Anayasa Mahkemesi bu delilleri de görmezden gelmiş!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anayasa Mahkemesi bu delilleri de görmezden gelmiş!
Anayasa Mahkemesi’nin devleti katliam yapmakla suçlayan 1128 akademisyen ile ilgili verdiği karar tartışılırken bu akademisyenler arasında bulunan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında verilen mahkûmiyet kararının gerekçesinde çarpıcı deliller yer alıyor. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında Fincancı’nın bazı demeçlerinde hendek kalkışmasını Bosna’daki Srebrenitsa Katliamı’na benzettiğine yer veriliyor. Söz konusu demeçlerde yer alan skandal ifadeler gerekçeli kararda tek tek sıralanıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin yayınladıkları bildiri ile devleti katliam yapmakla suçlayan 1128 akademisyen ile ilgili verdiği karar tartışılırken bu akademisyenler arasında bulunan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında verilen 1 yıl 18 aylık mahkûmiyet kararının gerekçesinde çarpıcı detaylar yer alıyor.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkûmiyet kararının gerekçesinde, Fincancı'nın hendek kalkışmasını Bosna'daki Srebrenitsa Katliamı'na benzettiği ifade edildi. Kararın gerekçesinde, Fincancı'nın bazı basın organlarında hendek kalkışması ile ilgili verdiği röportajlarından bahsedildi ve bu röportajlar alıntılandı. Söz konusu röportajlarda skandal ifadeler bulunması dikkat çekti.

SKANDAL SREBRENİTSA BENZETMESİ

21 sayfalık gerekçeli karara göre; Şebnem Korur Fincancı, 21 Aralık 2015 tarihindeki Evrensel Net isimli internet sitesinde yayınlanan ''Bilmiyorduk Deme Lüksümüz Yok'' başlıklı röportajında şunları söyledi: "İyi de ne yapsınlar? Hendek olmasa devlet bütün hepsini tutukluyor. Sen devlet olarak şiddeti yoğunlaştırdığında bunun karşılığını şiddet ile alırsın kaçınılmaz olarak… Gezi Parkında kalan gençleri düşünün. Onlarda barikatlar kurdular, polis aracını çevirdiler, Barikat olarak kullandılar. Ne yapsalardı nasıl koruyacaklardı kendilerini… Diğer yandan bu süreç bana Bosna Sırbistan sürecini anımsatıyor. Onlar da çok iç içe geçmişlerdi, bir arada yaşıyorlardı. Bosna'da toplu mezarlarda çalıştım. Nasıl bir şey yaşandığını yakından gözleme imkânım oldu. Aynı acıyı burada yaşamak istemiyorum."

ULUSLARARASI MAHKEME TEHDİDİ

Yine Fincancı'nın Birgün Gazetesi'ne verdiği 15 Temmuz 2016 günlü röportajın başlığının "Cizre Türkiye'nin Srebrenitsa'dır" olduğu gerekçeli kararda kaydedildi. Röportajda, Fincancı'nın Cizre'de yaşananları Srebrenitsa'da yaşananlara benzettiği belirtildi. Fincancı'nın ayrıca 5 Mart 2016 tarihinde Özgür Gündem tarafından yayınlanan 'Cizre'deki tablo Bosna'dan daha ağır' başlıklı röportajında ise; "Cizre'de karşılaştığımız tablo, Bosna'nın çok ötesinde… Burada devletin işlediği bir suçtan bahsediyoruz. Bu topraklarda başka devlet, tank, top kullanmayacağına göre bunu yapan bu devlettir. Devletin işlediği bir suçtan bahsettiğimiz için incelemenin bağımsız heyetler tarafından yapılması gerekir. Burada islenen suçlar uluslararası mahkemelerde yargılanacak. Bu insanlığa karsı işlenen bir suçtur. Bu suçun zamanaşımı olmaz. Bu vahşet, bir soykırım girişimidir" dediği kaydedildi.

"PKK'NIN HAMİLİNE SOYUNDULAR"

Gerekçeli kararda, "Akademisyenler topluluğunun bölgede devlet kurumlarını etkisiz hale getirerek ortadan kaldırmayı hedefleyen PKK/KCK'nın legal görünümlü hamiline soyundukları göz ardı edilmemelidir" denildi.

Kararda, "Örneğin bir akademisyen El-Kaide veya DAEŞ ile mücadele eden ABD veya Avrupa Birliği ülkelerinden herhangi birini bu örgüte karşı 'katliam' yapmakla itham edemez. Bu ilgili ülkelerin hukuk sistemleri buna asla izin vermez. Aksini yapanlar hakkında ülkesi aleyhine suç işlediği hatta ülkesine ihanet ettiği gerekçesiyle gerekli müeyyideler uygulanır" denildi.

MAHKEMENİN GEREKÇELİ KARARINDA ŞU İFADELER YER ALDI:

Mahkemenin gerekçeli kararında, sanığın bildirinin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı yönündeki savunmasına da şu şekilde cevap verildi: "Bildiri içeriğinin tarihsel gerçeğe uymaması, tamamen PKK/KCK Silahlı Terör Örgütünün amaç ve ideolojisiyle örtüşecek şekilde sözde 'öz yönetim' anlayışına destek çıkması, örgütün hendek kazma eylemlerini desteklemesi, bu eylemler ile terör örgütünü meşru göstermesi ve bu kapsamda örgüt yöneticisi Bese Hozat tarafından aydınlara ve akademisyenlere yönelik örgüt adına yapılan çağrıya uyarak çağrıyı benimser nitelikte bildiri yayınlanması bir bütün olarak değerlendirildiğinde; bildirinin propaganda niteliğinde olması ve ifade özgürlüğünün sınırlarını asması dikkate alınarak, sanığın savunması kendini suçtan ve cezadan kurtarmaya yönelik bulunmuştur" denildi.

CEZA ALMIŞTI

Bilindiği gibi Şebnem Korur Fincancı, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucu "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 18 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, sanık hakkında verilen cezada herhangi bir indirim yapılmamasına hükmetmişti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hükümet kamu işçilerine yeni zam teklifi yaptı! Kamu işçisinin zammı ne kadar olacak?Önceki Haber

Hükümet kamu işçilerine yeni zam teklifi...

Sınırda hareketli anlar! Türk zırhlısını gören teröristler apar topar kaçtıSonraki Haber

Sınırda hareketli anlar! Türk zırhlısını...

Yorum Yazın

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar tutuklandı!
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik hakkında soruşturma
Manavgat Belediyesi'nde rüşvet alırken suçüstü yakalanan şüpheli itirafçı oldu
MSB acı haberi duyurdu: Irak'ta şehit sayımız 12'ye yükseldi!
MSB acı haber duyurdu: Irak'ta şehit sayısı 8'e yükseldi!
Özgür hakkında soruşturma açıldı
Kuzey Irak'ta metan gazından zehirlenen 5 askerimiz şehit oldu
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek TUTUKLANDI !
Rüşvetin adı Tayland Çikolatası! CHP'li belediyenin 'baklava kutusundaki rüşvet' çarkında yeni detaylar...
Ahtapotun kolları Akdeniz'de! CHP'li belediyelere yeni dalga yolsuzluk operasyonu: İşte gözaltına alınan isimlerin oluşturduğu o rüşvet çarkı...
Adıyaman, Antalya ve Adana belediye başkanları gözaltına alındı
Son Dakika: Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı gözaltına alındı
CHP'yi karıştıracak mektup: Eski belediye başkanı cezaevinden yazdı!
İzmir'de yolsuzluk operasyonu: Tunç Soyer dahil 41 kişi tutuklandı
Belediye binasında rüşvet alırken kayda alındı! CHP'ye baklava operasyonu
Peygamber Efendimize hakaret eden Leman dergisi önünde protesto
Leman şerefsizi Doğan Pehlevan'ın sicili kabarık! Kirli geçmişi ortaya çıktı!
Adalet Bakanı Tunç duyurdu: Leman dergisi hakkında soruşturma
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon! Tunç Soyer gözaltına alındı Listede 157 kişi var
TSK'nın en büyük gücü: Türk Kara Kuvvetlerinin 2234. kuruluş yıl dönümü

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar