3 milyar dolarlık kapı açılıyor! Ambargo kaldırıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
3 milyar dolarlık kapı açılıyor! Ambargo kaldırıldı
Suudi Arabistan ile diplomaside yaşanan ılımlı hava ekonomiye de yansıdı. Ülke, Türk mallarına uyguladığı boykotu kaldırma kararı aldı.

Suudi Arabistan'da Türk mallarına boykota ülkenin en büyük süpermarket zinciri de katıldı - Haberler Ekonomi

Türk mallarına boykot uygulayan ve Türkiye’den ithalatı 2,7 milyar dolardan 189 milyon dolara düşüren Suudi Arabistan, ambargoyu kaldırıyor. Körfez’in en büyük ekonomilerinden biri olan Arabistan, Türkiye ile hem diplomatik hem de ekonomik açıdan yeni bir sayfa açmayı planlıyor. Şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sırasında açıklanacak olan karar ile iki ülkenin ticaretinde büyük artış yaşanması bekleniyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan adayı Kazım Taycı, Suudi Arabistan’ın Türkiye için ciddi bir pazar olduğunu belirterek “2020 yılında başlatılan ambargo ile Arabistan kapısı tamamen kapanmıştı. 2018 yılında 2,7, 2019 yılında 2,5, 2020 yılında 2,3 milyar dolar ihracatımız bulunuyordu. 2020 yılında ise bu rakam 189 milyon dolara geriledi. Yüzde 90’ın üzerinde bir azalış gösterdi. Arabistan hükûmeti tüm alışveriş merkezlerinde ‘Made in Turkey’ imzalı ürünleri görmek istemiyordu. Karşılıklı diplomasi ile bu sorunun çözülmesi Türkiye ekonomisi ve ihracatçısı tarafından önemli bir kazanım oldu” dedi.

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı'ndan Türk mallarına boykot çağrısı

TÜRK ÜRÜNLERİ TUTULUYOR
Arabistan’ın bölgede en fazla ticaret yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu da söyleyen Taycı “Ambargo öncesi ülkenin her yerinde Türk malı görmeniz mümkündü. Made in Turkey bir marka hâline gelmişti. Bizim ürünlerimize hem güveniyor hem de seviyorlardı.
Ambargo kaldırma kararı ile iki ülke ticaretinde eski seviyelerde aşılacaktır. Çünkü Arabistan’ın en iyi ürünleri alabileceği ülke Türkiye” dedi. Karar ile birlikte iki ülke ticaretinin ilk etapta 3 milyar dolara çıkacağını söyleyen Taycı “Bu en yakın ihtimal olarak görülüyor. Zamanla bu rakamın da aşılacağını söyleyebiliriz. Ülkedeki müşterilerimiz ile görüşmeler hâlindeyiz. Onlarda Arabistan hükûmetinin aldığı bu karardan çok memnun. Yeniden Türkiye ile ticaret yapacakları için mutlular” açıklamasında bulundu.

Suudi Arabistan'ın Türk mallarına ambargo kararı resmileşti - Mehr News Agency

HER ALANDA İŞ BİRLİĞİ
Türkiye’den Arabistan’a en çok mobilya, hazır gıda, tekstil ve yaş-meyve sebze ihracatı yapılıyor. Sadece hububat ve bakliyat ihracatımız 2020 yılında 181 milyon doları bulmuştu. Ülkedeki otellerin neredeyse tamamı ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılıyor. Ayrıca ticari ambargonun kaldırılması ile savunma sanayi alanında da yeni iş birliklerine imza atılacağı belirtiliyor. Arabistan hükûmetinin İHA ve SİHA konusunda büyük alımlar yapma niyeti olduğu söyleniyor. Yine turizm tarafında da belirgin bir büyüme yaşanması bekleniyor. İhracatçılar Arabistan’ın ülke olarak öneminin dışında, bölge ülkelerine de bir geçiş kapısı olması açısından kritik bir noktada olduğunu söylüyor. Türkiye ile ticarete yeniden başlanması ile birlikte Körfez ülkelerine yapılan ticaretin de ciddi anlamda artış göstereceğini belirtiliyor.

Kaynak:haber 7


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kim Milyoner Olmak İster'de Avrupa'nın kirli tarihini ortaya çıkaran soru! Herkes o ülkeye hayran ama tarihi bambaşka! Açık artırma ile çocuk ticareti... .Önceki Haber

Kim Milyoner Olmak İster'de Avrupa'nın k...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Sedef Kabaş isimli gazeteci kılıklı provokatör'e sert tepki: ''Zavallı müptezel''Sonraki Haber

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Sedef...

Yorum Yazın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin bölünmesine izin vermeyiz
Boykot yüzünden zarar eden CHP'li pazarcı AK Parti'ye geçti
Başsavcılıktan CHP talimatı: 86 kişinin ifadesi alınacak
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluk itirazına ret
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP demek cunta demektir
Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik övgüleri dünya basınında
Netanyahu: Türkiye ile Suriye'de çatışmak istemiyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Özgür Özel'e: Artık haddini bil
Devlet Bahçeli 2 ay sonra kameralar karşısında
Vatandaş isyanda! “Boykot çağrısından sonra CHP’den istifa ettim"
Boykot çağrısı yapan Aybüke Pusat, Teşkilat dizisinden atıldı
ABD Başkanı Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü
Aslı Baykal : ''Zor oldu ama tehlikenin ucundan dönmüşüz.''
Süleyman Soylu'dan Cumhurbaşkanı'na hakarete tepki: Sabrımızı yanlış anlıyorsunuz
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında mahkeme kararları açıklıyor
Ekrem TUTUKLANDI....................
İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun tutuklandı
Aslı Baykal'dan CHP'ye FÜZE !
Görülmemiş rüşvet tehdidi! 'Geleceğin Cumhurbaşkanı ile kötü olmak mı istiyorsunuz?'
CHP, 6 Nisan günü olağanüstü kurultay yapma kararı aldı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar