TÜBİTAK SAGE geliştirmekte olduğu KUZGUN-TJ'nin uzun menzilde hassas vuruş yeteneğine sahip bir 'kamikaze dron' olduğu gerçeğini gözler önüne serdi. Turbojet motorlu KUZGUN'un operasyon kabiliyeti 200 kilometreyi aşıyor.
Türk halkı dolanan mühimmat konusunda ROKETSAN-STM ortaklığında geliştirilecek ALPAGUT ve Titra Teknoloji'nin DELİ'si ile heyecanlanırken TÜBİTAK SAGE'nin son yayınladığı klip yeni bir sevinç dalgasına yol açtı.
KUZGUN füze ailesini bir süredir geliştirmekte olan Gürcan Okumuş yönetimindeki kurum, bu füzenin 'turbojet' itkili modelinin yapabileceklerini çarpıcı bir animasyonla gözler önüne serdi.
Klibe göre KUZGUN-TJ füzesi taşıyan bir hava aracı, hedefteki zırhlıyı çok uzak mesafelerden takibe alıyor. Daha sonra lazer işaretlemeyle güdümlediği hedefe KUZGUN-TJ'yi ateşliyor.
Havada kanatlarını açan akıllı mühimmat, turbojet motorundan aldığı itkiyle hızlanarak hedef noktanın takibini 200 kilometre boyunca yerine getirebiliyor.
30 kilogram harp başlığına sahip olması beklenen KUZGUN-TJ, görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığıyla (IIR) güdümlenerek takip ettiği hedefi yok etmek için terminal safhada hassas biçimde dalışa geçiyor.
Güdüm yöntemi ve harp başlığı açısından modüler özellikli, düşük maliyetli, çoklu kullanıma uygun, düşük yanal hasara sahip ve yüksek vuruş hassasiyetli bir akıllı füze olan KUZGUN, hava araçları dışında jet motorlu ve katı yakıtlı modelleriyle SİDA'larda da kullanılacak.
Parçacıklı, delici, termobarik ve genel maksat harp başlıkları taşıyabilen KUZGUN füzeleri Türkiye'nin deniz ve karadaki operasyon kabiliyetlerini önemli ölçüde artıracak.
DOLANAN MÜHİMMATLAR ÇEŞİTLENİYOR
Dolanan mühimmatlar ALPAGUT ve DELİ
Son yayınladığı KUZGUN-TJ klibiyle TÜBİTAK SAGE, dolanan mühimmat konusunda ROKETSAN-STM'nin ALPAGUT'uyla Titra'nın DELİ'sine meydan okuyacağını gözler önüne serdi.
65 kilometre menzilde operasyon kabiliyeti olacak ALPAGUT akıllı mühimmatı, SAHA EXPO'da tanıtılmış ve beğeni toplamıştı. Yine aynı fuarda Titra Teknoloji tarafından tanıtılan 'gezinen mühimmat' DELİ'nin ise 85 kilometre menzili olacağı açıklanmıştı.
TÜBİTAK SAGE'nin KUZGUN-TJ'si ise menzil bakımından rakiplerinin oldukça üstünde bir füze... 200 kilometre menzilde operasyon kabiliyeti olması beklenen füze bundan daha uzağa da gidebilir. Çünkü TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, 4. Geleneksel Lagari Havacılık ve Savunma Günleri'nde yayınladığı bir slaytta KUZGUN-TJ'nin menzilini 250 kilometre olarak duyurmuştu.
KUZGUN AİLESİNİN 3 ÜYESİ
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin taktik güdümlü mühimmat ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen KUZGUN ailesinde şimdilik 3 ayrı modelde füze bulunuyor.
Serbest Süzülüm (KUZGUN-SS), Turbojet Motorlu (KUZGUN-TJ) ve Katı Yakıtlı Roket (KUZGUN-KY).
Havada SİHA'lar tarafından serbest bırakıldıktan sonra hedefine doğru uçuşa geçen KUZGUN-SS, ateşlendiği irtifa ile orantılı olarak 110 kilometre menzile ulaşabiliyor.
60 kilogram harp başlığına sahip KUZGUN SS, özellikle AKSUNGUR SİHA'ların Yunan donanmasına karşı önemli bir vurucu gücü olacak.
KUZGUN SS, AKSUNGUR ve AKINCI gibi SİHA'ların yanında F-16'dan, HÜRKUŞ'tan ve yakın gelecekte KIZILELMA MİUS ile HÜRJET'ten de ateşlenebilecek.
Hava araçlarının yanısıra silahlı insansız deniz araçlarının da vurucu gücü olacak KUZGUN-KY ise 40 kilometre ile 250 kilometre arasındaki menzillerde operasyon kabiliyetine sahip olacak.
Kaynak:trhber
Yorum Yazın