Yeni uygulamayla 130 madde değişikliğe gidiliyor
EKONOMİMaliye Bakanı Naci Ağbal'ın yeni açıkladığı 28 milyarlık pakette 130 maddede değişikliğe gidiliyor.
Orta Vadeli Program'la birlikte Maliye Bakanlığı da Meclis'e tedbir paketini yolladı. 130 maddeden oluşan 28 milyarlık pakette birçok vergi artışıöngörüldü. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıkladığı paketin ayrıntıları şöyle:
KAMUDA TASARRUF YAPILACAK: 2018 yılında artan kamu harcamalarında tasarruf yapılacak. Taşıt kiralamaları aşağı çekilecek. Bunun da milli gelirde 0.25 puanlık giderleri kısıcı etkisi olacak. Gelir artırıcı adım kapsamında 2018 yılında GSYH'nın 3.446 milyar lira olması öngörülüyor. Bu kapsamda da söz konusu miktarın 2018 yılı GSYH'nın yüzde 0.08 oranında olması bekleniyor. Gelir getirici tutar 28 milyar lirayı bulacak.
BANKALARIN VERGİSİ ARTIYOR: Finans sektöründen alınan kurumlar vergisi ise 2 puan artırılarak yüzde 22'ye çıkacak. Genel Kurumlar Vergisi oranı ise yüzde 20 olarak uygulanmaya devam edecek.
ÜCRET GELİRİNDE DİLİM DEĞİŞTİ: Gelir Vergisi tarifesindeki değişiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 2018'den, diğer kazançlar için 2017 yılı kazançlarından itibaren için geçerli olacak. Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranı yüzde 30'a çıkıyor.
MTV'Sİ YÜZDE 40 ARTACAK: Binek otomobillerin MTV'si 2018'de yüzde 40 artacak. En düşük MTV 910 TL'ye yükseliyor.
MEYVE SUYUNA % 20 ÖTV: Kolalı gazozlardan alınan yüzde 25 ÖTV enerji içecekleri, meyve sularını da kapsayacak.
SİGARA KAĞIDI DA KAPSAMDA: Makaron sarmalık tütün kağıdına da kalıcı olacak şekilde maktu ÖTV getirilecek.
MEMURA LOJMAN SATILACAK: Kamu lojmanlarının bazıları satışa çıkarılacak. Öncelik oturan memura verilecek.
SAVUNMAYA 8 MİLYAR LİRA
İlave vergi gelirlerinin 8 milyar lirası Savunma Sanayi Fonu'na aktarılacak. n Kurumların dağıtılmayan kâr paylarından yüzde 1 oranında vergi tevkifatı yapılacak.
KİRA GELİRLERİ ÜZERİNDEN HÂSILAT: Kira gelirleri üzerinden elde edilen hâsılatın yüzde 25'i, götürü gider olarak kazançtan düşüyor. Burada götürü gider oranını yüzde 25'ten yüzde 15'e düşürülüyor.
ŞANS OYUNLARINDAN KESİNTİ ARTTI: Şans oyunları ve çekilişlerde elde edilen gelirler üzerinden yapılan yüzde 10'luk vergi kesintisini yüzde 20'ye çıkarılacak.
EMLAK VERGİSİ'NDE VATANDAŞA KORUMA: Belediyelerin emlak vergisi değerlerinde yaptıkları artışlara karşı vatandaşı korumak üzere tavan uygulaması geliyor.
HAZİNE'YE 37 MİLYARLIK YETKİ: Bütçe- Hazine nakit dengesi hedefleri çerçevesinde 37 milyar lira yukarı çekildi.
TELSİZ ÜCRETİ ALINACAK: Telekom sektöründeki operatörlerin aylık net hasılatları üzerinden yüzde 5 telsiz ücreti alınacak. Ön ödemeli hatlardan alınacak özel iletişim vergisi sağlanan hizmete göre farklılaştırılıyor.
CEPTE VERGİ KARMAŞASI BİTİYOR
Cep telefonu görüşmelerinden yüzde 25, sabit telefon görüşmelerinden yüzde 15, data ve internet hizmetlerinden yüzde 5 olarak alınan özel iletişim vergisi 7.5'te sabitleniyor. Vatandaş, yurtdışında yapılan görüşmelerden dolayı yurtdışındaki operatörlere yapılacak ödemeler üzerinden KDV ve özel iletişim vergisi ödemekten kurtuluyor.
İlginizi Çekebilir