© Ak Gazete 2015

Washington Post: 2023'te dünyanın en önemli seçimi Türkiye'de yapılacak

Washinton Post, 2023 yılında dünyanın en önemli seçiminin Türkiye'de yapılacağını vurguladı. Ankara'nın dünya meselelerindeki etkisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarı boyunca başarılarını kanıtladığını belirten Washington Post, bahar aylarında ekonomide rahatlama yaşanırsa Erdoğan'ın İmamoğlu'nu da Kılıçdaroğlu'nu da geride bırakacağını belirtti.

ABD merkezli Washington Post gazetesinde yer alan bir haberde 2023 yılında dünyanın en önemli seçimin Türkiye'de yapılacağına dikkat çekildi. Washington Post, en büyük seçimin Nijerya'da ve en gürültülü seçimin Pakistan'da yapılacağına dikkat çekilirken en önemli seçimin ise Türkiye'de yapılacağını belirtti.

Türkiye Genel seçimlerinin Washington ve Moskova'nın yanı sıra Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika'daki başkentlerde jeopolitik ve ekonomik hesaplamaları şekillendireceği belirtilirken Royal United Services Savunma ve Güvenlik Çalışmalaraı Enstitüsü'nden araştırmacı Ziya Meral, "Türkiye'de yaşananlar sadece Türkiye'de kalmıyor" diyor. Türkiye orta güç olabilir ama büyük güçlerin onun seçiminde çıkarı var." şeklinde konuştu. 

'ANKARA'NIN ETKİSİ ERDOĞAN'IN BAŞARISINI KANITLADI'

Ankara'nın dünya meselelerindeki etkisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarda kaldığı süre boyunca elde ettiği başarıları kanıtladığını belirten Washinton Post, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 19 Haziran'da gitmesini isteyenlerin bundan sonra kimin veya neyin geleceği konusunda iyimser olamayacağına dikkat çekti. 

Batılı liderlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkasını görmekten memnun olacağını belirtilirken haberde ayrıca şu ifadelere yer verildi:

Rusya'dan füze savunma sistemleri alarak NATO'nun güvenliğini baltaladı, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini engelleyerek ittifakı boşa çıkardı, defalarca Avrupa'yı mülteci akınına uğratmakla tehdit etti ve son aylarda Yunanistan'a karşı giderek daha kavgacı bir söylem kullandı. Ankara'nın Washington ile ilişkileri, üst düzey Türk yetkililerin ABD'yi rutin olarak Erdoğan'a karşı bir darbeyi desteklemekle ve terörist gruplarla suç ortaklığı yapmakla suçladığı noktaya kadar gerginleşti.

'ERDOĞAN'I ENGELLEYEN YOK'

Washington Post'ta siyaset uzmanı Selim Koru'nun görüşlerine yer verilirken Koru, Ankara'nın giderek daha etkili olduğu Türkiye'nin yakın çevresi için Amerikan ve Avrupa nüfuzunu tamamlamak değil,  onların yerini almak ve onlara karşı çıkmak olduğunu belirtti. EDAM Direktörü Sinan Ülgen ise Erdoğan'ın yenilmesi durumunda "halefinin Türkiye'yi farklı bir dış politika aktörüne dönüştüreceğini" söyledi.

'180 DERECELİK DÖNÜŞ BEKLEMEMEK GEREK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gitmesi halinde 180 derecelik bir dönüş beklememek gerek gerektiğini belirten Washington Post, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarı döneminde şu skandal ifadeleri kullandı: 

Erdoğan'ın modern Türkiye'nin kurucusu Kemal Atatürk tarafından inşa edilen laik derin devletin altını oymak için on yılın en iyi zamanını harcadığını ve AK Parti'nin bu dönem boyunca parlamentoda rahat çoğunluğa sahip olduğunu hatırlamakta fayda var.

'ERDOĞAN İMAMOĞLU'NU DA KILIÇDAROĞLU'NU DA GERİDE BIRAKIR'

Washinton Post ayrıca, Altılı Masa'nın adayını hala belirlemediğine dikkat çekerken adaylık için önde gelen iki kişinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğuna dikkat çekti. 

Washington Post, bahar aylarında ekonomi toparlanma belirtileri gösterirse Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her iki rakibi de geride bırakabileceğine dikkat çekti. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER