanınmadığı parsel malikinin Sarıyer İmar Müdürlüğünden 24.7.2017 tarihinde aldığı cevap ile ortaya çıktı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Funda YİRMİBEŞOĞLU ve Doç. Dr. Hakan YAMAN tarafından düzenlenen raporda da bu hususun tespiti ile parsel sahipleri yargıya başvurdu.

Parsel sahiplerinin mevcut parselasyon işlemi ile mülkiyetlerinde bulunan parseline bir ulaşım imkanı olmadığından hareketle taşınmazı üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunamayacağı gerekçeleriyle Anayasal bir hak olan mülkiyet hakkının ciddi şekilde ihlal edildiği ve bu durumun kendisini ağır şekilde mağdur ettiği iddiasıyla yola ulaşım imkanı elde etmek amacıyla komşu parsellerde mevcut bulunan
ruhsatların iptali için yargıya başvuruldu.


VADİ İSTANBUL PROJESİ DAHİL TÜM KOMŞU PARSELLERİN DÜZELTİLMESİ GEREK


3194 sayılı İmar Kanunu’nun hükümlerine göre kadastro parsellerinde yapılan uygulamalarda yeni oluşan imar parsellerinin yola cephesinin bulunması gerekmektedir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 20.maddesinde “Bir adada ifrazyapılmak suretiyle yola cephesi bulunmayan parsel oluşturulamaz” hükmü bulunmaktadır. Mevzuatta bu hüküm bulunmasına rağmen Ayazağa mahallesi 10629 adada hatalı uygulamalar sonucunda yola cephesi bulunmayan imar parselleri elde edilmiş ve bu parsel maliklerinin mağduriyetine sebep olabilecek hususlar oluşmuştur.


Bu tür parsellerde yaşanan mağduriyeti gidermek için 01 Haziran 2013 tarih 28664 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğin 20.maddesinde “Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


Bir adada ifraz yapılmak suretiyle yola cephesi bulunmayan parsel oluşturulamaz. Yola cephesi olmayan parsellerin bulunduğu adalarda yola cephesi bulunmayan parsele yola cephe sağlamaya yönelik düzenleme yapılmaksızın bu parsele ve sınırı bulunan
diğer parsellere ruhsat düzenlenemez. Kanunun 18 inci maddesinin uygulanamadığı hallerde yola cephesi bulunan parsellerden herhangi biri ile tevhid(birleştirme) edilmesi mecburidir. Parsellerin maliklerinin kendi aralarında anlaşamadığı hallerde bu
alanlarda plana ve yapılaşmamış olup olmadığına göre müsait olan parsellerle resen tevhid yoluyla parselasyon yapmaya ilgili idare yetkilidir” hükmü bulunmaktadır.


SARIYER BELEDİYESİ KONU HAKKINDA SESSİZ MAĞDURİYETİN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK HERHANGİ BİR ADIM ATMADI


Mülkiyet hakkı ihlal edilen parsel maliklerince açılan davaya rağmen Sarıyer Belediyesi usul ve yasaya aykırı şekilde yapılan düzenlemeye karşın konu hakkında hiçbir adım atmayarak mağduriyet karşısında sessiz kalmış hatta başlatılan hukuki mücadelen sonra da içinde Vadi İstanbul projesinin de bulunduğu komşu parsellere, düzenleme hukuka uygunmuş gibi tadilat ve iskan ruhsatı düzenledi.


VADİ İSTANBUL AVM DE HUKUKA UYGUN DEĞİL


İlgili mevzuat hükmü düzenlemesi ile komşu parselde yer alan VADİ İSTANBULAVM projesinin yer aldığı parsele bakıldığında;
- Yola cephesi bulunmayan imar parseline ve buna komşu parsellerde, yolacephesi olmayan imar parseline yol cephesi sağlanmadıkça, ilgili parsellere yapısız iken yapılı hale gelmeye yönelik olarak yapı ruhsatı düzenlenmemeli, düzenlenmiş ise
bu ruhsat dikkate alınmamalı iken komşu parsel olan 10629 ada 1 ve 2 parsel de yer alan VADİ İSTANBUL AVM adlı projeye de hukuka aykırı şekilde ruhsat verildiği ortaya çıktı.


- İmar adasında yola cephesi bulunmayan parsellerde öncelikle yola cephe sağlamaya yönelik olarak o adada ilgili kurum tarafından İmar Kanunu’nun 18.maddesine göre uygulama yapılması beklenirken parsel sahibi davacının parseline yönelik herhangi bir faaliyet yapılmadığı gibi komşu parsellere ruhsat verilmesi davacı parsel sahibinin mülkiyet hakkını ihlal ettiği ortaya çıktı.


- İmar Kanunun 18.maddesine göre uygulama yapılamaz ise yola cephesi bulunmayan parselin yola cephesi bulunan bir parsel ile tevhit edilmesi gerekmektedir. Bu tevhit işleminde parsel malikleri rıza göstermez ise ilgili idare tarafından resen uygulama yapabilmektedir. Ancak belediyenin hiçbir girişimde bulunmaması karşısında parsel sahipleri mağdur olmuştur. Hatta mahkemeye yapılan başvurudan sonra da parsel sahipleri aleyhine komşu parsellere iskan ruhsatı verildiği tespit edildi.

 


Davacı parsel sahiplerinin parselinin bulunduğu alan (yeşil çizgili ) ve Vadi
İstanbul’un bulunduğu (mavi çizgili) alan

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER