Libya'da Türk askeri vurulursa ne olacak? Çavuşoğlu cevapladı
GÜNDEMGazeteci Muharrem Sarıkaya bugünkü yazısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun CHP ve İYİ Parti'ye yaptığı Libya Tezkeresi görüşmelerinin detaylarını ele aldı. Sarıkaya, Çavuşoğlu'nun "Libya’da Türk askeri vurulursa ne olacak?" sorusuna 'Ulusal çıkarımız doğrultusunda anında, aynıyla cevap veririz' şeklinde cevap verdiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün muhalefet partileri CHP ve İYİ Parti’yi ziyaret etti. Gündemi Libya tezkeresiydi. Çavuşoğlu, hükümetin Libya’daki planını genel çerçevede anlattı ve muhalefetin sorularını yanıtladı. Gazeteci Muharrem Sarıkaya, görüşmelerde konuşulanları bugünkü köşesinde aktardı.
Sarıkaya’nın yazısının ilgili bölümü şöyle:
Her iki partide de asker göndermedeki aceleciliğin nedeni ve gidecek asker sayısı üzerinde durulmuş.
Çavuşoğlu, önce “Asker göndermekteki kararlılıkları” vurgulamış.
Aceleci tutumlarının gerekçesi sorulunca da muhalif Hafter güçlerinin saldırıya geçmesini göstermiş.
Bu nedenle bir an önce gidecek Türk askerinin, “mevcut yönetim açısından denge sağlayacağını” vurgulamış.
“Ateşkesin ancak bu yolla; caydırıcı sayıda asker göndererek sağlanabileceği” görüşünü dile getirmiş.
ASKER SAYISININ UCU AÇIK
“Caydırıcı sayı ile kaç askerin ifade edildiği?” sorulduğunda ise “Hafter güçlerinin karşı saldırı yapabilecek gücünü yok edecek kadar sayıda” yanıtını vermiş.
Özetle, Libya’ya gönderilecek asker sayısının ucunu açık bırakmış.
Zaten Meclis’e gelen Tezkere’de geçmişte gelenlerde de olduğu gibi sayı konusunda yetkiyi Cumhurbaşkanı’na bırakıyor.
TÜRK ASKERİ VURULURSA?
Rusya, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Türkiye’ye karşıtı birçok gücün orada bulunduğu anımsatılmış.
“Bir Türk askerinin vurulması halinde nasıl bir tavır takınılacağı?” sorulduğunda ise Çavuşoğlu’nun yanıtı aynen şöyle olmuş:
“Ulusal çıkarımız doğrultusunda anında, aynıyla cevap veririz…”
Bunun çok uluslu çatışmaya kapı aralayabileceğine ilişkin endişeleri de gerçekçi bulmamış, ateşkesin sağlanmasına katkı vereceğinden söz etmiş.
Bu durumda, Libya’ya muharip, yani savaşan bir güç mü, yoksa taraflar arasında ateşkesi de sağlayacak, barış gücü görevini de üstlenecek bir güç mü yollanacak?
Ya da sadece eğitim ve taktik destek verecek, gerektiğinde de Başkent’te hükümet yetkilileri ile önemli noktaların güvenliğini sağlayabilecek kapasitede bir güç mü olacak?
Bakan’ın bunlara yanıtı, “Hafter güçlerini durduracak sayıda güç…” yönünde olmuş.
HAFTER’LE İLETİŞİM KURULDU MU?
Birçok ülkenin iki tarafla da görüştüğü anımsatılıp, “Hafter ile neden temas kurulmuyor?” sorusu yöneltildiğinde ise “Biz davette bulunduk ama kabul etmedi” yanıtıyla yetinmiş.
Bazı teknik ve askeri stratejik konulara da girilmiş…
Türkiye’nin Libya’dan çıkış stratejisi üzerinde durulmuş, ancak Bakan Çavuşoğlu, askerin ve hükümetin bu konudaki çalışmalarına işaret etmekle yetinmiş.
İlginizi Çekebilir