24 Haziran'dan sonra dünya yepyeni bir Türkiye görecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
24 Haziran'dan sonra dünya yepyeni bir Türkiye görecek
24 Haziran, Türkiye için yeni yükseliş döneminin başlangıcı, tarih yapıcı rolünün geri dönüşü için milat niteliğinde. Merkez iktidar alanını güçlendirmiş, ekonomi ve savunmada büyük atılımlar yapan, küresel ve bölgesel ölçekli sarsıntılara karşı kendini takviye etmiş, bağımlılıklarından kurtulmuş, toplumsal dayanışmasını en üst düzeye çıkarmış bir Türkiye dünyada parlayan yıldız olacak.

 

24 Haziran'dan sonra dünya yepyeni bir Türkiye görecek

 

Seçmen 24 Haziran’da bir ‘evet’le Türkiye’de çok şeyi değiştirecek. Türkiye, 25 Haziran sabahına ağırlıklarından kurtulmuş olarak uyanacak. Halkın cumhurbaşkanını 2. kez, parlamentoyu ise 27. kez seçmek için gideceği erken seçimler sonucu ne olursa olsun Türkiye’de reform niteliğinde köklü değişiklikleri beraberinde getirecek. Cumhuriyet, 95. yılında dönüşeceği cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile geleceğe umutlu ve güçlü adımlar atacak. Seçmenin tam bir yıl önce 16 Nisan’da oyları ile vize verdiği pek çok yenilik cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi ile birlikte artık 3 Kasım 2019 beklenmeksizin uygulamaya girecek. İşte tarihi değişimin öne çıkan başlıkları:

 

VESAYETE TASFİYE

* 24 Haziran seçimleri ile birlikte Cumhuriyet tarihinde ilk defa millet aynı anda hem parlamentoyu hem de cumhurbaşkanın belirleyecek.

* Vesayet sistemi tamamen tasfiye edilecek. Yasama ve yürütme güçlenecek. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkacak. Hükümet icraat yapacak, Meclis kanun yapacak. Meclis Hükümeti denetleyecek.

* Yeni sistemle birlikte Başbakanlık tarih olacak. Hükümetin başı cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı bakanları parlamento içinden veya dışından seçebilecek. Bakan olarak seçilen milletvekillerinin vekillikleri sona erecek.

 

TIKIR TIKIR İŞLEYECEK

* Yürütmenin tek elde toplanması ile birlikte karar alma mekanizmaları azalarak işleyiş hızlanacak. Krizlerin ortadan kalkacağı sistemde istikrar ekonomik büyümeyi getirecek.

* Koalisyonlar dönemi yerini tek başına iktidar çıkaran sistemlere bırakacak.

* Yeni sistemde Türkiye cumhurbaşkanı yardımcıları ile tanışacak. Buna ilişkin sayı uyum paketi ile netleştirilecek.

 

KUVVETLERE NET AYRIM

* Yeni sistemde demokrasinin vazgeçmesi olan kuvvetler ayrıldığı çizgi olarak daha da netleşecek. Görev alanlarına müdahale ortadan kalkacak.

 

TEMSİL GENİŞLİYOR

* Vatandaşlar cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Seçilme yaşı 18'e inecek. Böylece, toplumun parlamentodaki temsili de yaş aralığı olarak genişleyecek.

 

VEKİLLERE TEMPO

* Milletvekillerine daha fazla görev verilecek. Özellikle kanunların hükümet değil, milletvekillerince teklif edilmesi, muhalefet milletvekillerinin da söz söyleyebilirliğini artıracak. Meclis’te hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanı’nın geri göndermesi durumunda da son söz Meclisin olacak.

* İçtüzük değişikliği ile beraber Meclis daha verimli çalışacak. Muhalefetin gereksiz engellemeleri by-pass edilerek yasal düzenlemeler zaman geçirilmeksizin uygulamaya sokulacak.

 

Vekillere başarı formülünü verdi

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 24 Haziran erken seçim tarihini açıkladıktan sonra partisinin milletvekilleriyle dün ilk kez bir araya geldi.

Parti genel merkezinde basına kapalı gerçekleşen ve 1.5 saat süren kahvaltılı toplantıda, vekilleri hem uyardı hem de talimat verdi. Edinilen bilgilere göre Erdoğan, şunları söyledi:

Yeniden aday olsanız da olmasanız da bu mücadelenin bir dava meselesi olduğunu unutmayın. Bu işi kişisel çıkar için yapanların bizim aramızda yeri yoktur. Biz ülkemiz için milletimiz için buradayız. Siyasi partilerde yenilik sürekli olur. Listede olsanız da olmasanız da bu dava için çalışın. Listelere girecek ya da çıkacaklar olabilir. Kimse ben yoksam AK Parti yok demesin herkes çalışmaya başlasın.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İşte AK Parti'de 3 dönem kuralına takılan isimlerÖnceki Haber

İşte AK Parti'de 3 dönem kuralına takıla...

Abdulkadir Selvi'den cumhur ittifakına operasyon iddiası!Sonraki Haber

Abdulkadir Selvi'den cumhur ittifakına o...

Yorum Yazın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP demek cunta demektir
Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik övgüleri dünya basınında
Netanyahu: Türkiye ile Suriye'de çatışmak istemiyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Özgür Özel'e: Artık haddini bil
Devlet Bahçeli 2 ay sonra kameralar karşısında
Vatandaş isyanda! “Boykot çağrısından sonra CHP’den istifa ettim"
Boykot çağrısı yapan Aybüke Pusat, Teşkilat dizisinden atıldı
ABD Başkanı Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü
Aslı Baykal : ''Zor oldu ama tehlikenin ucundan dönmüşüz.''
Süleyman Soylu'dan Cumhurbaşkanı'na hakarete tepki: Sabrımızı yanlış anlıyorsunuz
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında mahkeme kararları açıklıyor
Ekrem TUTUKLANDI....................
İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun tutuklandı
Aslı Baykal'dan CHP'ye FÜZE !
Görülmemiş rüşvet tehdidi! 'Geleceğin Cumhurbaşkanı ile kötü olmak mı istiyorsunuz?'
CHP, 6 Nisan günü olağanüstü kurultay yapma kararı aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özel'in 'sokak çağrısına' sert tepki: Göz yummayacağız!
İBB’deki yolsuzlukta flaş! Murat Ongun ile Serdal Taşkın’ın ses kayıtları ortaya çıktı .
İBB soruşturması kapsamında firari Ertan Yıldız yakalandı
20+80 milyon dolar PKK'ya nasıl gitti? Ekrem İmamoğlu önce ana-avrat sövdü, sonra 'halledin, sorun çıkmasın' dedi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar