Darbe girişiminden haberi yokmuş

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Darbe girişiminden haberi yokmuş
Genelkurmay çatı davasında ifadesi alınan eski Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkanı Tümgeneral Kavun, darbe girişimi içinde olmadığını, eğer haberi olsaydı durduracağını savundu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davanın 16. duruşması, 3 sanığın daha savunmasının alınmasıyla tamamlandı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada şüpheli eski Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkanı Tümgeneral Baki Kavun da savunma yaptı.

Genelkurmay Karargahı'nda, darbeci askerlerle görüşmeler yaptığı, darbecileri engellemeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmadığı, karargahta rahatlıkla dolaştığı ve derdest edildiğini öne sürdüğü saatlerde telefonunu kullandığı belirlenen Kavun, hakim karşısında, FETÖ'cü olmadığını, hain darbe girişimine karşı durduğunu iddia etti. Kavun, "Ben bu darbe girişiminin içinde yokum, eğer haberim olsaydı durdururdum." dedi.

Kavun, karargahta o gece terörle mücadele toplantısının bitmesinin ardından makamında gerekli çalışmaları yaptığını, mesaiyi terk etmek üzere hazırlandığını ancak Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkan çıkmadan teamül gereği karargahı terk edemeyeceğini, bu nedenle beklediğini savundu.

Birkaç saat sonra silah seslerinin gelmeye başladığını, ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını ileri süren Kavun, darbe mesajlarının kendisine ulaşmadığını, bilgi almak üzere Genelkurmay Harekat Merkezini aradığını ancak bilgi alamadığını iddia etti.

Genelkurmay Harekat Başkanı olarak merkeze gidip ne olduğunu öğrenmek istediğini söyleyen Kavun, kapıda bekleyenlerin, "Genelkurmay Başkanımızın emri var, içeri alamayız." diyerek kendisini geri çevirdiklerini belirtti. Kavun, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, karargahtan çıkış yapmadığından bu emre karşı gelmediğini öne sürdü.

Karargahta serbestçe dolaşmasına izin verildiği yorumunu kabul etmeyen Kavun, "Ben komuta katında değildim, harekat merkezi bölgesindeyken burada kimseyi derdest etmediler. Daha sonra emir subayım, birisinin helikopterle tahliye edildiğini, tam göremediğini ancak Kara Kuvvetleri Komutanı'na benzettiğini söyledi. Bunların hepsi bende şüphe uyandırdı, hala ne olduğunu anlamaya çalışıyordum." şeklinde savunma yaptı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezini saat 22.35 sıralarında aradığını, telefona çıkan kişiye "Karargahta silah sesleri var, orada bir şey var mı?" diye sorduğunu ileri süren Kavun, "Bana, 'O konuda mesaj yayınlandı, haberiniz yok mu?' diye cevap geldi, mesajın ne olduğunu sorduğumda da 'Siz yerinizi söyleyin, ben mesajı size ulaştırırım.' yanıtını aldım. Askeri teamüllere uygun olmayan bu yanıtı alınca telefonu kapattım ama sanık olan bu kişiyle telefonla görüşmekle suçlanıyorum." diye konuştu.

Baki Kavun, harekat merkezinden de yanıt alamayınca emir astsubayı ile kendisini odasına kilitlediğini, silah ve bomba seslerinin yoğunlaşmasının ardından kendisinin de hedef olabileceğini değerlendirerek yer değiştirdiklerini anlattı.

Sanık Kavun, şunları söyledi:

"Harekat Başkanı emir astsubayının odasına yer değiştirdik, ışıkları kapattık, televizyonu açmadık. Tamamen kim olduklarını anlamaya yönelik arayış içinde oldum. Bu süre içinde ailem dışında kimseyle mesajlaşmam yoktur. Bu sırada, ÖKK Komutanı'nın beyanlarını öğrendim. Güveneceğim tek kişi olarak Zekai Aksakallı'yı düşünerek saat 03.07'de aradım. Olayın arkasında kimin olduğunu sordum, 'Partigöç var, onunla görüş, vazgeçir.' dedi. Bulunduğum yerin ortaya çıkması söz konusu olabilirdi. Karargahta silah sesleri duyulmaktaydı, kapı dışarıdan açılmaya çalışılıyordu. Koridordaki seslerin kesilmesini bekledim ve harekat merkezine gitmeye karar verdim. Emir astsubayım ile saat 03.30 sıralarında koridora çıktığımızda bizi aradıkları belli olan kurmay binbaşı, sivil silahlı ve teçhizatlı kişilerle karşılaştık. Fırat Alakuş ve ÖKK personeli geldi. Beni emniyetli bir yere götüreceklerini söylediler.

Şahsi cep telefonumu verdim, resmi telefonumu vermedim. Bu işlemler silahlar doğrultulmuş şekilde yapıldı. Ellerimi ve gözlerimi bağladılar. Komuta katına götürdüler. Ellerimi ve gözlerimi bağlamaları yaklaşık 20 dakikalık süreç almıştır. Kendimi bilerek derdest ettirdiğim gibi bir onur kırıcı suçlamayla karşı karşıyayım."

"Karargahta kaldığım için sanık konumundayım"

Kavun, görüntülerin ifadesini doğruladığını, derdest edilmesinin senaryodan ibaret olduğu iddiasının zandan öteye geçemeyeceğini savundu.

Darbecileri vazgeçirmek için saklandığı yerden çıktığını ve bu nedenle darbecilerce yakalandığını öne süren Kavun, "Akıncı Üssü'ne götürülenler mağdur, ben karargahta kaldığım için sanık konumundayım." beyanında bulundu.

Derdest edildikten sonra yetkili birisiyle görüşmek istediğini, başarılı olamayacaklarını söyleyerek, kan dökülmemesi için vazgeçmeleri telkininde bulunduğunu öne süren Kavun, burada kaldığı süre boyunca bu telkinlerine devam ettiğini anlattı. Kavun, yaklaşık 4 saat sonra tuvalete gitmek istediğini söylediğini ve burada kızına "Merak etmeyin." diye mesaj attığını kaydetti.

Darbe girişiminde bulunanların vazgeçme eğilimine girdiklerinde kendisini de serbest bıraktıklarını savunan Kavun, polislerle karargahtan ayrılabilecekken odasına çıktığını ve emir komutayı düzene sokmak için mesaiye devam ettiğini ileri sürdü.

Yunanistan'a helikopterle kaçan askerler olduğunu duyduğunu ve bu konuda çalışmalar yaptığını ifade eden Kavun, kaçak 8 darbecinin getirilmesi için muhafız görevlendirilmesini bizzat kendisinin emrettiğini öne sürdü.

Kavun, vardiya amirinden de ordu, kolordu komutanlıklarıyla temasa geçmesi ve durum raporu vermesini istediğini söyledi. Baki Kavun, darbe faaliyetine katılmadığını, darbeciler tarafından derdest edildiğini, delillerin kendisini doğruladığını savundu.

Duruşma, bugün Kavun'un savunmasıyla devam edecek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sultanbeyli ilçesindeki son dakika haberleriÖnceki Haber

Sultanbeyli ilçesindeki son dakika haber...

CHP’nin ‘FETÖ’ raporu fos çıktıSonraki Haber

CHP’nin ‘FETÖ’ raporu fos çıktı

Yorum Yazın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin bölünmesine izin vermeyiz
Boykot yüzünden zarar eden CHP'li pazarcı AK Parti'ye geçti
Başsavcılıktan CHP talimatı: 86 kişinin ifadesi alınacak
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluk itirazına ret
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP demek cunta demektir
Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik övgüleri dünya basınında
Netanyahu: Türkiye ile Suriye'de çatışmak istemiyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Özgür Özel'e: Artık haddini bil
Devlet Bahçeli 2 ay sonra kameralar karşısında
Vatandaş isyanda! “Boykot çağrısından sonra CHP’den istifa ettim"
Boykot çağrısı yapan Aybüke Pusat, Teşkilat dizisinden atıldı
ABD Başkanı Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü
Aslı Baykal : ''Zor oldu ama tehlikenin ucundan dönmüşüz.''
Süleyman Soylu'dan Cumhurbaşkanı'na hakarete tepki: Sabrımızı yanlış anlıyorsunuz
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında mahkeme kararları açıklıyor
Ekrem TUTUKLANDI....................
İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun tutuklandı
Aslı Baykal'dan CHP'ye FÜZE !
Görülmemiş rüşvet tehdidi! 'Geleceğin Cumhurbaşkanı ile kötü olmak mı istiyorsunuz?'
CHP, 6 Nisan günü olağanüstü kurultay yapma kararı aldı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar