Çin toryum reaktörünü açtı, sıra Türkiye'de! Kuşak ve Yol'la paylaşacaklar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çin toryum reaktörünü açtı, sıra Türkiye'de! Kuşak ve Yol'la paylaşacaklar
Enerji sorununu kökünden çözecek toryum teknolojisinde bir eşik daha aşıldı. Gobi Çölü'ndeki test reaktöründe 2 yıldır toryumdan elektrik üretmeye uğraş veren Çin Bilimler Akademisi kaydadeğer sonuçlar elde etti ve Pekin'den reaktörün işletilmesi konusunda 10 yıllık izin aldı. Çin, sıvı toryum bazlı erimiş tuz reaktörlerini yakın bir gelecekte Kuşak ve Yol Projesi'ne paydaş ülkelere satmayı planlıyor.

Türkiye için 60 trilyon dolar değerinde enerji potansiyeline sahip toryum teknolojisi Çin'de hızla ilerliyor. 2021 yılında Çin Bilimler Akademisi'nin Gobi Çölü'ndeki Wuwei şehrine kurduğu deneysel toryum nükleer reaktörü tüm testlerde olumlu sonuç verdi. Pekin yönetimi, reaktörün 10 yıl boyunca işletilmesi konusunda izin yayınladı.

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Şanghay Uygulamalı Fizik Enstitüsü tarafından işletilen reaktör soğutma suyuna ihtiyaç duymadığından ötürü çöl ortasında bile elektrik üretebiliyor. 

Sıvı toryum içerikli erimiş tuz reaktörü olan tesis başlangıç aşamasında 2 megavatlık enerji üretim kapasitesine sahip. Pekin medyasındaki bilgilere göre toryum nükleer santrali, erimiş tuzları hem yakıt hem de soğutucu olarak kullanan bir tür gelişmiş bir teknoloji kullanıyor. 

Uranyum yakıtı kullanan reaktörlerden çok daha güvenli olan ve patlama riski bulunmayan toryum santrali, geleneksel atom yöntemlerine göre çeşitli avantajlar da sunuyor. 380 bin ton kanıtlanmış toryum rezervine sahip Türkiye, reaktör konusunda hızlı davrandığı takdirde büyük bir potansiyeli ortaya çıkarabilir. 

ABD VE HİNDİSTAN DENEMİŞTİ

Çin, doğada uranyumdan daha çok bulunan toryum maddesi konusunda zengin ülkeler arasında bulunuyor. Nükleer endüstri uzmanlarına göre toryum reaktöründen enerji üretimini başarması, geleceğin teknolojisinde Çin'in bir adım daha öne çıkmasını sağlıyor. 

Toryumdan enerji elde etmeye dair deneyler 1965-1969 yılları arasında Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda yapılmış ve başarılı sonuç alınmıştı. Ancak o dönem değişen öncelikler nedeniyle toryum teknolojisi araştırmalarına öncelik verilmedi. 

1980'lerde Hindistan'ın da denediği bu teknoloji çeşitli zorluklarla karşılaştı ve Hindistan Erimiş Tuz Reaktörü projeyi ticari olarak kullanılır duruma getirilemedi. 

Toryum madenine ilişkin dünyanın en zengin ülkelerinden Türkiye ise bu konuda en ciddi adımı 2021 yılında attı. Toryuma dayalı Milli Nükleer Reaktör Projesi TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi) öncülüğünde başlatıldı. Kurum, erimiş tuz reaktörü kurma yolunda faaliyetlerine devam ediyor.

TÜBİTAK MAM'ın 3 bin MW gücünde elektrik üretecek santral için analiz ve tasarımları tamamladığı belirtiliyor.

Eritilmiş Tuz Reaktörleri, erimiş haldeki sıvı tuzu reaktördeki tepkimeyi başlatmak için kullanıyor. Araştırma ekibi Tuzlu Sulama Deneyi'nin (SALIENT) bir parçası olarak örnek bir parça toryumu nötronları çarpıştırarak füzyonlanabilir uranyuma dönüştürmeyi planlıyor.

Tesis başarıyla kurulur ve toryum yakıtla üretim başlarsa, Türkiye uranyuma ihtiyaç duymadan nükleer enerji konusunda neredeyse sonsuz bir kaynağını kullanma imkanına kavuşmuş olacak. 

ÇİN'E 20 BİN YIL YETİYOR

Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden ünlü fizikçi Prof. Engin Arık'ın hesaplamalarına göre mevcut 380 bin tonluk toryum rezervi Türkiye'nin elektrik üretimini 1200 yıl boyunca karşılamaya yeterli düzeyde. 

Çinli bilimadamları ise kendi ülkelerinde toryumun ülkeye 20 bin yıl boyunca yetebileceğini hesaplıyor. Yakıt kaynağının bolluğu bu tip reaktörleri Çin için cazip hale getiriyor. Erimiş tuzların hem yakıt hem de soğutucu olarak kullanılması daha verimli ısı transferine izin verirken büyük miktarlarda su ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Bu durum, toryum reaktörlerinin su kaynaklarının sınırlı olduğu bölgelere kurulmasına da olanak sağlıyor. 

Bilim adamlarının asıl ilgilendiği noktanın. toryumdan enerji üretirken maliyetlerin azaltılması olduğu belirtiliyor. Bu tip reaktörler öncelikle bir fabrikada inşa ediliyor ve daha sonra kurulum için sahaya taşınıyor. 

Çin'in Kuşak ve Yol Projesi'nin parçası olan diğer ülkelere küçük toryum reaktörleri satmayı planladığı bildiriliyor. 

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP'de toplu istifa depremi! 24 il başkanı birden istifa etti!Önceki Haber

CHP'de toplu istifa depremi! 24 il başka...

Irak'tan PKK'ya karşı operasyon sinyali: 'Mücadeleye hazırız'Sonraki Haber

Irak'tan PKK'ya karşı operasyon sinyali:...

Yorum Yazın

Son dakika haberi: Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen GEBERDİ
CHP Somali'ye petrol arama gemisi göndermeye karşı çıktı
TÜİK, Eylül 2024 enflasyon rakamlarını açıkladı
Yeşiltepe'den skandal yorum! 'Çok sayıda sivilin zarar görebileceği endişesindeyim'
İsrail'in vurulması Portakal'ı üzdü! 'Tel Aviv maalesef füze saldırısı altında'
Narin'in cansız bedeni bulundu: Vali Zorluoğlu'ndan açıklama
Kara Harp Okulu Bölük Komutanı Binbaşı M. TSK’dan istifa etti
Başkan Erdoğan'dan yasaklı yemin metni okuyan teğmenlere: Bu kılıçları kime çekiyorsunuz
Metin Feyzioğlu'ndan Özgür Özel'e 'karşılama' yanıtı: 'Görmedim bile...'
Topaloğlu Vakfı'ndan Kültür ve Turizm Bakanına ziyaret
NBB KORE EKİBİ AFRİKA GÜNÜ SEMİNERİNDE
Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar