2022'nin en çok kazandıranları açıklandı! Borsa yılın yıldızı oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
2022'nin en çok kazandıranları açıklandı! Borsa yılın yıldızı oldu
Geçtiğimiz yıl, birçok yatırım aracı, yatırımcılarına kazandırsa da en çok reel getiriyi Borsa İstanbul'daki BIST 100 endeksi sağladı. Borsa 2022'nin yıldızı oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık 2022 dönemine ait Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı açıkladı. Buna göre, 2022 yılında tüketici ve üretici enflasyonuna indirgendiğinde reel getiri sağlayan tek yatırım aracı BIST 100 endeksinde oldu.

EN YÜKSEK REEL GETİRİYİ SAĞLADI

Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 15,09, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 13,47 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 6,47, külçe altın yüzde 4,86, Euro yüzde 4,35, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,57 ve Amerikan doları yüzde 0,50 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağladı.

TÜFE ile indirgendiğinde DİBS yüzde 4,97, külçe altın yüzde 3,39, Euro yüzde 2,89 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 0,15 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan doları yüzde 0,91 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

DOLAR 3 AYDA KAYBETTİRDİ

BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 45,17, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 45,95 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, dolar Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,99, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,48 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 68,19, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 78,23 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, aynı dönemde külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,57, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,29 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

KÜLÇE ALTIN 

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 34,44, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 61,81 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından DİBS yüzde 20,81, külçe altın yüzde 30,20, Amerikan doları yüzde 30,40, Euro yüzde 34,80 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 41,25 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise DİBS yüzde 4,69, külçe altın yüzde 15,99, Amerikan doları yüzde 16,23, Euro yüzde 21,52 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 29,28 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Siz NATO'ya girmeyin daha iyi: Çok renkli İsveç ordusunun LGBT askerleriÖnceki Haber

Siz NATO'ya girmeyin daha iyi: Çok renkl...

Tele 1'in konuğu 6'lı masaya 'Amerikan projesi' dedi: Apar topar yayından alındı .Sonraki Haber

Tele 1'in konuğu 6'lı masaya 'Amerikan p...

Yorum Yazın

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy açıkladı! İşte İstanbul’un en güvenli ilçeleri
Peygamber efendimizi hedef almışlardı: Leman hakkında iddianame hazırlandı! 6 yöneticiye hapis istemi
Son dakika: CHP'de kriz! 4 isim ihraç talebiyle disipline sevk edildi
Son dakika: CHP'nin tüm ilçe kongreleri durduruldu!
CHP kongresini iptal ettiren Özlem Erkan CHP üyesi çıktı! İmamoğlu ve Çelik’le bir arada
Özgür Özel'den Gürsel Tekin'in randevu talebine ret!
Kassam Tugayları, İsrail'e "Musa'nın Asası" operasyonu başlattı
CHP'de yeni gelişme: Barış Yarkadaş disipline sevk edildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu denilen gaddarın kıyımına sessiz kalamayız
Avcılar ve Beşiktaş belediyelerine operasyon: 7 gözaltı kararı
100 yıllık CHP’yi bile ele geçiren yüzyılın yolsuzu
Gürsel Tekin CHP'den ihraç edildi
Özgür Özel'den son dakika açıklaması: Gürsel Tekin'i partiden ihraç ettik
Devlet Bahçeli: Cumhuriyet Halk Partisi havlu atmıştır
CHP MYK Özgür Özel başkanlığında olağanüstü toplanıyor
Gazeteci Nedim Şener’in İmamoğlu ve Başsavcı Gürlek ile ilgili açıklamaları büyük ses getirdi
Adalet Bakanı Tunç'tan belediyelere yönelik yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili açıklama: Soruşturmalar siyasi değil
CHP İstanbul İl Kongresi iptal edildi, yönetim görevden alındı
Özgür Özel'e ait dokunulmazlık dosyası Meclis'e sunuldu
Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'ten çarpıcı açıklamalar: 100 yılın en büyük yolsuzluk dosyası! Beyanı delillendirmeden kimseyi tutuklamıyoruz

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar