ABD, Fırat Kalkanı Harekâtı ile huzura kavuşan bölgeyi karıştırmak için yeni oyun peşinde
Terör örgütü DEAŞ’ın Suriye’deki kalesi Rakka’yı kurtarmak için bir başka terör örgütü PKK-PYD ile birlikte hareket eden ABD’nin yeni oyunu ortaya çıktı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) şiddetli çatışmaların ardından terör örgütü DEAŞ’tan temizlediği Cerablus ve El-Bab’ı karıştırmak istiyorlar. Bölgenin huzura kavuşmasıyla terör örgütü PKK’nın Kobani-Afrin hattını birleştirme planı suya düşmesinin ardından ABD, sahadaki aktörleri harekete geçirmeyi hedefliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıklıkla dile getirdiği ve halkının talebi üzerine gerçekleştirilen Fırat Kalkanı operasyonu boşa çıkarmayı planlıyor. ABD ilk olarak, TSK’nın güvenliğini sağladığı bölgeyi istikrarsızlaştırılmaya çalışacak. Bölgedeki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre ABD, sivil kanallar üzerinden harekete geçmeyi planlıyor ve 20 Ağustos’tan sonra bölgedeki halkı isyana hazırlayacak.
İkinci aşamada ise, ABD bölgedeki Arap aşiret liderlerine Ürdün-Suriye sınırındaki Deraa hattında olduğu gibi özerk bir yapı oluşturacak. Ancak bölge federal değil konfederal bir yapı olarak PKK-YPG’nin kontrolündeki bölgeye bağlı olacak. Böylece ABD bölgeyi dolaylı yoldan PKK’ya vererek Afrin-Kobani hattını birleştirmeye çalışacak. ABD’nin bu operasyon için özel bir birim oluşturduğu ve plan çerçevesinde TSK ile birlikte hareket eden bazı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birimlerini de kendi yanına çekmeye çalıştığı öğrenildi. Hamza Tugaylarından bazı isimlerin de bu girişimin içinde olduğu belirlendi.
ABD GERÇEK YÜZÜNÜ GÖSTERDİ
Bu arada Rakka operasyonu sonrasında PKK/YPG’ye verilen silahların geri alınacağını sözlü ve yazılı olarak Ankara’ya ileten ABD’nin iki yüzlü tutumu çok geçmeden ortaya çıktı. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, YPG’ye verilen yardımın uzun vadeli olması konusunda açık kapı bırakarak “Rakka’nın DEAŞ’ın elinden alınmasından sonra dahi silah ve ekipman göndermeye devam etmesi gerekebilir” dedi.
Dünya Trump’a güvenmiyor
Amerikan araştırma kuruluşu Pew Research Center’ın dünya çapında yaptığı araştırma sonuçlarına göre dünya nüfusunun yüzde 75’ten fazlası ABD Devlet Başkanı Donald Trump’a güvenmiyor. 37 ülkede 40 bin kişi ile yapılan araştırmada Trump’ın global politikaları ve liderliğini beğenenlerin oranı sadece yüzde 22. Araştırmanın yapıldığı ülkelerdeki ABD liderliğine olan güven, 2004 yılında Irak’ın işgali dönemindeki ABD Başkanı George Bush’a duyulan güvensizlikten daha da düşük. Araştırmaya katılanların üçte ikisinden fazlası Trump’ın ‘küstah ve tehlikeli’ olduğuna inanıyor. Trump’a en az güven duyanlar İsveçliler, en fazla güvenenler Filipinliler. Müslüman ülkelerde Trump’a duyulan güven ise düşüş gösteriyor. Bu oran Lübnan’da yüzde 34, Türkiye’de yüzde 18, Ürdün’de ise yüzde 15.
Yorum Yazın