TÜBİTAK'ın milli ramjet motorlu hava-hava füzesi GÖKHAN ilk kez görücüye çıktı!
TEKNOLOJİBakan Kacır açıkladı: "Türkiye'nin 2 bin kilometre menzilli füze programı var" Milli ramjet motorlu hava-hava füzesi GÖKHAN'ı ilk kez 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında (IDEF 2025) görücüye çıktı. Törende, TÜBİTAK SAGE ile Milli Savunma Bakanlığı arasında "Milli Ramjet Motorlu Hava Hava Füzesi GÖKHAN'ın Geliştirilmesi Projesi Menzil ve Kabiliyet Artırımı için Sözleşme Değişikliği ve Uzun Menzilli Gökhan Geliştirilmesi Sözleşmesi" de imzalandı. Törende basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Türkiye, bir yandan balistik füzelerle önemli adımlar atıyor. Burada TAYFUN Blok-4 dünyaya tanıtıldı. Türkiye'nin 2 bin kilometre menzilli füze programı devam ediyor." dedi.
TÜBİTAK, milli ramjet motorlu hava-hava füzesi GÖKHAN'ı ilk kez 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında (IDEF 2025) görücüye çıkardı.
IDEF 2025, Milli Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda, KFA Fuarcılık AŞ'nin organizatörlüğünde İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) devam ediyor.
TÜBİTAK, fuar kapsamında ürünlerini tanıtırken, yeni işbirliklerine de imza atıyor.
TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen milli ramjet motorlu hava-hava füzesi GÖKHAN, ilk kez sergilendi.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile TÜBİTAK SAGE arasında 2021 yılında imzalanarak hayata geçirilen "Milli Ramjet Motorlu Hava-Hava Füzesi (GÖKHAN) Geliştirilmesi Projesi" kapsamında geliştirilen GÖKHAN'ın örtüsü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından indirildi.
TÜBİTAK, milli ramjet motorlu hava-hava füzesi GÖKHAN'ı ilk kez sergiledi. (AA)
GÖKHAN'IN MENZİLİNİN ARTIRILMASI İÇİN İMZALAR ATILDI
Törende, TÜBİTAK SAGE ile Milli Savunma Bakanlığı arasında "Milli Ramjet Motorlu Hava Hava Füzesi GÖKHAN'ın Geliştirilmesi Projesi Menzil ve Kabiliyet Artırımı için Sözleşme Değişikliği ve Uzun Menzilli Gökhan Geliştirilmesi Sözleşmesi" de imzalandı.
Bu kapsamda, GÖKHAN'ın menzilinin ve kabiliyetlerinin artırılacağı ve bildirildi.
"PROJEDEKİ MENZİL HEDEFİMİZİ DAHA İLERİYE TAŞIDIK"
Törende basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, GÖKHAN'ın Türkiye'nin en önemli hedeflerinden olduğunu belirterek, daha önce BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN ile Türkiye'ye ilk hava-hava füzelerini TÜBİTAK eliyle kazandırdıklarını söyledi.
Kacır, "Şimdi GÖKHAN ile çok daha ileri menzilli, çok daha yüksek ve süpersonik hızlarda görev yapabilen bir füze projesini de adım adım gerçeğe dönüştüreceğiz. Bu yıl ilk testlerini gerçekleştireceğiz. Bugün attığımız imzalarla projedeki menzil hedefimizi daha ileriye taşıdık. Dünyadaki en ileri kabiliyete sahip, muadilleriyle emsal düzeye inşallah GÖKHAN projesini getirmiş olacağız." dedi.
Bir yandan TÜBİTAK SAGE'nin yürüttüğü GÖKHAN projesiyle bir yandan ROKETSAN'ın yürüttüğü GÖKBORA projesiyle hem sıvı yakıtlı ramjet teknolojisinde hem katı yakıtlı ramjet teknolojisinde Türkiye'nin kabiliyet kazandığını anlattı.
TÜBİTAK SAGE ile Milli Savunma Bakanlığı arasında ʺMilli Ramjet Motorlu Hava Hava Füzesi GÖKHAN'ın Geliştirilmesi Projesi Menzil ve Kabiliyet Artırımı için Sözleşme Değişikliği ve Uzun Menzilli Gökhan Geliştirilmesi Sözleşmesiʺ de imzalandı. (AA)
TÜRKİYE CAYDIRICILIKTA ÇOK DAHA İLERİ SEVİYEYE GELECEK
Kacır, "Bütün bunlar hava unsurlarımızın özellikle KIZILELMA'mızın, KAAN'ımızın harp sahasındaki yetkinliklerini en ileri düzeye taşımamıza vesile olacak ve bu projeler tamamlandığında Türkiye caydırıcılıkta çok daha ileri seviyeye gelecek." diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN 2 BİN KİLOMETRE MENZİLLİ FÜZE PROGRAMI DEVAM EDİYOR"
Bakan Kacır, Türkiye'nin milli kabiliyetlerinin füze ailelerinin hepsinde geliştiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, bir yandan balistik füzelerle önemli adımlar atıyor. Burada TAYFUN Blok-4 dünyaya tanıtıldı. Türkiye'nin 2 bin kilometre menzilli füze programı devam ediyor. Bir yandan seyir füzeleri geliştiriyoruz, üretiyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye'nin ilk seyir füzesi SOM'u, TÜBİTAK geliştirmişti. ROKETSAN'ın eliyle SOM seri üretimde. SOM'un jet motorunu da Kale Havacılık ile yerli ve milli olarak geliştirdik. Artık SOM yerli jet motorumuzla görev icra edebilecek hale geldi. ATMACA ve ÇAKIR gibi füzelerle bütün bu alanlarda Türkiye'nin önemli kabiliyetleri var."
İlginizi Çekebilir