Yasaklı köpek ırklarının kaydı için son gün
GÜNDEMYasaklı ırk olarak belirlenen 6 köpeğin, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde kayıt altına alınması işlemleri bugün sona erecek.
Yasaklı türler olarak belirlenen Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin kısırlaştırılıp il ve ilçe tarım müdürlüklerinde dijital kimliklerinin oluşturulması için kayıt işlemleri sürüyor.
KAYIT İÇİN SON TARİH 14 OCAK
Yasaklı türler olarak bilinen bu 6 ırk köpek, 14 Ocak'a kadar sahiplerince belediyelerin hayvan bakımevlerinde veya özel veteriner kliniklerinde kısırlaştırılarak, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde kayıt altına alınacak.
KURAL İHLALİ DURUMUNDA 11 BİN LİRA CEZA KESİLECEK
Bu kurala uymayan köpek sahiplerine 11 bin lira para cezası uygulanacak.
AĞIZLIKSIZ TASMASIZ DOLAŞTIRILMALARI YASAK
Bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak.
BAKIMEVLERİNE TESLİM EDİLEBİLECEK
Sahipleri, bakamamaları halinde bu ırktan hayvanları belediyeye ait en yakın bakımevine bırakabilecek. Hayvan bakımevleri, yeni kanundaki değişiklik kapsamında, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda olacak.
SOKAĞA BIRAKANLAR 30 BİN LİRA CEZA ÖDEYECEK
Söz konusu bu hayvanlara ait hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden sahiplerine 30 bin lira idari para cezası kesilecek. Yasaya aykırı hareket edenlerin hayvanlarına el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.
TİCARETE DÖNÜŞTÜRENLERE 15 BİN LİRA CEZA
Öte yandan, temmuz ayında yürürlüğe giren 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın aralık ayında yayınladığı genelgeyle bu yasaklı köpek ırklarına veya bunların melezlerini üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, reklamını yani bu hayvanların ticaretini yapanlara, hayvan başına 2022 yılında 14 bin 982 lira para cezası getirilmişti.
Türkiye genelinde tehlike arz eden köpekler kayıt altına alındı
Tarım ve Orman Bakanlığı, yasaklı ırkların kayıt altına alınması için verilen sürenin bugün gün sonunda dolduğunu belirterek Türkiye genelinde 20 bin 843 köpeğin kayıt altına alındığını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'Tehlike Arz Eden Hayvanlar Genelgesi' ile yasaklı köpek ırklarına sahip olan kişilerin, bu köpeklerini kısırlaştırarak ve buna ilişkin belgeyle birlikte 14 Ocak’a kadar bakanlığa başvurmaları ve veri tabanına kayıt ettirmeleri istenmişti.
Düzenlemede, hayvanlarını kısırlaştırarak kayıt altına aldırmak istemeyenlerin, söz konusu hayvanları en yakın bakımevine bırakabileceği ve yerel yönetimlerin bu hayvanları teslim almak zorunda olduğuna da yer verilmişti.
3 BÜYÜKŞEHİRDE KAYIT ALTINA ALINAN HAYVANLAR
Genelgenin yürürlüğe girdiği 7 Ocak’tan bugün saat 16.30’a kadar, Ankara’da bin 925, İstanbul’da 4 bin 858, İzmir’de 2 bin 541 adet olmak üzere, Türkiye genelinde toplam 20 bin 843 adet tehlike arz eden köpek, mikroçip uygulanarak kayıt altına alındı.
"YAVRULARININ 4 AYLIK OLANA KADAR KAYIT OLMA İŞLEMİ DEVAM EDECEKTİR"
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde:
"Tehlike arz eden köpeklerin kayıt altına alınmasıyla ilgili tanınan yasal süre bugün (14 Ocak 2022 tarihinde) sona erecektir.
Ancak, genelgenin yürürlüğe girmesinden (07.12.2021) önce gebe kalan American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin, doğum yapması ve yavrularının 4 aylık olana kadar kayıt olma işlemi devam edecektir.
"TÜRKİYE GENELİNDE TEHLİKE ARZ EDEN 20 BİN 843 KÖPEK KAYIT ALTINA ALINMIŞTIR"
Tanınan yasal süre içinde bugün saat 16.30 itibarıyla Ankara’da 1.925, İstanbul’da 4 bin 858, İzmir’de 2 bin 541 adet olmak üzere, Türkiye genelinde 20 bin 843 adet tehlike arz eden köpek mikroçip uygulanarak kayıt altına alınmıştır. En çok tehlike arz eden köpek ırkı İstanbul’da kayıt altına alınmıştır. Bugün sona erecek kayıtlar halen devam etmektedir."
İlginizi Çekebilir