İpekyolu’nun merkez istasyonu: Kars

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İpekyolu’nun merkez istasyonu: Kars
Demir İpekyolu’nun önemli bir halkasına dönüşen Kars, bu potansiyel için dev bir lojistik üs kuruyor. 3 ülkeyle sınırdaş Iğdır da atakta

Demir İpekyolu kars ile ilgili görsel sonucu

 

İki gün süren Van turumun ardından rotayı kuzeye kırdım. Hedefimde Türkiye'nin üç ülkeye kapısı olan tek ili Iğdır ve İpekyolu ile dünya basının da gündemine oturan  var. İlk durağım olan Iğdır coğrafi olarak küçük bir şehir olsa da, , Nahçivan ve Ermenistan'a sınırı bulunuyor. Şehrin ana motivasyonu son yıllarda lojistik ve turizm sektörlerine kaymış durumda. Gördüğüm kadarıyla çalışmalar da meyvesini veriyor. Şehre iki yılda gelen ziyaretçi sayısı yüzde 75 oranında artış göstermiş. Van'da olduğu gibi İran'dan gelen turistler burada da sosyal hayatı yeniden şekillendiriyor. Yeni açılan iki  ağırlıklı olarak İranlı turistlerle dolu. Öte yandan ildeki sanayi yatırımlarında da hızlı bir artış var. Son iki yılda 3 yeni sanayi tesisi hayata geçirilmiş durumda. Kars'ta ise tarihi Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışı ve tarihi İpekyolu hattının tamamlanmasının rüzgarı esiyor. Şehri, uluslararası ticaret ağının önemli üslerinden biri haline getiren bu gelişme elbette şehir ekonomisinde heyecan yaratmış.

 

HEDEF 1 MİLYAR $
Ancak, görüştüğüm yetkililer bu fırsatı daha da ileriye taşımak için altyapıya ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Bu hedef için de bazı önemli projelerin startı verilmiş. 6 ay önce temeli atılan Kars Lojistik Merkezi bu konudaki birçok eksikliği giderecek bir proje olarak öne çıkıyor. Paşaçayır Yolu üzerindeki çimento fabrikası ile  (OSB) arasında 350 bin metrekareye kurulan lojistik merkezi, 412 bin ton yük kapasiteli olacak. Hizmete alındığında 500 kişinin de istihdam edileceği merkezin toplam maliyeti ise 100 milyon lira. 2018 ortasında açılması beklenen merkez, Bakü-Tiflis-Kars demiryolundan geçecek olan 35 milyon ton yükün transferinde etkin rol üstlenecek. Kars Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2020'den itibaren bu yatırımlar şehre yıllık 1 milyar doların üzerinde ekonomik katkı sunacak. Kars'ın en güçlü ekonomik silahları arasında bal, peynir ve kaz üretimi bulunuyor. Özellikle kaşarı ve gravyeri ile ünlü peynircilikte iddialı çalışmalar var. Karslı 'ler yeni projeler için düğmeye basmış durumda. Bu potansiyelin İpekyolu ve lojistik merkezi yatırımları ile daha ileriye taşınmasının yolları aranıyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Barzani faturayı kesti… ABD’yi bu sözlerle hedef aldıÖnceki Haber

Barzani faturayı kesti… ABD’yi bu sözler...

Başbakan Yıldırım ABD'de gazetecilerle sabah yürüyüşüne çıktıSonraki Haber

Başbakan Yıldırım ABD'de gazetecilerle s...

Yorum Yazın

LGS tercih sonuçları açıklandı
Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı
NEXT sosyal nasıl ortaya çıktı? Selçuk Bayraktar tüm detayları anlattı
Hem cahiller hem cüretkar! İslam'ın hükümlerini "skandal fetva" diyerek hedef aldılar
Trump'tan Rusya için nükleer emri! Denizaltılar yola çıkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşallah Gazzeli kardeşlerimizle şükür namazı kılacağız
Kültür A.Ş.’de dönen dolapları tek tek anlattı: Çantalarla gönderdiğim para yetmedi mi?
İBB'ye yeni operasyon! Üst düzey isimler gözaltına alındı
Son dakika: Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek hakkında karar verildi
ALKA-KAPLAN devrimi! Fransız medyası böyle duyurdu: Türkiye İHA'ların saltanatına son verdi
Jandarmanın kadın paşası: Gülden Mat Şakir tuğgeneralliğe terfi etti
GAZAP, ABD basınında: Türkiye şaşırtmıyor: NATO'nun üstünde bir silah!
Rusya'daki 8.8'lik deprem anının görüntüleri ortaya çıktı
SON DAKİKA! İngiltere, Filistin Devleti'ni tanıyacak
Bahçeli de Next Sosyal'de: MHP Lideri ilk paylaşımı yaptı: Türk milletine hayırlı olsun
İBB'ye yeni operasyon dalgası! Çok sayıda gözaltı
İBB'ye yolsuzluk operasyonunda etkin pişmanlıktan yararlanan Burak Korzay'a tahliye
İmamoğlu'nun yüksek lisans diploması da iptal edildi
İDEF 2025'te “Çelik Kubbe” tanıtım videosu büyük ilgi gördü
Selçuk Bayraktar duyurdu: Whatsapp'a Türk alternatif yolda!

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar