Türkiye ilk çeyrekte yüzde 5 ile beklentilerin üstünde büyürken, büyümenin kompozisyonu da daha sağlıklı hale geldi. Büyümenin yarıya yakını ihracattan gelirken, sanayi ve yatırımlardaki artış umutları artırdı. İkinci çeyrek büyümesinin yüzde 5’i aşması bekleniyor
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişimi, jepolitik riskler ve küresel belirsizliklerin yaşandığı 2016'yı atlatan Türkiye, 'atılım ve yatırım' yılı ilan edilen 2017'ye iyi başladı. Ekonomi ilk çeyrekte hükümetin sağladığı istihdam, vergi teşvikleri ve sanayiciye nefes aldıran Kredi Garanti Fonu (KGF) uygulamasının da katkısıyla yüzde 5 büyüdü. Türkiye, beklentileri aşan büyüme performansı ile G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen üçüncü ülke olurken, Avrupa Birliği üyelerinin 23'ünden de daha hızlı büyüdü. Aynı zamanda G7 ülkeleri (yüzde 1.8) ile OECD ortalamasının (yüzde 2) da üzerinde büyüme kaydetti.
3 YILIN EN HIZLISI
Son üç yılın en hızlı ilk çeyrek büyümesine imza atılırken, yılda 1 milyon kişiye istihdam sağlamanın anahtarı olan yüzde 5'lik büyüme patikasına da geri dönüldü. Büyümede ivmenin yukarı çıkacağının işaretleri bir süredir görülmeye başlanmıştı. Hükümetin, iç tüketimi canlandırmak için özellikle beyaz eşya ve mobilyada sağladığı vergi indirimleri meyvesini verirken, Kredi Garanti Fonu ile yaratılan yaklaşık 180 milyar liralık kaynakla finansman sorununu çözen sanayici de yatırımlara yönelmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun dün açıkladığı veriler ekonominin tekrar sağlıklı bir büyüme kompozisyonuna doğru ilerlediğini de gösterdi. 7 aydır kesintisiz artışını sürdüren ihracat, ilk çeyrekte büyümenin yarısını sağladı. Büyümede sanayi, yatırım ve tüketimin ağırlığı da eşit olunca kompozisyon dengelendi.
FT: BEKLENMEDİK HIZLANMA
Beklentileri aşan büyüme yurtdışında da yankı buldu. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, büyümedeki güçlü artışın Türkiye ekonomisinin direncini gösterdiğine dikkat çekti. Ekonomistler, 2017 büyümesinde yukarı yönlü revizyonların geleceğine dikkat çekti.
BU VERİLERE ŞAPKA ÇIKARTILIR
Son üç yılın en yüksek ilk çeyrek rakamına ulaşıldı.
Yüzde 5'lik büyümenin 2.8 puanı yurtiçi talepten, 2.2 puanı net ihracattan geldi.
Yatırımlarda yüzde 2.2, sanayide yüzde 5.3 büyüme yakalandı.
İhracatta yüzde 10.6 büyüme sağlandı.
Net dış ticaret beş çeyrek sonra büyümeye katkı sağladı.
AB üyelerinin 23'ünden daha hızlı bir büyüme sağlandı.
AB, OECD ve G7 ülkelerinin ortalamalarını ikiye katladı.
En hızlı büyüyen üçüncü G20 ülkesi.
İHRACATIN KATKISI 5 ÇEYREK SONRA POZİTİF
VATANDAŞ TÜKETTİ: Son yıllarda büyümenin lokomotifi haline gelen vatandaşın tüketimi bu çeyrekte de yüzde 5.1 artarak ekonomiye 3.13 puanlık katkı yaptı. Vatandaş, özellikle vergi indiriminin olduğu beyaz eşya ve mobilya ile her ne kadar vergisi artırılsa da otomotiv almaya devam ederek tüketimini arttırdı.
YATIRIMLAR BAŞLADI: 2015'in son çeyreğinden 2016 sonuna kadar olan dönemde, jepolitik ve küresel belirsizliklerin etkisiyle negatif seyreden yatırımlar, bu yılın ilk çeyreğinde pozitife döndü. Özel ve kamu yatırımları yüzde 2.2 artarken bu yatırımların büyümeye katkısı 0.65 puan olarak gerçekleşti.
İHRACAT YİNE SAHNEDE: Net dış ticaret beş çeyrek sonra büyümeye pozitif katkı sağladı. Avrupa Birliği'deki toparlanmanın etkisiyle ihracat ilk çeyrekte yüzde 10.6 artarak büyümeye 2.39 puanlık katkı sağladı. İthalat yüzde 0.8 arttı. İthalattaki sınırlı artışın etkisiyle ekonomi 0.8 puan daha az büyüdü.
SANAYİDE % 5.3 ARTIŞ: Milli gelirin üretim tarafından da olumlu sinyaller geldi. Ekonominin lokomotifi olan sanayi üretimi, özellikle otomotiv üretiminin ivme kazanmasının etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 5.3 büyüdü. Sanayinin büyümeye katkısı 1.12 puan oldu. Hizmetler sektörünün katkısı da 1.17 puan oldu.
KGF FİNANSI UÇURDU: Kredi Garanti Fonu uygulaması ile ilk çeyrekte kredi ve kârlılık rekoru kıran bankacılık sektörü de yüzde 12'lik artış ve 0.57 puanlık büyümeye katkı sağladı. Gayrimenkul faaliyetleri yüzde 1.8 büyüdü, kamunun hizmetlerinde ise yüzde 4.2'lik büyüme ve 0.47 puanlık katkı oldu.
Keskin çıkış süreci başladı
MEHMET ŞİMŞEK/ BAŞBAKAN YARDIMCISI
Büyüme beklenenden daha iyi, bunun 2.8'i yurtiçi talepten 2.2'si yurtdışından geldi, bu dengeli büyümeye işaret ediyor. Türk ekonomisi keskin bir çıkışa geçti, bunu sürdürmenin yolu reform. Biz de buna odaklandık, kritik reform döneminin arifesindeyiz.
Bu büyümeye şapka çıkartılır
NURETTİN CANİKLİ/ BAŞBAKAN YARDIMCISI
Ekonominin ilk çeyrekte ortaya koyduğu büyüme performansına sadece şapka çıkarılır. Ekonomide yeni atılım dönemi başlamıştır. Türkiye'nin bu dönemdeki hikâyesi büyüme, istihdam, adalet, güvenlik, özgürlük ve gelir dağılımı üzerine olacaktır.
Çarklar artık hızlı dönüyor
NACİ AĞBAL/ MALİYE BAKANI
Hükümetin uygulamaya koyduğu teşvik ve destekler sayesinde ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor. Net ihracat büyümeye pozitif katkı yaptı. Yüzde 2.2 artan yatırımlar ise krediye erişim konusunda verdiğimiz desteklerle büyümeyi daha çok destekleyecek.
AB üyelerine fark attık
NİHAT ZEYBEKCİ/ EKONOMİ BAKANI
Ülkemiz 2017'nin birinci çeyreği itibarıyla Avrupa Birliği üyelerinin 23'ünden daha hızlı büyümeyi başardı. Nihai hedefimiz olan "senelik yüzde 5'in üzerinde büyüme ve 1 milyondan fazla vatandaşa ek istihdam" seviyelerine emin adımlarla ilerleyeceğiz.
Yüzde 4.4 hedefi aşılacak
LÜTFİ ELVAN/ KALKINMA BAKANI
Türkiye ekonomisinin 2017 için ortaya koyduğumuz yüzde 4.4'lük hedefin üzerine çıkmasını, böylece Türkiye ekonomisi için düşük büyüme tahmini yapmayı adet haline getirmiş uluslararası kuruluşları da bir kez daha açık ara yanıltmasını bekliyoruz.
Sanayi üretimi hızlanacak
FARUK ÖZLÜ/ BİLİM, SANAYİ BAKANI
Öncü göstergeler sanayi üretiminin daha da hızlanacağını, büyümeyi yukarı çekeceğini gösteriyor. Türkiye yılın tamamında yılbaşında öngörülenden çok daha iyi bir performans sergileyerek dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alacaktır.
Yorum Yazın