BM Genel Kurulu Görüşmeleri kapsamında Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği tarafından düzenlenen "Mültecilerle Dayanışma: Akdeniz, Afrika ve Myanmar'a Yönelik İnsani Yaklaşımlar" başlıklı yüksek düzeyli programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Türkiye'nin insani yardım politikalarını anlattı.
Emine Erdoğan'ın mesajların şöyle: Dünya bir etnik temizliğin eşiğinde. Bangladeş- Myanmar sınırındaki Kutupalong mülteci kampına bakanlarımızla yaptığım ziyarette, bu acıyı çok yakından gördüm. Evi yakılmış, tecavüze uğramış, çocukları ve eşleri gözleri önünde öldürülmüş nice kadının hikâyesini dinledim. Orada gördüğüm kadınların ve çocukların çaresiz bakışlarını hayatım boyunca unutmayacağım.
TÜRKİYE SIRTINI DÖNMEDİ
AFAD, TİKA, Kızılay gibi kurumlarımız başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşumuz, gıda malzemesinden ilaca kolilerce insani yardım malzemesini bölgeye ulaştırmaya çalışıyor. Başta Myanmar olmak üzere, acil çözüm bekleyen tüm insani sorunlar karşısında uluslararası kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyorum.
'MYANMAR HÜKÜMETİ SOYKIRIMDAN SUÇLU'
Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi, Myanmar hükümetinin Müslüman azınlığa soykırım uyguladığına hükmetti. Malezya'daki mahkeme, Myanmar hükümetinin azınlıklara karşı tutumunu görüştü. 5 gün süren dava boyunca 7 kişilik uluslararası heyeti, belgeleri, uzman görüşlerini ve 200 tanık ifadesini inceleyen mahkeme, Myanmar yönetiminin soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suç konusunda suçlu bulduğunu açıkladı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN 200 MİLYON $ ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar ordusunun katliam ve zulümlerinden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlara yardım için önümüzdeki altı ay içinde 200 milyon dolara ihtiyaç duyacaklarını açıkladı. Etnik temizlikten kaçan 429 bin Arakanlı Müslümana ev sahipliği yapan Bangladeş'teki insani krizin gün geçtikçe büyüdüğü kaydedildi.
Yorum Yazın