AK Parti’nin başörtüsüne anayasal güvence getirecek teklif ile anayasada 5 ayrı maddede değişiklik yapılacağı belirtildi. Eğitim-öğretim hakkı düzenlenecek. Başörtüsü yüzünden kimse kamu hizmetinden mahrum bırakılamayacak. Kamuda çalışma hakkı hükümleri de revize edilecek. İşte tüm detaylar...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, başörtüsüne ilişkin kanun teklifi sonrası AK Parti Grup Toplantısı'nda ''Kanun teklifi diye Meclis’e sundukları metin, sorunu hem tüm boyutlarıyla kucaklamaktan, hem de arzu edilen şekilde çözmekten çok uzaktır. Dürüstseniz samimiyseniz gelin çözümü yasa değil Anayasa düzeyinde sağlayalım'' resti sonrası başörtüsü için anayasa çalışmaları başladı.
BEKİR BOZDAĞ: PAZARTESİYE KADAR NETLEŞTİRMEK İSTİYORUZ
Adalet Bakanı Bekir, Bozdağ, başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği çalışmalarını değerlendirirken şu açıklamayı yaptı; "Çalışmalarımızı pazartesine kadar netleştirip Sayın Cumhurbaşkanı'mıza arz etmeyi planlıyoruz. Böylesine önemli bir konuda elbette Cumhur İttifakı olarak hareket edilecektir. CHP'nin başörtüsüne yönelik teklifi Bu haliyle parlamentodan geçmesi, yasakçı zihniyeti, 'güvence' adı altında milletin önüne getirip 'İşte güvence' diye kanunlaştırmak olur"
5 MADDEDE DEĞİŞİKLİK
Türkiye Gazetesi'nde yer alan bilgiye göre; AK Parti’nin başörtüsüne anayasal güvence getirecek teklif ile anayasada 5 ayrı maddede değişiklik yapılacağı belirtildi. Taslak, pazartesi günü kabine toplantısında ele alınacak. AK Parti’nin hukukçu kurmayları ile Adalet Bakanlığının üzerinde çalıştığı taslağa göre, Anayasa’nın ‘Kanun önünde eşitlik’ başlıklı 10, ‘Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasını’ düzenleyen 13, ‘Eğitim ve öğrenim hakkını’ düzenleyen 42, ‘çalışma hakkı’ başlıklı 49 ve ‘Kamu hizmetlerine girme’ başlıklı 70’inci madde üzerinde değişiklik yapılması hedefleniyor.
KANUN ÖNÜNDE EŞİTLİK SAĞLANACAK
Bu maddelere eklenecek yeni hükümlerle, ‘devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda’ olacak. Eğitim ve öğrenim hakkı maddesi ‘Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimsenin eğitim ve öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemeyeceği’ kapsamında düzenlenecek. Anayasa’nın 49’uncu maddesinde düzenlenen ‘Çalışma hakkı’ hükümleri de yine başörtüsüne güvence getirilecek şekilde yeniden yazılıyor. Bu düzenlemeye bağlı olarak 70’inci maddedeki kamu hizmetlerine girme hükümleri de değiştirilecek. Böylece çalışma hayatı, kamu hizmetlerinden yararlanma ve eğitim hayatında başörtüsü nedeniyle ayrımcılığa tabi tutulamayacağı hükme bağlanacak.
Kaynak:trhber
Yorum Yazın