Dünyanın en büyüğü olacak! Tuz Gölündeki doğalgaz depolama tesisi dünyaya örnek olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyanın en büyüğü olacak! Tuz Gölündeki doğalgaz depolama tesisi dünyaya örnek olacak
Tamamlandığında dünyanın en büyük doğalgaz depolama tesisi olacak Aksaray'ın Sultanhanı ilçesindeki Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi'nde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Aksaray'ın Sultanhanı ilçesinde inşası devam eden Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Tesisi'nde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında tamamlanması hedeflenen doğalgaz depolama kapasitesinin yaklaşık yarısının Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Tesisleri'nde depolanması planlanıyor. 

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK 

İnşası tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak Aksaray'ın Sultanhanı ilçesindeki Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Tesisi'nde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 

TUZ ERİTİLEREK YAPILDI 

Yerin 500 metre altına inilerek tuzun eritilmesi ile oluşturulan mağaralarda doğalgaz depolanırken her bir mağara deponun 100 milyon metreküp doğalgaz depolama kapasitesi olacak. 

YER ALTI DEPOLARINA 60 GALATA KULESİ SIĞIYOR

Oluşturulan mağaralar içerisine 60 tane Galata Kulesi alabilirken, bir Eyfel Kulesi yüksekliğinde. Söz konusu projede toplam 40 mağara tamamlanırken proje sonunda bu sayı 52'ye ulaşacak. 

ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 60'I GÜNEŞTEN 

Depolamada kullanılan elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 60'ı güneş enerjisinden karşılanırken, proje için kurulan 1 mWe gücündeki güneş enerjisi santrali ile enerji üretiliyor ve bir yolda 878 ton karbon salınımı önleniyor. 

GÜNLÜK KAPASİTESİ 80 MİLYON METREKÜP OLACAK 

Depolama tesislerinin genişletme çalışmalarının 2023 yılında tamamlanması ile tesisin günlük kapasitesi 80 milyon metreküpe ulaştı. Bu kapasite ile Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 30'u karşılanabilecek. 

EKOSİSTEME KATKIDA BULUNUYOR 

Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Projesi 1. ve 2. etap çalışmaları kapsamında oluşturulmakta olan kavernalar için Hirfanlı Barajından alınan tatlı suyun işlem sonrası Tuz Gölü'ne deşarjı sonucu Tuz Gölü su seviyesi arttı ve ekosistemin gelişimine katkı sağlandı. Proje sayesinde Türkiye'nin en büyük flamingo kolonisini barındıran Tuz Gölü habitatı canlanırken, bu sayede flamingo sayısı arttı. 

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Canan Kaftancıoğlu'nun isteğiyle Fahrettin Altun'un evini görüntüleyen sanığın 5 yıl hapsi istendiÖnceki Haber

Canan Kaftancıoğlu'nun isteğiyle Fahrett...

Vatandaştan Akşener'e tepki: HDP ile ittifakı saklıyorsunuz!Sonraki Haber

Vatandaştan Akşener'e tepki: HDP ile itt...

Yorum Yazın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin bölünmesine izin vermeyiz
Boykot yüzünden zarar eden CHP'li pazarcı AK Parti'ye geçti
Başsavcılıktan CHP talimatı: 86 kişinin ifadesi alınacak
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluk itirazına ret
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP demek cunta demektir
Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik övgüleri dünya basınında
Netanyahu: Türkiye ile Suriye'de çatışmak istemiyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Özgür Özel'e: Artık haddini bil
Devlet Bahçeli 2 ay sonra kameralar karşısında
Vatandaş isyanda! “Boykot çağrısından sonra CHP’den istifa ettim"
Boykot çağrısı yapan Aybüke Pusat, Teşkilat dizisinden atıldı
ABD Başkanı Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü
Aslı Baykal : ''Zor oldu ama tehlikenin ucundan dönmüşüz.''
Süleyman Soylu'dan Cumhurbaşkanı'na hakarete tepki: Sabrımızı yanlış anlıyorsunuz
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında mahkeme kararları açıklıyor
Ekrem TUTUKLANDI....................
İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun tutuklandı
Aslı Baykal'dan CHP'ye FÜZE !
Görülmemiş rüşvet tehdidi! 'Geleceğin Cumhurbaşkanı ile kötü olmak mı istiyorsunuz?'
CHP, 6 Nisan günü olağanüstü kurultay yapma kararı aldı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar