Deprem bölgesindeki işçilerden vergi alınmamasını isteyen Kılıçdaroğlu'nun atılan adımlardan habersiz olduğu ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu'na 'iyi bir danışman bulması' yönünde tavsiyede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, yaraları sarmak için yapılanların maddeler halinde özetlendiği belgeyi paylaştı.
Malatya'daki açıklamasında deprem bölgesindeki işçilere vergi muafiyeti isteyen Kemal Kılıçdaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin cevabıyla zor duruma düştü.
6 Şubat'ta Maraş merkezli depremlerden etkilenen milyonlarca vatandaş için bölgede hayata geçirilen tedbirleri sıralayan Nebati, bunlardan habersiz görünen Kılıçdaroğlu'na 'kendisine iyi bir danışman bulmasını' tavsiye etti.
Sosyal medya hesabındaki açıklamasında Nebati, şunları yazdı:
"Sayın Kılıçdaroğlu... Deprem bölgesinde vergisel tedbirler alınması gerektiğine dair bir açıklama yapmışsınız. Gözüken o ki bir süredir tamamen farklı gündemlere odaklanmış olmanızdan dolayı, Bakanlığımızın bu süreçte ardı ardına attığı onlarca adımı takip edememişsiniz.
Bilgi almakta zorlanıyorsanız, size yaptıklarımızı anlatması için iyi bir danışman bulmanızı tavsiye ederim.
Bizler depremin ilk anından bu yana deprem bölgesindeyiz. Tek odağımız da vatandaşlarımızın tüm yaralarını bir an evvel sarmak, insanımızı her bakımdan rahat ettirmektir.
Bakanlık olarak sadece vergisel bakımdan değil, her alanda ivedilikle attığımız kapsayıcı adımlarımızı şimdilik aşağıdaki bağlantıdan takip edebilirsiniz.
İhtiyaçlar doğrultusunda yeni adımları da kararlılıkla atmaya devam edeceğiz."
İŞTE YAPILANLARIN ÖZETİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan DEPREM SONRASI DEVREYE ALINAN DESTEKLER VE TEDBİRLER listesine ŞU ADRESTEN ulaşılabiliyor.
Bakan Nureddin Nebati'nin paylaştığı belgedeki maddelerden bazıları şöyle:
- İlk etapta kurumlarımızın kullanımına 100 milyar TL’lik kaynak ayrılmış olup ihtiyaç duyulan tüm alanlara yönelik kaynak aktarımına devam edilecektir.
- Şimdiye kadar AFAD’ın talebi üzerine yaklaşık 22 milyar TL nakit aktarımı yapılmıştır.
- Kamu personeli ve emeklilerimizin şubat ayı maaşları öne çekilerek ödenmiştir.
- Depremden zarar gören her ailemize 10.000 TL, taşınanlara 15.000 TL yardım yapıyoruz. Deprem bölgesindeki illere kendi araçları ile giden vatandaşlarımızın yakıt masraflarını karşılıyoruz.
- Vatandaşlarımızdan konteyner kentler dışında barınacaklara, aylık 3.000 TL - 5.000 TL arası kira yardımı yapılacaktır.
Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla 100.000 TL nakdi yardımda bulunacağız.
- Deprem sonrası dönemde, Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında daha çok firmanın finansmana erişimini kolaylaştırmak ve depremin ülkemiz genelinde ekonomik faaliyetler ve ticari işletmeler üzerindeki negatif etkilerini azaltmak amacıyla 250 milyar TL olarak yakın dönemde ilan ettiğimiz KGF paketini de 100 milyar TL artışla 350 milyar TL’ye çıkardık.
- Deprem bölgesinde zarar gören çiftçilerimizin Hazine faiz destekli kredilerini 1 yıl süreyle faizsiz erteliyoruz.
- Çiftçilerimize, her bir büyükbaş (sığır, manda) hayvanı için 500 TL, küçükbaş (koyun, keçi) hayvanı için de 50 TL yem desteği veriyoruz.
- Deprem bölgesindeki çiftçilerimize mazot ve gübre desteklerini ayni vermek yerine nakdi olarak ödüyoruz.
- Depremin işgücü piyasalarında yaratabileceği hasarları öngörerek, sigortalılarımızın çalışma hayatından uzak kalabileceği bu geçici dönemde, bölgesel kriz sebepli kısa çalışma başvurularının kabulüne başlanıldı. Ayrıca olağanüstü hal ilan edilen illerde Kısa Çalışma Ödeneği şartlarını sağlayamayan kişilere ise Nakdi Ücret Desteği verilecektir. Bununla birlikte, istihdamın korunması amacıyla OHAL süresince sınırlı haller dışında iş akdi fesih yasağı getirilmiştir.
- Deprem nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki KDV iadelerini kolaylaştırıcı tedbirler alınmıştır.
- Deprem nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki borçlular hakkında vergi dairelerince deprem tarihinden önce bankalar, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. ve PTT A.Ş. nezdinde konulmuş hacizler kaldırarak bu zor zamanda vatandaşların nakit varlıklarını kullanabilmelerine imkan sağlanmıştır.
Deprem tarihi itibarıyla, bu illerdeki mükelleflerin 6 Şubat 2023 ila 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında yerine getirmeleri gereken vergisel yükümlülükleri ertelenmiştir.
Kaynak:trhber
Yorum Yazın